Feketemunka után nem jár nyugdíj

Megvonnák a járandóságot azoktól a korkedvezményes nyugdíjas rendőröktől, akik nem mennének vissza legálisan dolgozni, de feketén mégis munkát vállalnak – ezt tartalmazza a Belügyminisztérium új javaslata. A dokumentum szerint a nyugdíjból önkéntes döntés alapján magáncéghez, a közszférába vagy a testülethez is vissza lehetne térni könnyített szolgálatba.

Szilágyi Richárd
2011. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megélhetést féltik. A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) elmegy az Orbán Viktorral folytatandó szakszervezeti egyeztetésre, de tárgyalni csak akkor hajlandó, ha a Fidesz visszavonja javaslatát a szolgálati nyugdíjjal kapcsolatban – ezt a szakszervezet főtitkára, Szima Judit jelentette be, miután másfél órán át tárgyalt Lázár Jánossal (képünkön), a Fidesz frakcióvezetőjével Hódmezővásárhelyen. A főtitkár közölte: továbbra sem hajlandók a rendvédelmiek szerzett jogairól lemondani, amelyik szakszervezet ezt mégis megteszi, az szerintük áruló. – Kibújt a szög a zsákból – ezt már Lázár János mondta a tárgyalás után. A TMRSZ képviselői ugyanis – mondta – a legfőbb problémának azt nevezték, hogy a tervezett változtatásokkal azon nyugdíjas rendőrök megélhetése kerül veszélybe, akik a nyugdíj mellett dolgoznak. Lázár szerint ugyanakkor a megélhetési problémákra nem a korai nyugdíj a megoldás, hanem a magasabb fizetés és a lakhatás biztosítása. Lázár rámutatott: ha az önkormányzatoknak kötelező lenne lakást biztosítani a településen dolgozó rendőrök számára, illetve a rendőrök hozzátartozóit előnyben kellene részesíteniük az állásinterjúkon, azzal többet segítenének a rendőröknek. A frakcióvezető megismételte: Magyarország jelenleg nem engedheti meg magának, hogy munkaképes emberek számára nyugdíjat biztosítson. Hozzátette azt is: szerinte nem növeli a rendvédelmi dolgozók társadalmi megbecsültségét, ha a demonstrációjukon politikusok fotóit köpködik. A TMRSZ tegnap is demonstrált Hódmezővásárhelyen, alig néhány tucatnyi résztvevővel. A tüntetést ma is folytatják. (G. K.)


Hatvanöt év lesz az általános nyugdíjkorhatár a rendvédelmi dolgozóknál is. A korkedvezményes nyugdíj megszüntetése nem vonatkozna azokra, akik az idén töltik be 57. évüket – tartalmazza Pintér Sándor kompromisszumos javaslata, amelyet keddi ülésén tudomásul vett a kormány, és amely a szakszervezetek által is támogatható. Az Index birtokába került feljegyzés szerint több kategóriába sorolnák azokat, akik az idén még nem töltötték be az 57. évüket. Azon nyugállományban lévők, akik nem dolgoznak, és nem is vállalnak munkát, maguk dönthetik el, vissza akarnak-e térni dolgozni. Ha ezzel nem élnek, de kiderül róluk, hogy nyugdíjuk mellett bejelentés nélkül munkát vállalnak, vagy feketén dolgoznak, megvonhatják tőlük a szolgálati nyugdíjat az öregségi korhatár betöltéséig. A nyugállományban maradó egykori rendőröket, katonákat, tűzoltókat a jövőben csak 65 éves koruk fölött illetné meg a teljes nyugdíj. Addig az általános szabályok szerint a nyugdíjból 16 százalék adót kell fizetniük, azonban a levonással terhelt nyugdíj összege nem lehet kevesebb a mindenkori bruttó minimálbér másfélszeresénél.
*
Több utat választhatnak azok, akik már nyugdíjasok, de vissza akarnak térni a munkába. Pintér Sándor javaslata szerint ha a magánszektorban helyezkednek el, jövedelmük és a nyugdíjuk együttesen adózik.
Aki az állami szektorban vállal munkát kormánytisztviselőként, köztisztviselőként, közalkalmazottként, alkalmazása idejére nem kap nyugdíjat. Aki a nyugdíjból visszatér a testülethez és a vonatkozó szabályok szerint nincs lehetőség állományba vételére, a fegyveres és rendvédelmi szervek különleges foglalkoztatási állományába kerül. Ezeknek az embereknek korábbi nyugdíjuknak megfelelő nettó illetmény járna, amely nem lehet kevesebb a mindenkori bruttó minimálbér másfélszeresénél. Ők könnyített szolgálatra oszthatók be: a heti munkaidőt 35 órában állapítanák meg, nem kellene túlmunkát végezniük, de kihirdetett veszélyhelyzet esetén őket is be lehetne vetni rendes szolgálatra. A tervek szerint az aktív állomány a mindenkori nyugdíjkorhatárhoz képest öt évvel korábban vonulhatna nyugdíjba, ehhez azonban legalább harmincéves szolgálati idő kell.
A koncepció részleteiről Orbán Viktor miniszterelnök az országos parancsnokok bevonásával hétfőn személyesen egyeztet a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek vezetőivel. Az Index által közölt javaslat gyakorlatilag a Magyar Nemzet által május 20-án közölt kormányzati előterjesztés könnyített változatának tekinthető. A Magyar Nemzet részletesen ismertette azt a kabinet számára áprilisban készült dokumentumot, amely a korhatár előtti és szolgálati nyugdíjak rendszerének átalakítását tartalmazta. Az egyeztetések során valószínűleg annyiban finomodott a kormány álláspontja, hogy az 57 év alatti nyugdíjasok önkéntesen dönthetnek majd a visszatérésről. Közben a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete – a miniszterelnök és a rendvédelmi szakszervezetek hétfői találkozója miatt – elhalasztja a Parlament elé, aznapra meghirdetett demonstrációját, mert annak eredménye minden ágazatra hatással lehet. A sztrájkot fontolgató Mozdonyvezetők Szakszervezete ugyanakkor szintén a tárgyalások megkezdését kérte a kormánytól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.