Varsó a virágzó kultúrában hisz

Rég várt megállapodás született a múlt hét végén az állami vezetés és a kulturális élet képviselői között Lengyelországban. A kormányfő által május 14-én aláírt, többek szerint történelmi jelentőségű egyezmény célja a kulturális színvonal emelése és az ehhez szükséges anyagi fedezet garantálása.

Koncz Éva
2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megállapodást a kulturális élet képviselői által kezdeményezett tárgyalások, viták és egyeztetések előzték meg. – Tisztában vagyok azzal, hogy a mai nap a kultúra képviselőinek győzelme – fogalmazott Donald Tusk a megállapodás aláírása után, majd hozzátette: – Kezdjük végre megérteni, a hivatalokban és a közigazgatásban is, hogy a kultúrába érdemes befektetni magáért a kultúráért is, de ugyanakkor a kultúra támogatása az állam, a nemzet és minden állampolgár számára olyan befektetés, amely megtérül.
A megállapodást a kezdeményező civil szervezet képviseletében vezető lengyel művészek írták alá. – Csodálatos nap ez számunkra – nyilatkozta Agnieszka Holland világhírű filmrendező, a civil kezdeményezés egyik vezető alakja –, hiszen 1980 óta először született egy olyan társadalmi mozgalom, amely megállapodást írt alá az állami vezetéssel. A megállapodás értelmében a kormány 2012-től folyamatosan növeli a kulturális projektekre szánt állami támogatást, 2015-re a hazai össztermék (GDP) legalább egy százalékát kulturális célú beruházásokra fordítják. Az állami költségvetésből származó pénzeket a tervek szerint főként múzeumok, galériák, filharmóniák, könyvtárak működtetésére, fejlesztésére, valamint oktatási programokra fordítják. A kulturális élet képviselői szerint ki kell dolgozni egy széles körű programot az olvasási kultúra terén tapasztalható krízis átfogó tanulmányozására. A felmérések szerint az utóbbi egy év során a lengyelek 56 százaléka nem vett a kezébe könyvet.
A dokumentum kijelenti továbbá, hogy minden állampolgár számára biztosítani kell a kulturális javak azonos elérhetőségét, tervbe veszi egy modern médiatörvény megfogalmazását, továbbá június 30-i határidővel előírja egy közigazgatási vezetőkből és társadalmi szervek képviselőiből álló felelős bizottság felállítását.
Az egyezmény nyitott, bárki csatlakozhat hozzá, aki tenni akar a kulturális színvonal emeléséért. A kezdeményező civil szervezet törekvéseit 90 ezer lengyel támogatja, művészek, társadalmi szervezetek, szakemberek, köztük olyan hírességek, mint a Nobel-díjas költőnő, Wislawa Szymborska vagy a világhírű zeneszerző, Krzysztof Penderecki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.