Emlékezés Mindszentyre

Átadták a Mindszenty-emlékérmeket szombaton Budapesten, a Magyarország néhai hercegprímásának emlékére a Parlament felsőházi termében rendezett, Isten szolgája című konferencián. A díjakat Veres András szombathelyi megyés püspök és Andor Imre Mindszenty-kutató kapta. Schmitt Pál köztársasági elnök levélben köszöntötte a tanácskozás résztvevőit.

Tarics Péter
2011. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kommunista diktatúra veszélyes ellenséget látott Mindszenty Józsefben – emelte ki a konferenciához címzett levelében Schmitt Pál köztársasági elnök. Hozzátette: „Egy teljes, lelkeket terrorizáló és valódi fegyverekkel felvértezett hatalom tartott a szelíd szótól, az éleslátó, kritikus hangtól. A kommunista hatalom félt az erős jellemmel szembeni lelepleződéstől s attól, ahogy csendesen, higgadtan fejére olvassák bűneit. A visszafogott, de határozott hangú főpásztor metsző kijelentéseivel kíméletlen tükröt tartott a diktatúra elé. Mindszenty mártír volt, aki csodálatos helytállással viselt el testi és lelki szenvedéseket, egyházához és népéhez mindvégig kitartó hűségben.” Az államfő hangsúlyozta: olyan korszaknak volt a vértanúja, amelyben új mártírtípust teremtett az ideológiai és politikai okokból támadt vallásüldözés. Schmitt Pál levelében idézte Mindszenty jelmondatát: Devictus vincit – vagyis legyőzetve győz, utalva arra, hogy mintha beteljesülést is választott volna ehhez a bíboros. Sorsot, amely megaláztatások útján aratott magasztos győzelmet.
Üzenetében a köztársasági elnök kiemelte: a Mindszenty Józsefet ért igaztalan vádak, a zaklatások, a nyílt támadás, végül a börtön, éppen ellenkező hatást váltott ki. Hívek és nem hívek csak még jobban tisztelték méltósággal viselt szenvedéseiért, az igazság bátor kimondásáért, az erkölcs képviseletéért, állhatatosságáért, irgalmas emberségéért. Ezek azok a tulajdonságok, amelyek Mindszentyt oly értékessé teszik a magyarok számára.
Az államfő jelezte azt is: május 27-én Rómában, ahol fogadja őt XVI. Benedek pápa, szándékai szerint felveti Mindszenty József boldoggá avatásának ügyét. A köztársasági elnök reményét fejezte ki, hogy a néhai bíborost mihamarabb boldoggá avatják.
Habsburg-Lotharingiai Mihály, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány elnöke – aki a konferencián tartott beszédében kiemelte, hogy Magyarország a szabadságát Mindszenty Józsefnek is köszönheti, mert ő tartotta bennünk a hitet és a reményt – emlékeztetett: a néhai bíboros boldoggá avatási peranyaga 1997 óta Rómában van. – Tudnunk kell azonban még türelemmel lenni – jegyezte meg –, mert be kell tartani minden előírást. A peranyaghoz a washingtoni Kongreszszusi Könyvtárban található iratokat is felkutatták. Történészek, szakteológusok, a szentté avatási kongregáció bíborosai is tanulmányozzák a peranyagot, s orvos szakértők bevonásával vizsgálják a két – csodának tűnő – gyógyulást. Néhány éven belül megszülethet a pápai döntés a boldoggá avatásról – közölte az alapítvány elnöke, aki nemrég tárgyalt Rómában erről.
Szőke János atya, aki a boldoggá avatások posztulátora, s aki a kezdetek óta gondozza a Mindszenty-anyagot, pesszimistán nyilatkozott lapunknak a néhai hercegprímás boldoggá avatásának közeli, 2013-as időpontjáról. – Szinte lehetetlennek tartom, hogy Mindszenty bíborost 2013-ban boldoggá avassák – mondta, hozzátéve, hogy ha ez megtörténne, az csoda volna. Szerinte már az is kedvező lenne, ha maga a per 2013-ig lezárulna, s még ezt követően bizonytalan ideig kell várni a boldoggá avatásra.
A konferencián átadták a Mindszenty-emlékérmet, amelyet az idén Veres András szombathelyi megyés püspök és Andor Imre Széchenyi-kutató kapott. A díjátadáson Veres Andrást a Vasi Szemle főszerkesztője, Gyurácz Ferenc, Andor Imrét pedig Fukszberger Imre, Csehimindszent polgármestere méltatta.
A konferencián a Mindszenty Társaság ösztöndíjasai tartottak előadást: Kovács Gergely posztulátor (boldoggá avatási eljárási ügyvivő), Nagy László doktorandusz hallgató, Janek István történész, Vörös Géza történész, levéltáros és Czene-Polgár Viktória történész.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.