Fejetlenség a nőknél, fejesek a férfiaknál

Deák Zsigmond
2011. 06. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Serena Williams sérült, nővére, Venus Williams szintén, Justine Henin a szezonnyitó Australian Open után újra visszavonult. Összesen huszonhat egyéni Grand Slam-torna-diadalt aratott ez a trió, amely távol maradt az idei francia nemzetközi teniszbajnokság női mezőnyétől. A többi menő? A világelső Caroline Wozniacki pályafutásából még mindig hiányzik a GS-verseny trófeája, ezúttal is idő előtt elvérzett. Az utóbbi két nagy viadalon (2010-es US Open, 2011-es Australian Open) győzött Kim Clijsters szintén. Ana Ivanovics, Jelena Jankovics – a szerb vonal egyre halványabb, a tavalyi finalista Samantha Stosur sem sok salakot zavart. Az oroszok közül legjobban Marija Sarapova tartotta magát, az elődöntőig, számára Párizs meghódítása – csak itt nem nyert még Grand Slamet – egyelőre várat magára. Jellemzően a négy legelöl rangsorolt játékos (Wozniacki és Clijsters mellett Vera Zvonarjova és Viktorija Azarenka) közül csak utóbbi került a nyolc közé, de ő se tovább.
Hát akkor ki maradt a végére? Az ötödik és a hatodik kiemelt, vagyis a címvédő Francesca Schiavone és az ausztrál bajnokságon döntőzött Li Na. Egy harmincéves olasz és egy huszonkilenc esztendős kínai hölgy. Túlzás lenne állítani, hogy ifjú titánként törtek be a legjobbak közé, viszont helyette szépen kivárták a sorukat. Schiavone ideje tavaly jött el, Lié idén, miután vákuum keletkezett az élbolyban, s a női tenisz gyakorlatilag fejetlenné vált. Ez persze semmit sem von le az érdemükből, s aki látta a múlt szombati fináléjukat, annak a színvonalra, az izgalmakra sem lehetett panasza. Az ázsiai játékos tudatosan, magabiztosan hozta az adogatójátékait, s egy brékelése azonnal vezetéshez juttatta. A második szettben elhúzott 4:2-re, de Schiavone férfias erővel fordított (4:5), ám tovább már nem ment, a rövidítésben pontot sem tudott szerezni. Li Na lett a történelem első kínai, s egyben ázsiai egyéni Grand Slam-bajnoka, a legnagyobb kontinenst, valamint a földkerekség legnépesebb országát felrajzolta a tenisz térképére. De miért történne másképp itt, mint egyéb sportágakban (lásd például az olimpiai számokat), vagy – tágítva a horizontot – a világpolitikában, -gazdaságban? Kína nagyhatalmi ambíciói egyre több helyen öltenek testet. A teniszpályán is.
Pontosabban a teniszpályán, amikor a nők játszanak, mert az ténykérdés, hogy velük mindig mindenhol könnyebb eredményt elérni. Az uraknál nehezebb, ráadásul manapság náluk szó sincs fejetlenségről, sőt, a fejesek köszönik, de magabiztosan őrzik pozícióikat. Ennek jeleként a tökéletes papírformának megfelelően az első, a második, a harmadik és a negyedik kiemelt került a négy közé. Közülük Andy Murray azért kilóg lefelé, hiszen egyedüliként még nem nyert GS-tornát, viszonylag simán le is győzte őt a címvédő világelső, Rafael Nadal. A másik elődöntőt még napok távlatában is nehéz feledni, mint ahogy azt sem mindennapos leírni, hogy a 16 GS-diadalával csúcstartó Roger Federer esélytelenebbnek számított. Fantasztikus csatában mégis lezárta Novak Djokovics összesen 43, idén 41 mérkőzéses veretlenségi sorozatát, így tegnap délután a 2006-ból, 2007-ből és 2008-ból ismert klasszikus párizsi finálé valósult meg.
A felek a „jubileumi” 25. mérkőzésüket játszották, s a korábbiak közül Nadal éppen dupla annyit nyert meg (16), mint Federer (8), salakon mindössze kétszer kellett gratulálnia a svájcinak. Ehhez képest utóbbi kezdte jobban a nagy derbit, 5:2-re elhúzott, ám ezt követően a spanyol világelső (marad is az, mert Djokovics nem került döntőbe) zsinórban öt játékot nyerve, bő egy óra múltán vezetést szerzett. Lendületben maradva ezúttal ő lépett meg, ám Federer utolérte, miközben egy kis esőszünet – az első az idei Roland Garroson – is színesítette a küzdelmet. A rövidítés aztán Nadalé lett, s mivel 2-0-s vezetésről még egyetlen GS-versenyen sem kapott ki, lassan lehetett készülni újabb párizsi megkoronázására. Riválisa azonban nem így gondolta, a harmadik szettet 2:4-ről visszakapaszkodva megnyerte, s így szépített. Aztán mégsem lehetett meghazudtolni a statisztikát, a címvédő elképesztő védekezéssel, s hatékony támadással 5:1-nél a meccsért adogathatott, s a játékot semmire hatodik párizsi, összesen tizedik GS-diadalát aratta. Előbbivel beállította Björn Borg rekordját, de érzésünk szerint túllép majd a svéden.
Nadal bizonyította, hogy ő a legjobb, főképp salakon, Federer azt, hogy hiba lenne még leírni, Djokovics azt, ezen a talajon is klasszis. Szerencsénk, hogy láthatjuk őket így, együtt.

Francia nemzetközi teniszbajnokság, döntők. Női egyes: Li Na (kínai, 6.)– Schiavone (olasz, 5.) 6:4, 7:6 (7-0); férfi egyes: Nadal (spanyol, 1.)–Federer (svájci, 3.) 7:5, 7:6 (7-3), 5:7, 6:1; női páros: Hlavacková, Hradecká (cseh)–Mirza, Vesznyina (indiai, orosz, 7.) 6:4, 6:3; férfi páros: Mirnyij, Nestor (fehérorosz, kanadai, 2.)–Cabal, Schwank (kolumbiai, argentin) 7:6 (7-3), 3:6, 6:4; vegyes páros: Dellacqua, Lipsky (ausztrál, amerikai)– Srebotnik, Zimonjics (szlovén, szerb, 1.) 7:6 (8-6), 4:6, 10-7.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.