Visszaszorítanák a tb-csalásokat

Az az orvos, aki jogosulatlanul állapítja meg egy beteg esetében a táppénzt, maga is köteles lesz arra, hogy visszafizesse a jogosulatlanul felvett összegeket – javasolja a kormány. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság pedig tegnap együttműködési megállapodást kötött a társadalombiztosítási csalások visszaszorítására.

MTI
2011. 05. 21. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világbajnok nyugdíjas. Negyvenéves korában – 2007-ben – ment korkedvezményes nyugdíjba a rendőrségtől Farsang János, aki tavaly ősszel egyéniben első lett a különlegesen képzett rendőri egységek orlandói világbajnokságán. A Magyar Hírlap információja szerint az elsőfokú felülvizsgáló orvosi bizottság „megváltozott egészségügyi állapota” miatt (40 százalékos munkacsökkenéssel) hivatásos szolgálatra nem alkalmas minősítést adott, ezt követően egészségügyi állapota alapján nyugállományba helyezték. Farsang tizenöt éves szolgálati idejét két és félszeresen vették figyelembe. (MN)


Megszűnik a passzív táppénz néven ismert ellátás – jelentette be a kormányszóvivő tegnapi sajtótájékoztatóján, miután a kabinet több döntést is hozott a táppénzrendszer változtatásáról. A passzív táppénz megszüntetését Nagy Anna azzal indokolta, hogy ezt gyakran nem valódi betegség miatt veszik igénybe, sokkal inkább a munkanélküliség elől nyújt menedéket.
A további változtatásokról szólva a szóvivő kifejtette: aki legalább 15 napja táppénzen van, jogosult lesz soron kívüli egészségügyi ellátásra, hogy minél hamarabb újra munkába állhasson, és a jövőben elektronikus úton is be lehet majd nyújtani a pénzbeli ellátások iránti igényeket. Újdonság az is, hogy az az orvos, aki jogosulatlanul állapítja meg egy beteg esetében a táppénzt, maga is köteles lesz arra, hogy visszafizesse a jogosulatlanul felvett összegeket. A javaslatok hamarosan az Országgyűlés elé kerülnek.
Eközben együttműködési megállapodást kötött a társadalombiztosítási csalások visszaszorítására az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) és a Hajú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság. A tegnap Debrecenben aláírt megállapodás részeként a rendőrök megtanítják az ellenőröknek, hogyan írjanak olyan feljelentést az általuk feltárt bűnügyekről, amelyek alapján eljárást lehet indítani a csalók ellen.
Selleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója az együttműködés aláírását követően elmondta, országos szinten milliárdos nagyságrendűek lehetnek a tb-csalások és a visszaélések száma növekszik. Találkoztak olyan visszaéléssel is, ami önmagában 70-80 millió forinttal is megrövidíthette az OEP-et. Ezek visszaszorítására kívánják szorosabbra fűzni a kapcsolatot a rendőrséggel. Elsőként Hajdú-Biharban kötöttek megállapodást, ám ha az sikeres lesz, az egész országra kiterjesztik az együttműködést.
Fekete Csaba főkapitány az aláírást követően kiemelte, az utóbbi időben született jogszabályok lehetővé teszik a nehezen tetten érhető társadalombiztosítási csalások eredményes felderítését, ami jelentős előrelépés. Azonban nem a büntetés kiszabása, hanem a bűncselekmények hatékony megelőzése a cél, az ezt szolgáló paragrafusok kidolgozásában az együttműködésben tanácsadással kívánják segíteni a jogalkotókat – közölte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.