Bírói összeférhetetlenségi pótlék

Stratégiai együttműködési megállapodást köt az igazságügyi tárca a Magyar Bírói Egyesülettel. Együttműködésre kérik a szervezetet az igazságszolgáltatásról szóló törvények kimunkálásában. Az egyesület koncepciót tesz le a bíráskodás megújításáért.

Kulcsár Anna
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bírák érdekvédelmi szervezete, a Magyar Bírói Egyesület kész együttműködni az új bírósági jogszabályok kimunkálásában – mondta lapunknak Makai Lajos, az egyesület vezetője. Közlése szerint az igazságügyi tárca levélben kérte, kössenek stratégiai együttműködési megállapodást. A kodifikációs szakemberek így hasznosítani tudnák a bírák jogalkalmazói tapasztalatait, és ez hozzájárulna a törvények minőségének javításához. Makai Lajos úgy tájékoztatott: a szakmai szervezet koncepciót dolgoz ki és tesz le a kormányzat, a parlament asztalára. Ennek előkészítéseképpen konferenciasorozatot rendeznek. Az első nyilvános összejövetelt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon tartják június 6-án Kitörési pontok címmel. Azt elemzik, hogy Budapesten és Pest megyében miképpen lehetne megszüntetni az évtizedekkel ezelőtt kialakult helyzetet, vagyis az ügyek elhúzódását. Terveik szerint június 25-én a bírósági igazgatást, önigazgatást vizsgálnák meg. A bírák elkerülhetetlennek látják az 1997-es igazságügyi reform felülvizsgálatát. Az ezzel foglalkozó megbeszélés címe: Függetlenül, de hogyan? Végül tanácskozást szerveznek a bírói illetményről és az úgynevezett összeférhetetlenségi pótlékról. Szerintük figyelembe kell venni, hogy a bírák az ítélkezésen kívül nem folytathatnak kereső tevékenységet. Kérdésünkre jelezte: a mostani helyzetben – az új alaptörvény elfogadása után – meg kell vizsgálni annak a javaslatcsomagnak néhány pontját, amelyet Baka András kezdeményezésére 2010 júniusában fogadott el az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT).
A parlament várhatóan június 6-án tárgyal azokról a javaslatokról, amelyeket Lázár János és Varga István fideszes képviselők átmeneti szabályként terjesztettek be a bírák szolgálati idejéről, valamint a bírósági vezetők kinevezésének szüneteléséről. A tervezet szerint a jövő esztendőben több mint kétszáz bírónak kellene nyugdíjba vonulnia az általános nyugdíjkorhatár elérése miatt, január elsejéig pedig szünetelne a bírósági vezetők kinevezése. Kérdésessé vált, hogy Baka András, az OIT elnöke június elején kinevezheti-e a Fővárosi Bíróság (FB) új elnökét, hiszen Gatter László tavaly december 31-ével lemondott. A posztjára kiírt pályázat határideje május 20-án járt le. A budapesti összbírói értekezletet mindenesetre június 6-ra összehívták. Ha tanácskozásuk addig nem válik okafogyottá, a bírák ezen a találkozón véleményeznék az FB elnöki posztjára pályázó három jelölt elképzeléseit. Ha június 6-án a parlament a kinevezési moratóriumról szóló képviselői kezdeményezést megszavazza, a vezetői tisztségek betöltése a következő esztendőben történhet csak meg. A törvényjavaslat most részletes vitára vár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.