Elmagyarosítástól fél a szlovák ellenzék

Többszöri halasztás után napirendre tűzte a szlovák parlament a kisebbségi nyelvek használatáról szóló törvény módosítását, amelyet az Európa Tanács és az EBESZ ajánlásai alapján Rudolf Chmel emberi és kisebbségi jogokért felelős kormányalelnök hivatala dolgozott ki. A javaslat a kisebbségi nyelvhasználat küszöbét a jelenlegi húszról tizenötre csökkenti, miközben nemcsak a helyi önkormányzatokra és államigazgatási szervekre vonatkozna a jogszabály, hanem a bíróságokra, az egészségügyre, a gazdasági és a szociális szférára is.

Neszméri Sándor
2011. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igen heves volt a kedden megkezdett vita, az ellenzék a javaslatot „Dél-Szlovákia elmagyarosítására tett szándékként” értékelte, de még olyan vélemény is elhangzott, hogy „az előterjesztés a nagy-magyarországi sovinizmus által kezdeményezett nemzetközi irredentizmus támadása Szlovákia szuverenitása ellen”. A kormánykoalíciós Most – Híd szlovák–magyar vegyes párt vezetőit azonban nem az ellenzék magatartása aggasztja, hanem a szlovák kormánypártoké. A több hónapos koalíciós egyeztetés ellenére ugyanis jelentős változtatásokhoz kötik a kormánytervezet támogatását, a kereszténydemokraták például 18 százalékos nyelvhasználati küszöböt akarnak, miközben a törvény a rendőrségre és a bíróságokra nem vonatkozna, a liberálisok pedig az egészségügyből és a szociális intézményekből „tiltanák” ki a kisebbségek nyelvhasználatát. A vita szerdán még folytatódik, de nem biztos, hogy sor kerül a végszavazásra. A parlament folyosóin ugyanis az a hír terjedt el, hogy amennyiben a kormánypárti képviselők szűkítő javaslatait az ellenzéki honatyák támogatásával elfogadja a törvényhozó testület, a javaslatot az előterjesztő Rudolf Chmel visszavonja.
A „magyar hét” azonban folytatódni fog a szlovák parlamentben, mert a kisebbségi nyelvhasználati törvény tárgyalását követően két előterjesztést tárgyalnak meg a magyar alaptörvényről, az egyiket a kormány, a másikat az ellenzéki nemzetiek terjesztenek elő. Míg a kormány tervezete a határon túli magyarok választójogát, illetve a kisebbségek kollektív jogát vitatja, a nemzetiek javaslata, hogy a szlovák parlament tiltakozzon az Európai Unió szerveinél a magyar alkotmány ellen, „amely Szlovákia szuverenitása elleni nyílt támadás és az európai békeszerződések felmondása”. Az utolsó „magyarkérdés” pénteken kerülhet a parlament elé. Richard Sulík házelnök ugyanis utólag mégis napirendre tűzte az állampolgársági törvény módosítását, amelyet az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia nyújtott be, s amely úgy korlátozná a szlovákiai magyarokat a magyar állampolgárság megszerzésében, hogy a kettős állampolgárságot lakhelyelhagyással párosuló valós külföldi tartózkodás esetében ismerné csak el Szlovákia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.