Új időszámítás lesz a foglalkoztatásban

Bodacz Péter
2011. 05. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan a jövő hét végén közli a kormány a foglalkoztatási rendszer átalakításával kapcsolatos részleteket – tudtuk meg. A kabinet ezzel csaknem egy hónapos adósságát törleszti, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) ugyanis korábban április végére ígérte a Nemzeti munkaterv elkészülését és ismertetését. Túl sok érdemi változtatás az előkészületek alatt sem szivárgott ki, mindössze egy, a továbbiakat azonban nagyban meghatározó és sokat sejtető részletről értesült lapunk: az NGM-en belül jelenleg működő munkaügyi államtitkárság mellett január elsején létrejön egy külön, kizárólag a közmunkára szakosodott helyettes államtitkárság is, méghozzá a Belügyminisztériumban (BM). Információnkat a BM is megerősítette, kiemelve: a Széll Kálmán-terv céljai szerint mindenkinek munkát kell adni, aki képes dolgozni. – A programoknak 2012. január 1-jétől úgy kell elindulniuk, hogy azok több százezer ember közfoglalkoztatási lehetőségét teremtsék meg. Ez széles körű szervezési, ellenőrzési, értékelési feladatokra való felkészülést igényel – közölte a BM, amely válasz nélkül hagyta a rendőrség ez irányú bevonását firtató kérdésünket. Azt, hogy – mint értesültünk – a kormány a gazdasági és a szociális tényezők mellett egyéb szempontokra is megkülönböztetett figyelmet kíván szánni, konkrétan az indokolhatja, hogy a segélyezési rendszer átalakításával, valamint a rokkantnyugdíjasok egészségügyi felülvizsgálata után várhatóan akár közbiztonsági problémák is felmerülhetnek.

Marad a munkaidő. A munka törvénykönyve (Mt.) készülő módosításában nem változik a szabadság mértéke, és alapesetben továbbra is napi nyolc, illetve heti negyven óra marad a munkaidő – mondta az NGM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Czomba Sándor az MTI-nek hangsúlyozta: az Mt. átfogó módosítása az őszre készül el. – A kormány 2011 után is fenn kívánja tartani azt a szabályt, hogy a vállalkozás gazdasági okból átmenetileg 36 órára csökkentheti a heti munkaidőt változatlan bérezés mellett, majd később, a növekvő megrendelés miatt ugyanannyi időtartamra 44 órára emelheti azt – fogalmazott Czomba Sándor, kiemelve: nem igaz, hogy a kormány 44 órás munkahetet tervez bevezetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.