Előrelépés a rasszizmus elleni harcban

Tarics Péter
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország az utóbbi tíz évben jelentős előrelépést tett a faji alapú megkülönböztetés, az idegengyűlölet és az ezekkel kapcsolatos intolerancia elleni küzdelemben, de még sok tennivaló van, hogy a nemzetközi kötelezettségvállalások gyakorlattá váljanak – összegezte e heti magyarországi látogatásának tapasztalatait az ENSZ rasszizmusügyi különmegbízottja. Githu Muigai tárgyalt Hóvári Jánossal, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkárával, Balog Zoltánnal, a közigazgatási és igazságügyi tárca társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárával, pártok és civil szervezetek vezetőivel, majd többnapos vidéki látogatást tett, többek között Gyöngyöspatán.
– 1999 óta jelentős erőfeszítések történtek Magyarországon a helyzet javítása érdekében – állapította meg, jelezve: sok új jogszabály született, de például a romák helyzete nem javult. Utóbbi kapcsán megjegyezte: a megoldáshoz nemcsak politikai elkötelezettség és akarat kell, hanem idő és források is. Elismeréssel szólt az Orbán Viktor miniszterelnök és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke által nemrég aláírt keretmegállapodásról, a felzárkóztatási programról s az EU romastratégiájáról, amely a magyar elnökség alatt bontakozott ki. Gyöngyöspatára utalva örömmel konstatálta, hogy a belügyi tárca szabályozta az önbíráskodó egyenruhások jelenlétét. – Fontos, hogy meghatározzuk a véleményt kifejező szabadságnak a jogszerű mértékét– mondta.
Githu Muigai elismeréssel szólt a nemzeti és etnikai kisebbségekről szóló törvényről, ugyanakkor felhívta a kormány figyelmét, hogy a menekültek ügyében szükség lenne a jogrendszer felülvizsgálatára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.