Fortélyos dörgés

Büky László
2011. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyjából a XIX. század utolsó harmadára alakult ki a magyar nemzeti nyelv, de még az azutáni évtizedekben is sok vita kísérte. A többé-kevésbé egységes nyelvhasználat számos tulajdonságában egyezik a nyelvjárásokkal, illetve különbözik tőlük. A mintegy tíz magyar nyelvjárás sok-sok eleme (a szókincsből, a grammatikai jellemzőkből) nem került be a nemzeti nyelvbe. A nyelvjárások fölötti – de belőlük kialakult – nyelvet a gyakorlati szükség és az általános megértés, valamint a polgárság szellemi-műveltségbeli igénye hozta létre. A hagyományos paraszti műveltség hordozójának, a parasztságnak – szinte máig – sokban elütött a nyelvhasználata az irodalmi nyelvtől is, a köznyelvtől is.
Mindezért némelyek a mai napig a nyelvjárási jelenségek (nemritkán fölösleges és téves okok miatti) fortélyos kerülésével vélik jelezni nyelvi (és nem nyelvi) műveltségüket. Az ebből fakadó tévedések egyikére példák az efféle megnyilvánulások: „Már le van tartóztatva a tömeggyilkos tábornok – hogy rossz magyarsággal szóljak.” „Csúnya magyarsággal mondhatom, hogy végre a határozat meg van szavazva.” Ezekben a megnyilatkozásokban az a tévhit él, hogy a „letartóztatva”, „szavazva” igenevek ilyen helyzetű használata helytelen, többnyire – teljesen alaptalanul – germanizmusnak hiszik. A csúnya vagy rossz magyarság emlegetése mögött ilyenkor olyan magyar nyelv képzete dereng, amely inkább ezt a fogalmazásmódot használja: „Már letartóztatott a tömeggyilkos tábornok.” „Végre megszavazott a határozat.” Az ilyen fogalmazás azonban nemcsak rossz, hanem félreértésre adhat okot, ilyesfélére: kit tartóztatott le a tábornok?, mit szavazott meg a határozat? Általában a hivatali vagy a tudományos nyelv, a publicisztika (beleértve a nem nyomtatott sajtót is) fogalmaz ekképpen.
Minthogy csaknem mindenkinek a nyelvhasználata minták követésén alapul, a korábban kialakult tévhit alapján fogalmazók, akik kerülték vagy kerülik a -va, -ve képzős igeneveket, idővel példaképpé váltak ebben a tekintetben. Effélét igazol, hogy némelyik egyetemi hallgatóm vizsgán „általában ez a nézet elfogadott” szerkezetet használ. Kérdésemre: miért nem mondják azt, hogy „általában ez a nézet el van fogadva”, azt szokták válaszolni, így van a (tan)könyvben, biztosan ez a jó, a hivatalos, a tudományos. Azt is hallottam már, hogy az „el van fogadva” típusú szerkezet nyelvjárási, kerülni kell. (Hála a „bolognai folyamatnak”, az egyetemek bölcsészkarain kihullajtották a hagyományos nyelvjárástant.)
Már a XX. század vége felé fölbukkant a sajtó nyelvhasználatában az „ismeri a dörgést” kifejezés. Egy színészről olvastam: „Már gyerekként művész szüleivel nap mint nap az Operában volt, nem csoda, hogy ismeri a dörgést.” Csakhogy a szólás eredetileg a vadászat nyelvezetéből való. Ugyanis a siketfajd (tudományos nevén Tetrao urogallus) tavaszi párosodási játéka a dürgés, ilyenkor a termetes kakas csattogó hangot ad, és annyira el van foglalva a tyúkokat elbűvölő dalolással, hogy alig figyel környezetére. Ezért a vadászok könnyen megközelíthették és elejthették a dürrögő kakast. Jókai Mórtól idézi A magyar nyelv értelmező szótára: „Se lát, se hall, mint a süketfajdkakas dürgéskor.” Hazánkban már fél évszázada nem él fajd, nem csoda, ha sokan az égzengésre, a dörgésre gondolnak az „ismeri a dürgést” hallatán. Pedig a „dürgés” nem kerülendő nyelvjárási ejtésű szó, amelyet „dörgés”-re kell javítani!
Az anyanyelvi műveltség kisebb-nagyobb hiányának (József Attila kifejezésével élve) fortélyos félelme igazgatja az efféle jelenségek kialakulását. A nem megfelelően használt szavak, szókapcsolatok pedig hosszabb-rövidebb idő múltán szétterjedhetnek a nemzeti nyelvhasználatban, így a következő nemzedékek számára már a rosszul használt kifejezések válhatnak természetessé. A nyelv folyton változik, de nem feltétlenül mindig a legjobb irányba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.