Anyagi teher a német tartományokon

Jelentős kiadásnövekedés vár a német tartományokra, miután az alkotmánybíróság – eleget téve az európai törvényszék követelésének – a biztonsági őrizet körülményeinek átalakítására kötelezte az illetékeseket.

Stefan Lázár
2011. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A biztonsági őrizet célja, az elítélt és büntetésük letöltése után is közveszélyesnek minősített bűnözőket távol tartani a társadalomtól. Az idevágó rendelkezés a nemzetiszocialista időszakra nyúlik vissza, a nácik 1933-ban, röviddel a hatalomátvétel után rendelték el ezt a lehetőséget, amelyet azóta több alkalommal is átdolgoztak anélkül, hogy a legutóbb alkalmazott megoldás megfelelne az EU emberi jogi elvárásainak. A jövőben a polgári lakások színvonalának megfelelő cellákat kell biztosítani az elzártaknak, garantálva számukra a pszichológiai és szociálterápiai kezelést, a szakmai ki- és továbbképzést annak érdekében, hogy felkészítsék őket a visszatérésre a családi környezetbe. Ilyen intenzív gondozás csak nagy létszámú, jól képzett specialisták bevonásával oldható meg.
A Freiburgban működő fegyház vezetője, akit az alkotmánybíróság mint szakértőt hallgatott meg, érdekes és egyben aggasztó számokkal lépett a nyilvánosság elé: „Szokásos körülmények között a rabok napi költsége 90 eurót tesz ki, a biztonsági őrizetben tartott személyeknél ez az összeg 150 euróra emelkedik. A megkövetelt új körülmények között a kiadás akár a 600 eurót is elérheti” – mondta Thomas Rösch. Anyagi megfontolások azonban nem játszhatnak szerepet. Az alkotmánybírák leszögezték: „Annak az államnak, amely a polgárok szabadságjogait éppen olyan fontosnak tartja, mint azok biztonságát, nem lehet semmi sem drága, hogy e két követelményt nehéz körülmények között is kiegyenlítse.” A testület egyúttal ötszáz biztonsági őrizetben tartott személy helyzetének jogi felülvizsgálását rendelte el. A szövetségi kormánynak még ebben a törvényhozási időszakban – 2013 júniusáig – megoldást kell találnia a problémára.
A súlyos költséggel járó kötelezettség gyors cselekvésre késztette Hessen belügyminiszterét, aki azt javasolja a többi szövetségi tartománynak, hogy összefogva keressenek megoldást a terhek csökkentésére és közös intézmények létesítését tervezzék. Hessen és Bajorország ezután olyan közös adatfeldolgozó központ létesítésére kötött szerződést, amely folyamatosan ellenőrzi azokat a biztonsági őrizetből kiengedett személyeket, akik elektronikus lábbilincset kötelesek viselni, hogy tartózkodási helyüket nyomon követhessék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.