A libamáj után a toll az új célpont

Még az állatvédő szervezetek is megkérdőjelezik a Négy Mancs nevű osztrák állatvédő társaság magyar termelők ellen alkalmazott módszereit. Előbb a hazai libamájtermelés, majd a nyúltenyésztés került a szervezet célkeresztjébe, most pedig úgy tűnik, ezúttal a tolltépés következik.

Dénes Zoltán
2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feljelentést tett a Négy Mancs nevű osztrák szervezet két magyarországi tenyésztőtelep ellen, ahol szerintük a libákat élve, tolltépéssel kínozzák. Az érdekvédők közleményükben előrebocsátották, hogy az elmúlt napokban hatvan lengyel és magyar libatelepet „ellenőriztek”, s bizakodásra ad okot, hogy a civil szervezet pozitív listáján szereplő cégek telepein nem történtek visszaélések. Az állatkínzás miatt tett feljelentés két érintettje egy Ohaton és egy Folyáson működő libatartó telep, az utóbbi esetében illegális munkaerő foglalkoztatása is szerepel a Négy Mancs beadványában.
A korábbi években tapasztaltakhoz hasonlóan egy magyarországi irodával rendelkező külföldi szervezet járja a vidéket, és tudomásunk szerint fenyegetést is alkalmaz, amikor bemegy a különböző agrártelepekre – erősítette meg Szilágyi István, a Fehér Kereszt Állatvédő Liga kurátora azokat a piaci információkat, miszerint a Négy Mancs osztrák szervezet ismét megkérdőjelezhető módszerekkel tevékenykedik. A szakember sajnálatosnak nevezte, hogy előző kampányaihoz hasonlóan az osztrák csapat most sem keresett meg egyetlen egy hazai állatvédő szervezetet sem. A Négy Mancsra utalva, a több mint húsz éve működő hazai állatvédő civil szervezet kurátora elmondta: még a látszatát is kerülni kellene annak, hogy egy állatvédő csapat neve és tevékenysége összemosódjon a gazdasági társaságok érdekeivel, márpedig ez esetben felvetődhet ez. Az esetleges problémákat – tette hozzá – itt, Magyarországon kellene megoldani, hiszen az nem lehet cél, hogy a haszonállatokból készített termékek gyártása Kínába vándoroljon, mivel ott kicsi az esélye annak, hogy az állatjóléti felvetésekkel foglalkozzanak. Az állatvédő szerint a Négy Mancs fellépése körül még a jogszabályi háttér sem feltétlenül tisztázott. – Ismerve a külföldi viszonyokat, biztosan állíthatom, hogy amennyiben az osztrák szervezethez azonos módon próbálnánk fellépni Németországban, ott azonnal elvinnének a rendőrök – mondta Szilágyi István. Helyesnek nevezte ugyanakkor azt, hogy a Négy Mancs ezúttal feljelentést tett, mert így ha valóban történt állatkínzás, úgy az elkövetőkkel szemben eljárhatnak a hazai hatóságok.
Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke szerint az osztrák szervezet 2009-es kampánya a magyarországi libahizlalás ellen körülbelül 3-4 milliárd forintos kárt okozott az ágazatban. Mint mondta, azóta bebizonyosodott és mindenki elfogadta, hogy a hízott libamájnak nincs alternatívája, s így az ágazat a támadások előtti időszak szintjére küzdötte vissza magát. Az elnök rávilágított: a múlt héten, a szakma, a civil szervezetek és hazai hatóságok közreműködésével létrehozott kódex szerint a jövőben csak a megfelelő oktatásban részesülő személyek végezhetik a tollfosztást. Magyarországon körülbelül két és fél millió úgynevezett tépőlibát nevelnek, a tollszedésből származó árbevétel libánként eléri az 1500-2000 forintot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.