Volt miniszter is érintett?

Egy volt szocialista miniszter, több baloldali politikus és magas rangú rendőrök is érintettek a két évvel ezelőtti csepeli kettős gyilkosság ügyében – állította az ügy tegnapi bírósági tárgyalásán Kun Tamás, az egyik vádlott. Társa, Deme Gábor szerint a XXI. kerületi iskola gazdálkodása az MSZP pártfinanszírozását szolgálta.

Csibra Tibor
2011. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendszeresen sikkasztottak a vezetők és a dolgozók, az elcsalt pénzek pedig az MSZP pártfinanszírozását segítették, az összegekből a baloldali párt rendezvényeit patronálták – állította tegnap Deme Gábor, a főváros XXI. kerületi pénzügyi bizottságának egykori MSZP-s tagja a Fővárosi Bíróságon.
Az ügyészség vádirata szerint Kun Tamás, az emberölések elkövetője és bűnsegédje, Deme Gábor előre kitervelten ölték meg a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola igazgatóját, Takács Józsefet, illetve az egyik tanárt, Papp Lászlót, mert a direktor rájött Deme csalásaira, és fel akarta jelenteni a rendőrségen. A terheltek az iskola dolgozói voltak, Deme gazdasági vezetőként, Kun Tamás pedellusként tevékenykedett az intézményben.
Deme beismerte, hogy részt vett különböző gazdasági bűncselekményekben az iskolában, de tagadta, hogy közreműködött a gyilkosságokban, illetve azok előkészítésében. Az egykori szocialista politikus szerint az említett csalások a megölt igazgató tudtával és közreműködésével zajlottak.

*

Kun Tamás a tegnapi tárgyaláson megjegyezte: „magas rangú rendőrök, parlamenti képviselők és egy miniszter is érintett a csepeli kettős gyilkosság ügyében”. A feltételezett gyilkos kitart korábbi nyilatkozata mellett, amely szerint egy ismeretlen, csuklyás férfi volt a bűncselekmény elkövetője.
Deme Gábor tegnap azt állította, nem tudja, társa miért ölte meg Takácsékat, és meggyőződése volt, hogy Kun Tamás vele is végezni akar. Deme a tárgyaláson zavaros válaszokat adott arra, hogy miért vett részt a bizonyítékok eltüntetésében.
A bíróság a bizonyításban később Császár Mihály mellett tanúként fogja meghallgatni Podolák György és Tóth Mihály szocialista politikusokat is. A csepeli kettős gyilkosság büntetőpere holnap folytatódik a Fővárosi Bíróságon.
A nagy port felvert kettős gyilkosság büntetőperének három vádlottja van, Kun Tamást tettesként, Deme Gábort bűnsegédként előre kitervelten, aljas indokból, több emberen elkövetett emberöléssel vádolja az ügyészség, ha bűnösségük beigazolódik, akár tényleges életfogytig tartó szabadságvesztéssel is sújthatja őket a bíróság. Kun Tamás számláján ezen kívül még lőszerrel, lőfegyverrel való visszaélés is szerepel. Az eljárás harmadrendű terheltje Deme egykor élettársa, aki a vád szerint 6,5 millió forint elsikkasztásában vett részt a szocialista politikussal. A Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola – alapítványi intézményként – elsősorban halmozottan hátrányos helyzetű fiatalokat képzett különböző szakmákra. A pedagógusoknak folyamatos gondot okozott, hogy a tanulók egy része gyakran használt drogokat. Az iskola a rend fenntartása érdekében kezdte el foglalkoztatni a tekintélyes megjelenésű Kun Tamást, akit az említett volt rendőrkapitány, Császár Mihály – mint megbízható, jó ismerősét – ajánlotta egykor az igazgató figyelmébe.
A vádirat szerint Takács József rájött, hogy Deme fiktív szerződésekkel, teljesítés nélküli számlákkal több millió forintos kárt okozott az iskolának. A számlázásokban segédkezett Kun Tamás is. Az igazgató a történtek miatt elbocsátotta a vádlottakat, akik a végzetes estén épp a részletek tisztázása miatt kértek találkozót Takácstól. A sértett azonban nem egyedül várta őket irodájában, hanem vele volt Papp László tanár is. A felek között vita alakult ki, majd Kun Tamás a nála lévő, engedély nélkül tartott fegyverrel lelőtte Takácsot és az életéért könyörgő Papp Lászlót. A rendőrség először Kun Tamás elmondása alapján kezdte el keresni a feltételezett tettest, aki a vádlott akkori elmondása szerint az eset előtt, a drogproblémái miatt kirúgott diák volt. Kun mondandója alátámasztására saját magát is meglőtte a kezén. Mivel a gyilkosságok helyszínét kamerák figyelték, Kun és Deme betörtek a felvételeket tároló szerverszobába, és elvitték a bizonyítékokat tartalmazó számítógépet. Erről Deme először azt állította, hogy a Dunába dobta, majd azt, hogy egy kukában rejtette el, a nyomozók azonban nem akadtak a berendezés nyomára. A gyilkosságok elkövetői azzal nem számoltak, hogy Papp László zsebében egy bekapcsolt diktafon volt, amely rögzítette az egész bűncselekmény hanganyagát, Demééket még aznap őrizetbe vette a rendőrség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.