Bombát találtak Budán

Vigh Dániel
2011. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap második világháborús bombát találtak Budapesten, a XI. kerületi Kelenhegyi úton. A Gellért-hegyen álló lakóház kertjének tereprendezése közben bukkantak rá a kétszázötven kilogrammos szovjet légibombára – közölte lapunkkal a Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj megbízott kommunikációs tisztje. Kerekesné Benedek Mária elmondta, a bombának orr- és fenékgyújtója is volt, ezeket a tűzszerészek már a helyszínen eltávolították.
A rendőrség munkatársai a munkálatok befejeztéig a környék épületeit százötven méter sugarú körben kiürítették, a forgalmat elterelték, és összesen huszonhét lakásból telepítettek ki átmenetileg csaknem ötven embert – tudta meg lapunk Barta Ágnestől, a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság szóvivőjétől. Akinek szükséges, a Bartók Béla úton található Gárdonyi Géza Általános Iskolában ajánlottak fel szállást, amíg a szakemberek hatástalanították a bombát. Az ideiglenes befogadóhelyet tíz ember vette igénybe, őket rendőrautókkal szállították a helyszínre – tette hozzá Barta Ágnes. A körülbelül kétórás művelet végeztével a robbanószerkezetet a központi gyűjtőhelyre szállították, ahol biztonságba helyezték, s ezzel egy időben – röviddel délután fél négy előtt – a rendőrség feloldotta a környék zárlatát, a lakók pedig visszaköltözhettek otthonaikba.
– Évente körülbelül 2000-2500 riasztáshoz vonulnak ki a tűzszerész alakulatok – válaszolta kérdésünkre Kerekesné Benedek Mária. Elsősorban második világháborús német, illetve szovjet gyártmányú bombák és tüzérségi eszközök miatt érkezik hozzájuk bejelentés. A fővárosban leggyakrabban a háborúkban számos találatot kapott budai Várhoz és ahhoz közeli kerületekből értesítik a szakembereket, akik tavaly ősszel például két XII. kerületi riasztáshoz vonultak ki. Vidéken főként réteken, mezőföldeken becsapódott bombák, illetve aknák miatt hívják a tűzszerészeket. Kötelékük egyik legemlékezetesebb bevetése 2008-ban volt, amikor a budapesti XI. kerületben található Infopark közeli építkezésen találtak egy ötszáz kilogrammos bombát, ami sérült volt, ezért hatástalanítása nehéz feladatnak bizonyult. A rendőrség ezért egy kilométer sugarú körben lezárta a környéket, és körülbelül tízezer embert kellett ideiglenesen kitelepíteniük, amíg végül sikerült a robbanószerkezetet biztosítani és elszállítani – tette hozzá Kerekesné Benedek Mária.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.