Gyurcsány nem tér le az őszödi útról

Azt állítja, „nem mosakszik” Gyurcsány Ferenc, tegnap mégis az első Orbán-kormányt hibáztatta az államadósság növekedéséért. – Míg az előző Fidesz-kabinet öt százalékponttal csökkentette az államadósságot, az MSZP két ciklus alatt 20 százalékponttal növelte – ezért arcátlanságnak nevezte a volt miniszterelnök szavait Szijjártó Péter, az államadósságot vizsgáló albizottság alelnöke.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első Orbán-kormány, a Medgyessy-kormány és az első Gyurcsány-kormány felelős az államadósság növekedéséért; ez utóbbi a legkevésbé – közölte bizottsági meghallgatásán Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök. Szijjártó Péter, az államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottság alelnöke arcátlanságnak nevezte, hogy az exkormányfő a Fideszre mutogat. – Az Orbán-kormány öt százalékponttal csökkentette GDP-arányosan az államadósságot. A 2002-es hatalomátadáskor az államadósság 53 százalékon állt, s ez a mutató a két MSZP-ciklus alatt 2010-re 82 százalékra nőtt. A Fidesz-kormány távozásakor 8000 milliárdon álló államadósság 20 ezer milliárdra nőtt – jelezte Szijjártó, aki szerint a volt kormányfő jobban tenné, ha befejezné a hazudozást. Hozzátette: jól látható, hogy Gyurcsány Ferencnek a mai napig nem sikerült letérnie az őszödi útról. Gyurcsányt azonban a fenti számok nem térítették el azon véleményétől, hogy a felelőtlen költségvetési politizálást a Fidesz kezdte, s ők csak folytatták. Szerinte egy „udvarias bók” volt Medgyessy Péter volt kormányfő részéről, hogy hatalomra lépésekor megköszönte Orbánnak, hogy „a gazdaságot rendben adta át”.
A képviselők arról faggatták Gyurcsányt, mik voltak a trükkök százai, amelyről az őszödi hangfelvételen beszélt, miről „hazudtak reggel, éjjel meg este”, s hogyan hatott ez az államadósságra. A politikus zavarosan indította válaszát, trükknek nevezte, ahogy a Fidesz az autópálya-építéseket elszámolta. Ők – mondta – csak követték a polgári kormány eljárását, de az EU ezt a csatlakozásunk után megtiltotta. Csalásként emlegette – de erről állítása szerint nem tudott – az áfa-visszatérítésekbe történő beavatkozást, s harmadik példaként a decemberi erőfeszítéseket nevezte meg a kifizetések kitolása érdekében. Ezt a trükköt szintén az Orbán-kabinet számlájára írta. – A tenni akarás időnként erősebb volt, mint azok a korlátok, amelyeket figyelembe kellett volna venni – értelmezése szerint csak ennyiben hibázott Gyurcsány. Mint mondta, rabjai lettek – nem csak ők, hanem mindhárom említett kormány – egy illúziónak, annak, hogy „elég többet költeni, s sorsunk jobbra fordul”. Gyurcsány hallgatott, amikor az egyik képviselő szembesítette azzal, miben rejlik felelősségének valódi tartalma, s a meggazdagodásának ügyeit emlegette fel, illetve a köztulajdon privatizálása nagymesterének nevezte. Az államadósság szerinte nem a korrupció miatt nőtt, a jövedelmek reálértékének emelkedése, s az olyan intézkedések, mint a rászoruló gyerekek etetése, a gyulai főtér megújulása vitték el a pénzt. Erre a képviselők jelezték: e beruházások EU-pénzből történtek. Az őszödi villa áron aluli megvétele, az állam általi bérlése viszont pénzben kifejezhető kárt okozott a büdzsének, nem beszélve a többi privatizációs ügyről, amely a volt kormányfőhöz kötődik.
– Országomat egy lóért – így minősítette Gyurcsány tevékenységét Seszták Oszkár (KDNP). Gyurcsány úgy reagált: ő elismerte a felelősségét, „nem ő mosakszik”, és ugyanezt, vagy legalább ennek felét várná Orbánéktól is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.