Cannes: jelentés fesztiválzárás előtt

Lapzártánkkal egy időben zajlott tegnap a cannes-i filmfesztivál díjátadó ünnepsége, a kisebb szekciók nyerteseit azonban már a legfontosabb elismerések átadása előtt nyilvánosságra hozták. Az Un Certain Regard programban a dél-koreai Kim Ki-duk és a német Andreas Dresen megosztva nyert, a kritikusok pedig a finn Aki Kaurismäkit díjazták.

Kárpáti György
2011. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, a depresszióba zuhant dél-koreai rendező, Kim Ki-duk önvallomása célt ért. Az Un Certain Regard szekció – ahogy a neve is jelzi – a különleges nézőpontokat igyekszik megmutatni, és az Arirang című film a jelek szerint annyira megfogta az Emir Kusturica vezette zsűrit, hogy megosztva neki ítélték a 22 filmből álló program fődíját. A dél-koreai direktor mellett az elismerést a német Andreas Dresen is kiérdemelte. Utóbbi Stopped On Track című alkotása egy negyvenéves férfiról szól, akinél agytumort diagnosztizálnak, és családjával, valamint egy iPhone-nal készül utolsó hónapjaira – okostelefonját naplóként használja. A kategória különdíját Andrej Zvjagincev Elena című mozija nyerte. Figyelemre méltó, hogy a szekció díjazott filmjei ugyanazt a témát járják körül, mind meglehetősen nyomasztók, ám eltérően foglalnak állást alapvető létkérdésekben.
Az Un Certain Regard szekció rendezői díjával jutalmazott iráni film, a Goodbye is életről és halálról szól – politikai nézőpontból. A rendező Mohammad Raszulofot Dzsafar Panahival együtt tartóztatták le az iráni hatóságok, így szinte illegalitásban fejezte be művét.
Miközben politikai vihart kavart az iráni delegáció, Lars von Triert pedig nácizása miatt hazaküldték, az Un Certain Regard szekció elnöke, Emir Kusturica kitiltását is kérte két bosnyák rendező. Jasmila Zbanic és Haris Pasovic nyílt levelükben értetlenségüknek adtak hangot amiatt, hogy a kilencvenes évek balkáni háborús bűnöseit a mai napig támogató Kusturica egy versenyprogramban elnökölhetett.
A kritikusok díjait is a tegnap késő esti gála előtt adták át. Idén a versenyprogram Fipresci-díját Aki Kaurismäki Le Havre című filmje nyerte, míg az Un Certain Regard szekcióban Pierre Schoeller The Minister, a Kritikusok hete programban Jeff Nichols Take Shelter című alkotásai kapták az elismerést. A Le Havre egy cipőtisztító férfi és egy afrikai illegális bevándorló fiú barátságának meséje.

Lapzártánkkor érkezett. Amerikai alkotás, Terrence Malick Életfa című filmje vihette haza idén az Arany Pálmát, míg a zsűri nagydíját megosztva kapta a francia Dardenne fivérek drámája, A biciklis kölyök és a török Nuri Bilge Ceylan Volt egyszer egy Anatólia című filmje. A zsűri díjazta a francia rendezőt, Maiwennt és az izraeli Joseph Cedar forgatókönyvét is. A legjobb színésznő a fesztiválról kitiltott Lars von Trier filmjének, a Melancholiának a főszereplője, Kirsten Dunst, a legjobb férfi színész a francia Jean Dujardin lett. A legjobb rendezésért járó elismerést a dán Nicolas Winding Refn akciódrámája, a Drive érdemelte ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.