Az utolsó szerzett jog

Rendvédelmi egészségügyi ellátórendszert, szolgálati lakásokat, vonzó és nem utolsósorban garantált életpályát szeretnének a hivatásos munkavállalók – derül ki Powell Pál lapunknak adott interjújából. A Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fóruma munkavállalói oldalának megbízott elnöke megérti az elkeseredettséget, de a „bohócforradalmat” és az erőszak lehetőségének felvetését elutasítja.

Bákonyi Ádám
2011. 06. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több hónapos egyeztetés után megállapodás nélkül értek véget a tárgyalások a rendvédelmiek nyugdíjkedvezményeinek átalakításáról. Figyelembe vették a kormány indokait, hogy minderre az adósságcsökkentés, a nyugdíjrendszer fenntarthatósága és a foglalkoztatottság növelése miatt van szükség?
– Természetesen, hiszen tisztában vagyunk az ország gazdasági helyzetével. Az elfogadhatatlan volt, hogy a kormány erővel akarta visszakényszeríteni a nyugdíjasokat a munkaerőpiacra. Ezért jobb megoldásnak tartom, hogy a kabinet végül az önkéntesség mellett döntött. Azt viszont most is elutasítjuk, hogy az új szabályozás azokat is érinti, akik a korkedvezmény szerzett jogának lehetősége mellett vállalták a szolgálatot. Az lenne méltányos, ha az csak az újonnan felszerelőkre vonatkozna.
– Uniós viszonylatban Magyarországon a legkedvezőbb a rendvédelmiek nyugdíjkedvezménye. Ilyet még nálunk sokkal erősebb gazdasággal rendelkező országok sem biztosítanak.
– Mindenhol van korkedvezmény, igaz, eltérő mértékben. Viszont amikor külföldi kollégákkal találkozunk, és a mi béreink jönnek szóba, akkor azt mondják, ők enynyiért nem vállalnák ezt a munkát. Nekik mindemellett számos egyéb kedvezmény, a rekreációs szolgáltatásoktól kezdve, gyermekeik óvodai ellátása is jár.
– Hasonló kedvezményeket ajánlott önöknek cserébe a belügyminiszter is.
– Ez így van, szeretnénk, ha az új életpályamodellben ilyen elemek megjelennének. Egy felmérés szerint a magyar rendvédelmiek nem érik meg az általános nyugdíjkorhatárt. Mivel az egészséget nem lehet pénzzel megvenni, szeretnénk elérni, hogy jöjjön létre egyfajta kifejezetten rendvédelmi egészségügyi ellátórendszer. Reméljük, hogy a szolgálati lakások biztosítása sem csak a tervek szintjén marad, hanem valósággá is válik.
– Egy szakszervezeti követelés érvényesítése szorosan összefügg annak társadalmi támogatottságával. A felmérések szerint önök ezt nem élvezik. Még baloldali válaszolók is igazságtalannak, változtatásra szorulónak tartják a hivatásosok nyugdíjkedvezményét.
– Az az érzésem, hogy a társadalmat félretájékoztatták a kérdésben. Nem csak a korkedvezményre gondolok, azt hiszem, az emberek többsége egyáltalán nincs tisztában ennek a hivatásnak a nehézségeivel. Már a felvételi eljárásnál olyan egészségügyi, megbízhatósági feltételeknek kell megfelelni, amelyeket a legtöbben szerintem nem vállalnának, főként ha azt nézzük, hogy a vállalt nehézségekért milyen ellentételezés jár.
– Több rendvédelmi szakszervezet és az úgynevezett „bohócforradalom” szervezői burkoltan-nyíltan az erőszak lehetőségével fenyegetett. Elfogadható, hogy akármilyen valós érdeksérelem miatt törvénysértésben, rendbontásban gondolkodnak azok, akik épp annak fenntartására esküdtek fel?
– Nem szeretném egyik kollégámat sem minősíteni. Magánemberként mondom, nem értek egyet a bohócforradalommal, hogy maszkban, az arcukat nem vállalva tiltakozzanak a kollégák. Megértem az elkeseredettséget, de egyrészt rend elleni felhívást nem lehet tenni, másrészt a társadalom számára sokkal elfogadhatóbbak a követeléseink, ha nem ilyen formán tiltakozunk. A már megtörtént rendbontásoktól egyébként mindenki, így a bohócforradalom szervezői is elhatárolódtak. Az pedig még nem tisztázott, hogy ezekben az esetekben esetleg provokáció történt-e.
– A Gyurcsány–Bajnai-ciklus alatt évekig nem emelték az illetményeket, megszűnt a 13. havi bér és nyugdíj, számos kedvezményüket elvették, megszűnt a BM-kórház, mégsem fajultak eddig a dolgok. Politikai okai lennének a radikalizálódásnak?
– Nagyon remélem, hogy erről nincs szó, hiszen a rendvédelmi szervezetek nem politizálhatnak. Egyeseknek talán vannak ilyen nézeteik, de kijelenthetem, hogy a hivatásosok túlnyomó többségénél nem beszélhetünk politikai okokról. A helyzet sajátossága, hogy valóban arról van szó: hosszú évek megszorításai után, amelyek ellen valahányszor tiltakoztunk, az utolsó szerzett jogunkat most veszítjük el. Ezért lenne fontos, hogy a belügyminiszterrel hosszú távon vonzó, kiszámítható, s nem utolsósorban garantált hivatásos-életpályamodellt alakítsunk ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.