Életképes kistérségek, patrióta szemlélet

Németh István
2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet június 10-i számában Ángyán József Új nemzeti vidékstratégia című írásához szólnék hozzá. Olyan célkitűzések és megfogalmazások vannak a cikkben, amelyekre felelős állami vezetőtől már régóta sokan várunk. Teljes mellszélességgel támogatható a patrióta vidékfejlesztés gondolata, a patrióta gazdaság- és társadalompolitikai fordulat, „… amely a spekuláció és törtetés helyett a munka és az erkölcsi normák tiszteletén, a nemzeti együttműködésen, szolidaritáson és közös érdekeink védelmén alapul”.
Mind e cikkből, mind magából a Nemzeti vidékstratégiai koncepcióból hiányolom azonban azt, hogy mik a stratégiában alapcélként kitűzött helyi közösségekre és helyi gazdaságra építkező „lokalitások” rendszerének, azaz a valódi önrendelkezés kibontakozásának fő akadályai, amelyek leküzdésére a vidékstratégiának törekednie kellene. Ezzel a kiegészítéssel szeretném erősíteni a nemzeti vidékstratégiát.
A stratégiai változtatás célja általában egy alkalmazkodási mechanizmus, egy viselkedési mód megváltoztatása. Akkor eredményes egy stratégia, ha valóban hatni képes a tényleges viselkedésre. Ha helyesen felismertük, hogy a lokalitásokra alapozva a helyi gazdaságot és társadalmat kell megerősíteni, javítva a helyi értékesítés lehetőségeit, közelebb hozva a termelőt a fogyasztóhoz, akkor az ezt alátámasztó mindennapi működési keretrendszert is létre kell hozni. Az a keretrendszer, amelyben az élet zajlik: a gazdaság az őt szabályozó intézmények és jogszabályok rendszerével együtt. Ebben próbálnak érvényesülni a gazdaság szereplői, körvonalazódnak a lakosság létfeltételei, alakul a természeti környezet állapota.
Ha létezésünket döntően befolyásoló környezet a gazdaság, akkor egészséges működése alapvető jelentőségű. A gazdaság egy közösség számára értéket teremtő együttműködések hálózata. Kérdés: ki a közösség, és melyek azok az értékek, amelyek mentén az értékteremtő kapcsolatok szerveződnek?
A jelenleg uralkodó neoliberális gazdaság alapértéke a pénzben kifejezhető vagyon mindenáron való növelése; a közösség pedig egy elitista, szűk körű közösség, a pénzvagyont birtoklók közössége. Mindenkit arra ösztönöz, hogy ne a vevő igényeivel, hanem olyan tevékenységekkel foglalkozzon, amelyek számára a legnagyobb pénzgyarapítási hasznot hozzák, akár a minőség rontásával, a természeti, társadalmi és lelki környezet végzetes károsításának árán is, ügyeskedéssel, önzéssel.
Az egészséges gazdaság kiegyensúlyozott, a helyi lakosság életfeltételeinek, megmaradásának az érdekében szerveződik, harmóniában a társadalmi, természeti környezettel és az emberek igazságérzetével, tisztességes erkölcsével. Érték mindaz, ami ezt a harmonikus együttműködést szolgálja. De csak akkor valósulhat meg, ha a helyben lakókból, vállalkozásaikból közösség kovácsolható, amely ennek az értékrendnek a megvalósítását kikényszeríti és fenntartja.
Az érdemi stratégiai változtatásnak az egészséges gazdaságot kell megcéloznia, de ez a neoliberális keretek között elérhetetlen (amit az ismétlődő és egyre súlyosabb válságok is bizonyítanak). Az egészséges gazdaságot nagyobb eséllyel valósíthatjuk meg a külső függéseket tudatosan csökkentő, kistérségi létfenntartást szolgáló, irányított piacteremtés feltételei közötti együttműködés megszervezése és működtetése segítségével, mint a neoliberális elvekhez igazodó, önző vállalkozásokon keresztül. A történelmi Hangya mozgalom a huszadik század első felében fényes példa volt az egészséges gazdaság kiépítését célzó hazai társadalmi összefogásra. Adjon ez bátorítást arra, hogy nem lehetetlenség a pénzuralmi szorításból való kitörés. Az egészséges gazdaságnak, akárcsak az egészséges emberi szervezetnek, homeosztatikus egyensúlyra törekvő szabályozással kell rendelkeznie. Vagyis működőképes egységei önszabályozók, és ezek hatásai nem rontják le a nagyobb, közösen megvalósítható funkciók jó hatásfokú megvalósulását. Mindez akkor működik jól, ha az önszabályozó belső egységek alig függnek a környezettől. Erőforrásainak többsége helyi (megújítható) forrásból biztosítható, és csak olyan mértékben szorul külső forrásra, amilyen mértékben saját teljesítménytöbbletének exportálásából ennek fedezetét megtermeli. Ez az adósságcsapda elkerülésének, a tartós fennmaradásnak az előfeltétele. S ez teremti meg a legnagyobb esélyt arra, hogy mind több helyi képesség hasznosuljon a közösséget szolgáló értékek (termékek, szolgáltatások) előállítására, vagyis az önfenntartást, a helyben boldogulást lehetővé tevő foglalkoztatásra.
Az egészséges gazdaság érdekében a meglévő gazdasági kapcsolatokat fokozatosan át kell rendezni. Azért, hogy ez ne csak vállalkozói érdek, hanem valóban közérdek alapján történhessen, a szűken vett és egyre inkább a versenyképesség álcája mögé bújtatott bérmunkára alapuló áruellátás helyett a létfenntartás alapelemeire, a tartós fennmaradás, az élhető környezet és emberhez méltó élet feltételeinek a megteremtésére kell koncentrálni. Ebben pedig a lakosságáért valóban felelősséget viselő önkormányzatoknak, ezek kistérségi szövetségeinek gondoskodó-szolgáltató, gazdaságszervező szerepére is szükség van.
Az egészséges gazdaság más viselkedési alapkövetelményeket támaszt a gazdaság szereplőivel szemben. Ezek a munka és a korrekt csere elsődlegessége, továbbá a mértékletesség, a szolidaritás, a méltányosság, a környezettudatosság, a nyíltság, az átláthatóság, a rend tisztelete és a tudás megbecsülése. Az áttérés egyik legfőbb akadálya a fizetőképes kereslet alacsony és egyre romló szintje. A hazai létfenntartást elősegítő fizetőképes kereslet emelése kulcskérdés, amit a pénzuralmi rendszer nagyon kifinomult korlátozó szabályrendszere közepette kell végrehajtani. Ezt pedig kizárólag a kisközösségek összefogásán alapuló, a helyi létfenntartás szolgálatába állított együttműködéseket segítő helyi pénz révén lehet elérni. Jelentősen elősegítheti ezt az EU-jogharmonizációs kötelezettségként 2011-től bevezetett „együttműködő közösségek” szervezése. Ennek tisztességes, a közösségek fennmaradási érdekeit szolgáló – és nem ügyeskedő – megoldásait kell tehát támogatni. A helyi pénz és közösségi elszámolás csak ennek keretein belül nyerhet teret.
Végezetül hadd soroljam fel azokat a legfontosabb intézkedéseket, amelyeket az általam vázolt stratégiai cél megvalósítása érdekében a legrövidebb időn belül meg kell hozni: 1. A vidék közüzemként működő bankrendszerének létrehozása, amely nem profitra, hanem biztonságra törekszik, és reális önköltséggel dolgozik. Közüzemként működő bank csak pénzforgalmat bonyolít le, ami nem pénzkibocsátás. Erre a funkcióra a Magyar Államkincstár minden jogosítvánnyal rendelkezik. A kisközösségi hitelezésre a skandináv JAK közösségi bank vagy az iszlám banki működés szolgálhat mintául. Mindez nem zárja ki a meglévő kereskedelmi banki szolgáltatásokat, csak versenyfeltételeket teremtene számukra. 2. A vidék közüzemként működő biztosítótársaságának a létrehozása. 3. A falvak/mezővárosok közösségi célra használható vagyonnal (földdel, épülettel) való ellátása az állami vagyonból, hogy faluközösségeiket helyreállíthassák. Elő kell írni az így juttatott vagyon elidegeníthetetlenségét. 4. A létfenntartási piacot (az élelemhez, ruházathoz, közüzemi szolgáltatásokkal ellátott lakhatáshoz, egészségügyi szolgáltatáshoz, a rászorultakról való gondoskodáshoz, az érvényesüléshez szükséges tudás megszerzéséhez, valamint a közbiztonsághoz való hozzáférést) minél nagyobb mértékben helyi, illetve magyar forrásból kell megoldani. A vidéktámogatás rendszerének fókuszába ezt a létfenntartási önszerveződést kell állítani, állami vagyonhoz, pénzügyi támogatáshoz csak kiérlelt közösségi koncepcióra alapozva lehessen hozzájutni.

A szerző villamosmérnök, kisvállalati vezető

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.