Gasparovic vétózott

Neszméri Sándor
2011. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovák államfő megvétózta a parlament által május végén elfogadott kisebbségi nyelvhasználati törvény módosítását: a parlamentnek azzal a javaslattal küldte vissza a dokumentumot, hogy az újratárgyalást követően az egész jogszabályt vesse el a törvényhozó testület. Ivan Gasparovic tehát az ellenzéki pártok álláspontjára helyezkedett, hiszen a parlamenti vitában Fico szociáldemokratái és Slota nemzetijei egybehangzóan állították, a módosításra nincs szükség, a kisebbségi nyelvek használatát elégségesen rendezi a még 1999-ben elfogadott jogszabály.
Gasparovic terjedelmes indoklásban kifogásolja, hogy a módosítás következtében tíz év múlva a kisebbségi nyelveket azokon a településeken is használhatnák, ahol a kisebbség aránya mindössze 15 százalék, holott Szlovákia a jelenleg érvényes 20 százalékos küszöböt nemzetközi egyetértéssel vállalta, tehát megfelel minden elvárásnak. Az elnök nem ért egyet azzal, hogy a módosított jogszabály nemcsak a hivatalos kapcsolatokban, hanem az élet más területén is engedélyezné a kisebbségi nyelvek használatát, ami nincs összhangban az alkotmánnyal. Gasparovic arra is figyelmeztet, hogy a szlovák alkotmány szerint „a kisebbségi jogok gyakorlása nem diszkriminálhatja a többséget, és nem veszélyeztetheti Szlovákia önállóságát”, ezért javasolja a törvénymódosítás visszavonását.

Visszalépés. Több területen is visszalépésnek nevezte a szlovák kisebbségi nyelvtörvény módosítását Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága előtt tegnap. A helyettes államtitkár szerint nem felel meg a szabályozás egy uniós tagállamtól elvárt, garantált jogvédelemnek. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.