Hangsúlyos pécsi kultúra

Az Európa kulturális fővárosa program részeként tavaly átadott pécsi Kodály Központ műsornaptára szinte teljesen megtelt erre az évre, s immáron saját kódexe is van, amely meghatározza a ház jövőbeli működését.

Bóka Máté Ciprián
2011. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pécsi közgyűlés elé került előterjesztés szerint a hangversenyterem működésének célja, hogy a város meghatározó művészeti központként egy kulturális branddé formálódjon az intézmény, amelynek üzemeltetését a Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit (ZSÖK) Kft. látja el, rezidenszenekarként pedig a Pannon Filharmonikusok működik a házban. A többek között a Művészetek Palotája tapasztalatait figyelembe véve készült pécsi kódex szerint elsősorban a Pannon Filharmonikusok töltik meg majd a házat – a zenekarnak 51 koncertnap jutott az éves programnaptárban. A Pécsi Kulturális Központ 28 napon „veheti birtokba” az épületet, szervezhet művészeti eseményeket, további 31 napon pedig a ZSÖK Kft. rendezhet kulturális programokat.
A további 100 napon bérbe adják a létesítményt többek között konferenciák megrendezésére, illetve további tíz napot biztosítanak majd a városi civil szervezeteknek, az általuk szervezendő programokat egy későbbiekben kiírandó pályázat alapján választják majd ki.
A dokumentum szerint három hónapon belül nem léphet fel ugyanaz a művész, s nem mutathatják be ugyanazt a koncepciót sem a Kodály Központban, amely feltételtől csak kivételes esetekben lehet eltérni.
Valószínű azonban, hogy a Kodály Központ nemzeti fenntartásba vételének folyamata átírja majd ezt az elképzelést, de a pécsiek szándékai szerint a városi kulturális szerepvállalás az átadás-átvétel után is hangsúlyos marad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.