Gyerekek a játszótéren

Ludwig Emil
2011. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kellér Andor újság- és szépíró, az egykorvolt mondén Budapest krónikása szerint azért jó kávéházban lenni, mert az ember nincs otthon, és még sincs jó levegőn. Egy délelőtti rádióműsort hallgatván jutott eszembe e régi mondás – sajnos csak az első pillantásra abszurd képzettársításként. A riport a fővárosi játszóterekről és a napközben oda levitt gyermekekről szólt, és így összegezhetném a tanulságait, lazán idézve a híres konferanszié, Kellér Dezső bátyját: a játszótéren lenni azért rossz, mert a gyerek nincs otthon, de még sincs jó levegőn.
Sok helyütt láthattuk az utóbbi években, hogy újféle játszótereket alakítottak ki Budapest belső kerületeiben. A mi időnkben még csak egy-két vascsőből készült állvány virított a sóderrel leszórt téren, keményfa székek lógtak róla több kiló láncon, és az egészet élénkpirosra mázolták. Hiába, mert nem telt el úgy nap, hogy a nehéz vaskeretes hintaülés lendületből fejbe ne vágjon egy odatébláboló kiskölyköt. Következett a vérfagyasztó ordítás, a fej-, orr- vagy szemöldökvérzés meg az anyázás az áldozat és a „tettes” gyerek mamái között. A beijedt gyerekcsőszök hazavitték a kicsiket, és ettől legalább megszűnt a sorbaállás a hintákért a nagyobbak között. Micsoda gyerekkor! Akkor még tíz-húsz főre jutott egy hinta, nyikorgó tengelyű libikóka.
Egész másként néznek ki a mai játszóterek, a hinta gömbölyded formájú, lágy anyagból készül, alig lengedez, és biztonsági öv jár hozzá; a tágas homokozóban dizájnos kölyökvár várja a pelenkás ostromlókat, puha műanyag réteg takarja a földet, ha netán fenékre huppanna egyik-másik apró hős. Jó, hogy ma már ilyenek a játszótereink, kerül, amibe kerül. Ritka érték a gyermek ma.
A rádió napközbeni műsora azt taglalta, szülők és nagyszülők meg a játszótérügy és a levegőminőség szakértőinek bevonásával: vajon jó helyen vannak-e ezek a szép játszóhelyek, ahol alkalmanként órákat töltenek a kicsik élénk mászkálással, futkosással. Az egyik nagymama elmondta, hogy a hozzájuk legközelebb lévő, amúgy szép, rendes játszótérnél van egy buszjárat végállomása, az autóbusz körbejárja a placcot, de addig is jár a motorja, amíg várakozik. A sofőr azt mondta, ha leállítaná, nem bírná újra elindítani a buszt (ebből kiderül, hogy a dízel Ikarus 260-asról van szó, amelyekből még mindig jár néhány 40 éves példány a 78-as vonalán, föl a Naphegyre). A motoros járművek életkorától szinte függetlenül – a darabszámuktól azonban nem! – ugyanez a helyzet bármelyik belvárosi játszótér esetében a napközbeni levegőminőség felől nézve. A műsorban megkérdezett környezet-, illetve egészségvédő szakember azt felelte, hogy a levegő mindenütt túl szennyezett az ott tartózkodó kisgyermekek számára, akiknek immunrendszere ebben az életkorban fejlődik ki, vagy szenvedhet életre szóló károsodást.
A forgalmas főútvonalak mellett berendezett játszóparkok szélén – mint például az V. kerületi Hild téren – sűrű, magas bokorsorral igyekeztek távol tartani az autók okozta légszennyezést. Ez illúzió. Pár méternyi növényzet csupán a szálló por és korom egy részét szűri ki a levegőből, a szén-monoxidot, szén- és nitrogén-dioxidot azonban nem, az mind a tüdőbe kerül. Ha valaki Budapesten él, és okosan aggódik a gyermeke egészségéért, fejlődéséért, jobban teszi, ha a Városligetbe vagy a Margit-szigetre, még inkább a Római-partra vagy az újpesti Duna-partra, de leginkább a budai hegyvidék erdőkkel szegélyezett tisztásaira viszi ki „legelni” a kicsiket, a növésben lévő gyermekeket. A divatos, formatervezett műanyag játszóterek – a főváros belterületén – nem érnek annyit, amennyibe kerülnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.