A baloldal liberálisabb, a jobboldal szocialistább lett

„Az energiabiztonság kérdése, a keleti szomszédság politikájának alakítása és az eurózónán kívüli lét a térségünket ma leginkább összekötő közös érdekek. Ezenkívül fiatal tagokként még hiszünk az Európai Unió jövőjében. Ma azonban már egy 27 fős családhoz tartozunk, s nincs értelme régiónk együttműködésének különleges kereteket adni” – fogalmazott lapunknak Aleksander Kwasniewski volt lengyel államfő, aki Mádl Ferenc temetésére érkezett tegnap Budapestre.

Stier Gábor
2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Politikai értelemben két fontos esemény, a soros uniós elnökség és a parlamenti választások határozzák meg az idén Lengyelország politikai életének alakulását. Eddig soha nem tett jót egy ország megítélésének, ha ilyenkor túlságosan a belpolitikára terelődik a figyelem. Nem tart attól, hogy az éleződő kampány rányomja majd a bélyegét az elnökségre?
– Először is, a választás nem valamiféle betegség, hanem a demokrácia része. Természetesen ez a helyzet bonyolultabbá teszi az elnökség levezénylését, ám nem túloznám el a kihívás nagyságát. A kormány jól előkészítette az unióban ránk váró fél évet, s segít a sikeres lebonyolításban az is, hogy Magyarország jó munkát végzett. Sok témát viszünk tovább, többek között a gazdasági kérdéseket, az energiapolitikát, s közös eseményünk lesz a keleti partnerségi csúcs. Közben pedig folyik majd a kampány, de bizakodó vagyok, úgy gondolom, tanultunk a cseh példából.
– Bár csak ősszel kerül rájuk sor, álljunk azért meg egy pillanatra a választásoknál. Az utóbbi évek lengyel belpolitikai történései nem a baloldalról szóltak. A Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) marginalizálódott, s a politikai mezőt máig két nagy jobboldali párt uralja. A közvélemény-kutatásokat nézve s a politikai mozgásokat figyelve azonban most úgy tűnik, hogy 20 százalék alatti támogatottsága ellenére is kulcsszerepbe kerülhet a baloldal. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy nélküle egyik nagy erő sem tud majd kormányt alakítani. Ha a Polgári Platform (PO) és a Jog és Igazságosság pártja (PiS) egyaránt koalíciót ajánlana, melyiket választanák?
– Hat év ellenzéki lét után a baloldal most tényleg erősödik Lengyelországban, amit a demokrácia szempontjából örvendetesnek tartok. Érezhetően a baloldalnak kedvez, hogy sokan belefáradtak a két nagy jobboldali párt közötti csatározásokba. A koalíciós lehetőségekről azonban még korai beszélni, ennek a választások után, az erőviszonyok ismeretében jön el igazán az ideje. A kulcs Donald Tusk pártjának a kezében van, hiszen jó szereplés esetén jelenlegi partnerével, a parasztpárttal elegendő mandátumuk lehet a kormányalakításhoz. Ha azonban a PO gyengébb eredményt ér el, a belpolitikai életben nagy kavarodás lesz. Történelmi megközelítésben úgy tűnik, Jaroslaw Kaczynski pártja és a baloldal tűz és víz, s nem nagyon lehet egy platformra hozni őket. Egyrészről ott van – bár én ezt az elnevezést nagyon nem szeretem – egy posztkommunista párt, míg a másik oldalon a radikális antikommunisták. Az SLD és a PO együttműködésének pragmatikusan tehát nagyobb az esélye.
– A hatalomra kerülés esélyéről ma még tényleg korai beszélni, ám néhány éve még bizonyára aligha gondolta volna, hogy két jobboldali párt is felmerülhet esetleges kérőként. Ehhez azonban elengedhetetlen volt a generációváltás, a baloldal valamiféle megtisztulása. Miként jellemezné a mai lengyel baloldalt?
– Teljesen átalakult a párt, amelyet most a harmincasok generációja irányít. Ők a rendszerváltozás idején még csak 13 évesek voltak, így rájuk sütni, hogy posztkommunisták, értelmetlen. Ha a pártot definiálni szeretnénk, akkor inkább szociáldemokratának, mint szocialistának nevezném, amely a szabad piac elveit vallja, de segíti az arra rászoruló társadalmi csoportokat is. Egyértelműen EU-párti, az európai integráció elmélyítésének híve. S mivel vezetői fiatalok, támogatja a modernizációt, az innovációt. Határozottan kiáll az állam és az egyház szétválasztása mellett. Az eltelt húsz évben sokat tett a demokráciáért, vallja annak értékeit, s nincsenek nacionalista kilengései. A jelenlegi kormányt tehát adott esetben képes lenne erősíteni.
– Mindehhez tegyük még hozzá, hogy miközben a közép-európai baloldal gazdaságfilozófiája határozottan neoliberális, addig az ideológiai értelemben markáns jobboldal e tekintetben szociálisan érzékenyebb, ha úgy tetszik, klaszszikus értelemben jóval inkább baloldali…
– Régiónk utóbbi két évtizedét a pártok tekintetében egyfajta ideológiai konvergencia jellemzi. Blair és Schröder harmadik utat hirdető politikája például nagyon liberális megközelítés volt, miközben a válság idején Sarkozy és Merkel az állami beavatkozás széles skáláját vonultatták fel. A baloldal liberálisabb, a jobboldal pedig szocialistább lett. Ezt a kor kényszerítette ki, amelyben nehéz olyan döntéseket hozni, amelyek kizárólag valamiféle ideológia mentén születnek.
– Térjünk vissza a lengyel soros elnökséghez, amelynek egyik legfontosabb prioritása a keleti partnerség elmélyítése. Milyen szerencse, hogy a csúcstalálkozót mégsem Budapesten rendezték! Hogyan került volna akkor a lengyel fél év középpontjába ez a kérdés?
– Úgy gondolom, hogy nagyon jó ez a lengyel–svéd kezdeményezés. A keleti partnerség fontos uniós program, s szeretnénk, ha az elnökség egyik vezető témája lenne. Európa hatalmas régióját érinti, s komoly érdekek fűződnek hozzá. Így a szabad kereskedelem kialakítása Ukrajnával, Moldova közelítése, nem beszélve arról, hogy Belarusz jövője egész Európa problémája. Európa azonban nehéz időket él, így sok probléma elvonja a figyelmét e szomszédságról. Így aztán jó dolog, hogy ebben az évben egymás után két közép-európai ország látja el az elnökséget, hiszen így jobban ráirányíthatja a saját magukkal elfoglalt országok figyelmét is régiónkra s a keleti szomszédság problémájára. Ám, hogy végül ez lesz-e a fél év kiemelt témája, jelentős mértékben függ az észak-afrikai helyzet alakulásától, az egyes dél-európai országokat érintő gazdasági válságtól. Ezek ugyanis tematizálhatják a következő fél évet. Általában az elnökségekkel ugyanis az a helyzet, hogy meghatározzák a menetrendjét, amelyet aztán átír az élet. S éppen e rendkívüli események miatt emlékszünk egy-egy elnökségre, például az orosz– grúz válság miatt a franciára. Bízom azonban abban, hogy tartani tudjuk a menetrendet, s folytatjuk a magyarok által elkezdett ügyeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.