Virtuális országbarangolás

Háromdimenziós felvételekben mutatja be a határon inneni és túli magyar vidékek szépségét a Karpatmedence360.hu oldal. A honlap Böjte Csaba ferences szerzetes Szent István-tervéhez kapcsolódik.

Rajcsányi Gellért
2011. 05. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terjednek az interneten a 360 fokot körbejáró panorámafotók, amelyeken az egér segítségével egy nézőpontból úgy nézhetünk körbe egy adott helyszínen, mintha valóban ott lennénk. A Google StreetView szolgáltatása mindenki által elérhető példa, de már a Vatikán is panorámafotókon mutatja be a Szent Péter-bazilika és a Sixtus-kápolna csodáját.
Elkészült a Karpatmedence 360.hu oldal is, amely hazai, elsősorban egyházi műemlékeket mutat be panorámafotók segítségével a Balaton térségétől a Felvidéken át egészen Székelyföldig, főleg rejtőző, kissé kopott, de annál autentikusabb építményekre fókuszálva. Olyan csodákat járhat körül virtuálisan a böngésző, mint például egy XIII. század végi, Szent László tiszteletére emelt templom düledéke Balatonfűzfőn vagy az ősi gyulafehérvári székesegyház hatalmas oszlopcsarnoka, de megnézheti többek között a szerény buzsáki temetőkápolnát is. A gömbpanoráma által nyújtott teljes perspektíva az épületek és környékük szépítés nélküli, valódi állapotát mutatja be, így a kulturális örökség csodálata mellett nem úszhatjuk meg a folyamatosan elkopó értékek miatti aggodalmat sem. A honlapon egyelőre kéttucatnyi panorámafotó található, de az adatbázis folyamatosan bővül.
A Karpatmedence360.hu egyébként nem sokat árul el magáról, viszont olvasható itt Böjte Csaba ferences szerzetes Szent István-terve, amely közös Kárpát-medencei örökségünk jelenlegi állapotát és a lehetséges kitörési pontokat foglalja össze. „A csodálatos szép természeti adottságok, az évszázados templomaink köré épült, rendezett településeink és a sok-sok kedves vendégfogadó, törekvő embertársunk érdeme, elismerése mellett is ki kell mondanunk, hogy nagyon sok gond, probléma van a szülőföldünkön” – írja Böjte Csaba. Tervének Tündérkert című fejezetében a hazai és a határon túli tájak szépítését, csinosítását tűzi ki célul, hiszen „lassan, de biztosan, a fiatalok elszivárognak a falvainkból, és leépül úgy a táj, mint az ott élő családok a településeikkel egyetemben”.
A Roncsház programban az összedőlőben lévő, falvakat, városokat csúfító házak lehetséges sorsára fogalmaz meg javaslatokat, de szót ejt a népnevelés XXI. századi lehetséges céljairól is: „Sok érték és kincs halmozódott fel az elmúlt évszázadok során a népünk, az emberiség életében, melyeket mindenki számára hozzáférhetővé kellene tenni. Az internet világában lehetőség van olyan szellemi, lelki asztalok, honlapok megterítésére, melyek mellé nyugodt lélekkel bárki odaülhet.”
Itt kapcsolódhat Böjte Csaba terveihez a Karpatmedence360.hu oldal, hiszen ez is egy lehetőség a múlt kincseinek átadására. S ahogy a terv csak egy lelkesítő vázlat, úgy a honlap is csak egy kezdeti állapotot tükröz, amelyből talán kinőhet egy, a magyar örökséget XXI. századi technikákkal, mindenki által elérhető módon bemutató virtuális hálózat.
(www.karpatmedence360.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.