Globális frász

Vasvári Éva
2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa ismét csávába került. A Németországban immár huszonegy halálos áldozatot követelő – élelmiszerekben megbúvó – rejtélyes kór alaposan felborzolta a kedélyeket; a fogyasztók félnek, a gazdák lázadnak, a politika felparázslott. Az utóbbi már abban a pillanatban, amikor a Lübeck és Hamburg környékéről eredeztethető hasmenéses járvány okainak felderítésére megtörténtek az első lépések.
Az első csörte Németország és Spanyolország között zajlott le, előbbi utóbbira mutogatott, azt állítván, hogy a fertőzést a mediterrán uborkák okozzák. Lett is ebből pengeváltás, e feltételezés nyomán ugyanis a spanyol termelőknek kétszázmillió eurósra becsült veszteségeik keletkeztek. A tiltakozáson túl most már kártérítést is követelnek a német kormánytól, mert időközben egyre erősödött a gyanú, hogy mégsem Spanyolországból jött a fertőzött élelmiszer. Ezt erősítette meg a hannoveri tartományi mezőgazdasági miniszter is, aki a hétvégén közölte: a járvány gyökerei egy német mezőgazdasági üzemből származó csírafajtákban keresendők. Ez a hír azután még egy napig sem tartotta magát, a bizonyság tehát változatlanul várat magára. Bár Spanyolország lekerült a feketelistáról, tartani lehet tőle, hogy a károk – lavinaszerűen – más európai államokba is bezúdulnak. A riadót Oroszország fújta meg, amikor a múlt héten kiterjesztette a zöldségek behozatalának tilalmát az EU egészére, alaposan felforgatva az uniós zöldségpiac egyébként is kényes egyensúlyát. Az orosz álláspont jelentőségét mutatja, hogy a hír hallatán az Európai Bizottság az intézkedés visszavonását követelte Moszkvától, mondván: az orosz embargó komoly károkat okoz a tagállamoknak. Vélhetően nemcsak az uniós országok, de az EU illetékesei előtt is felsejlett az eladatlan árukészletek rémképe, a gazdák tehetetlensége és követelődzése, a kompenzálás eurómilliói; ez a probléma végképp nem hiányzott az ezer bajjal küszködő uniónak.
De nem hiányzott nekünk, magyaroknak sem. Az orosz tilalom ugyanis kétszeresen sújthatja Magyarországot. Egyfelől zöldségkivitelünk mintegy tíz-tizenöt százaléka irányul Oroszországba, másfelől tartani lehet tőle, hogy az unió felől – nyomott áron – zöldségáradat ömlik ránk. S erősen kétséges, hogy a multinacionális láncok önmérsékletet tanúsítanak-e a külföldről beözönlő portéka befogadását illetően. Bár a magyar szakminiszter igyekszik megnyugtatni a kedélyeket, nem tudni, mire lesz elég az erőlködése. Lehet ugyan látványos piaci uborkakóstolót rendezni, ettől azonban a tény tény marad: a fogyasztók bizalma megrendült az élelmiszer-biztonságban. Becslések szerint – a németországi járvány miatt – a hazai zöldségtermesztésben több tíz milliárd forintra is rúghat a kár, de ne legyen kétség afelől, hogy a bizalmi deficit miatt csak hosszas vajúdás árán lehet kilábalni a gödörből – új fejezetet nyitva az élelmiszer-ellenőrzésben is.
A németországi járvány azonban másra is rávilágított. Bár ez a lemez lejárt, nem árt újra feltenni. Ha Magyarországon a levitézlett szocialista kormányok nem a saját baráti társaságuk megerősítésén, hanem a magyar termelők és családi gazdaságok megszilárdításán fáradoztak volna – s olykor-olykor a honi agrárérdekekért is erőteljesebben kiálltak volna az uniós porondon –, akkor talán nem kellene annyira rettegni a bizonytalan eredetű, tízezer kilométereket utaztatott silány élelmiszerektől. Mert a magyar gazda megtermelné, ami kell. És talán meg is élne belőle.
Ehelyett a multinacionális és a hazai láncokban szlovák cukrot, spanyol uborkát, görög paradicsomot és kínai fokhagymát árulnak. S ráadásként kínálják a globális frászt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.