Felülvizsgálják a privatizációt

Az állam akár vissza is veheti vagy éppen visszaperelheti azokat a privatizált cégeket, amelyek a magánosítást követően nem teljesítették a vállalt környezetvédelmi kötelezettségeiket. Az ügy kapcsán a rendszerváltásig visszamenőleg átvizsgálhatják az összes szerződést.

Munkatársunktól
2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Papcsák Ferenc (Fidesz), a felülvizsgálatot lehetővé tenni szándékozó határozati javaslat egyik beterjesztője tegnap arról beszélt: az elmúlt években egyre több olyan ügy került nyilvánosságra, amelyben látható volt, hogy a privatizált állami, önkormányzati vagyon új tulajdonosai nem fordítottak elegendő forrást a vagyonértékesítési szerződésben foglalt környezet- és természetvédelmi kötelezettségek teljesítésére, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyták ezeket a rendelkezéseket. Példaként a kolontári vörösiszap-katasztrófát, valamint a Németbánya melletti bauxitbánya rekultivációjának elhanyagolását említette.
Első körben azon vállalatok privatizációs dokumentumai kerülnének górcső alá, amelyek 1989. január 1. és 2010. május 29. között kötöttek szerződést az ÁPV Rt.-vel. A vizsgálatba bevonnák az Állami Számvevőszéket is. Ebben a szakaszban összesen több mint 1800 gazdasági társaság számíthat vizsgálatra. A második ütemben az 1990. szeptember 30. és 2010. október 3. között értékesített önkormányzati vállalatokat vennék szemügyre; ez utóbbiak esetében a parlament arra kérné a kormányt, tekintse át, célszerű-e ezeket a szerződéseket is vizsgálni, és ha igen, milyen körben. Ha a vizsgálat indokolja – tette hozzá Papcsák Ferenc –, a kormánynak 2012. június 30-ig be kellene nyújtania egy törvényjavaslatot az eredményekről. A fideszes képviselő újságírói kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy általában sem tartja ördögtől valónak a privatizációs szerződések áttekintését, illetve a már eladott cégek visszavásárlását. A felülvizsgálat-sorozat eredményeként azonban azt is elképzelhetőnek tartja, ha bebizonyosodik, hogy a magánosított cég nem teljesítette a környezetvédelmi kötelezettségeit, az állam vagy az önkormányzat visszavegye vagy viszszaperelje a társaságot.

Visszavásárolt hulladékcég. Székesfehérvár visszavásárolta a tíz éve privatizált hulladékgazdálkodási cégek nem önkormányzati tulajdonrészét – közölte Cser-Palkovics András. A fideszes polgármester hozzátette, a teljes hulladékgazdálkodás önkormányzati kézbe kerül. A több száz milliós tranzakció fedezetét takarékos gazdálkodással és a költségvetésen belüli átcsoportosítással finanszírozza a város.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.