Civilek perelnék a pénzintézeteket

Maguknak az adósoknak kellene létrehozniuk a hitelkárosultak pertársaságát a pénzintézetekkel szemben – állítják a Szociális Kerekasztal tagjai. Hozzátették: a devizahitelek hibás termékek, amelyeket nem lett volna szabad forgalmazniuk a bankoknak.

Munkatársunktól
2011. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap határozatot fogadott el a Szociális Kerekasztal arról, hogy kezdeményezik a hitelkárosultak pertársaságának létrehozását a hitelezőkkel szemben. A résztvevők szerint a legjobb megoldás az lenne, ha a társaságot maguk az adósok alapítanák meg, ehhez a munkához a kerekasztal közgazdászai és jogászai minden segítséget megadnak a számukra. A civil szerveződés szakemberei a jövő héten ülnek össze, hogy kidolgozzák a pertársaság működésének részleteit.
A kerekasztal ülésén elhangzott, hogy az adósok számára az nyújthat alapot a kárpótlási kérelemre, hogy megítélésük szerint a devizahitelek hibás termékek, melyeket nem lett volna szabad piacra dobni. A résztvevők úgy gondolják, hogy ezen kölcsönök nemcsak azoknak okoztak kárt, akik ma már nem tudják kifizetni a részleteket, hanem minden devizahitelesnek.
Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum szervezője közölte: a Hitelkárosultak Pertársaságának megalakítása okafogyottá válna abban az esetben, ha a kormány maga indítana pert a bankok ellen az adósoknak okozott károk miatt. A fórum hangsúlyozta, hogy a pénzintézetek elleni jogorvoslatok egyáltalán nem példa nélküliek, hiszen a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete már indított pert a tisztességtelen szerződési feltételek miatt, és a Fővárosi Bíróság április végi első fokú ítélete szerint meg is nyerte azt.
– Nemcsak a hiteladósok, a közüzemi számlákkal tartozó polgárok is nagyon nehéz helyzetben vannak – jegyezték meg a kerekasztal résztvevői. Javaslatuk szerint lehetővé kellene tenni, hogy a közüzemi díjjal tartozóktól csak bírósági ítélettel vehessék el otthonukat, az ítélet feltétele pedig az legyen, hogy az érintett ne kerüljön az utcára, hanem emberhez méltó másik lakást biztosítanak neki a bírói ítélettel elvett régi helyett. A résztvevők emellett azt is megjegyezték, hogy a kilakoltatási moratóriumot július elseje után is fent kellene tartani, továbbá törvénybe kellene iktatni azt is, hogy az adósok jövedelemhiánya nem lehet ok a kilakoltatásra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.