Harcos év után a magyar légió

Gyakorlatilag véget ért a 2010– 2011-es labdarúgó-klubidény. Az alábbiakban azt foglaljuk össze, a magyar légiósok hogyan teljesítettek szerte Európában. Alapvetően a válogatott játékosokra összpontosítunk, mert Egervári Sándor együttesére a nyári szünet előtt még vár egy feladat: június hetedikén San Marino vendégeként lép pályára Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen.

2011. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Premier League-ben hivatalosan négy magyar labdarúgó szerepel – Bogdán Ádám (Bolton), Gera Zoltán (Fulham), Gulácsi Péter (Liverpool), Kádár Tamás (Newcastle) –, gyakorlatilag, sajnos, egyikőjük sem játszott meghatározó szerepet a csapatában, még ha személy szerint erről egyikőjük sem tehet igazán. Gera egy éve még ünnepelt csillag volt Fulhamben, ám az új edző, Mark Hughes nem fogadta a kegyeibe. A magyar támadó emiatt vonakodott meghosszabbítani az e nyáron lejáró szerződését, ami tovább rontotta az esélyeit. Gera így is pályára lépett 26 meccsen a Fulhamben, Amszterdamban a hollandok elleni Eb-selejtezőn pazar játékkal hívta fel magára a figyelmet, nem kell attól tartania, hogy nem lesz megfelelő ajánlata. Kádár Tamás akkor sérült meg, amikor talán kezdtek vele számolni, reméljük, jövőre szerencsésebb lesz. A két kapus, Bogdán Ádám és Gulácsi Péter egyaránt előrelépett, ám amíg előbbi négy meccsen védett is a bajnokságban, Gulácsi egyelőre csak a kispadig jutott Reina mögött. Ha Gera el is hagyja Angliát, egy helyettese biztosan lesz, hiszen Buzsáky Ákos csapata, a Queen’s Park Rangers feljutott a Premier League-be. A jelenleg sérült Priskin Tamás is követheti, ha társai a Swansea-nél sikerrel vívják meg a Reading elleni párharcot a másodosztály rájátszásában. Priskinnek – a Watford, a Preston North End, az Ipswich és a QPR után – a Swansea az ötödik brit klubja, ami arról árulkodik, látnak benne fantáziát. Csakúgy, mint a válogatottnál, függetlenül attól, éppen ki a kapitány, ideje lenne, ha végre bizonyítana.
Az egykor népes németországi magyar légió zászlaját az ősszel Szalai Ádám (Mainz), a tavasszal Hajnal Tamás (Stuttgart) hordozta. Sérüléséig Szalai alapember volt klubjában, Hajnal pedig Dortmundot elhagyva talált magára. A másodosztályban Király Gábor kirobbanthatatlan az 1860 München kapujából, az Aachenben kiváló idényt produkált Stieber Zoltánra lecsapott a Mainz, Torghelle Sándornak Düsseldorfban epizódszerep jutott, Dárdai Pál már csak a búcsúmérkőzésre szállt be az első osztályba visszakerült Herthába.
Olaszországban sokat elárul a magyar játékosok helyzetéről, hogy a Sampdoria (Laczkó Zsolt és Koman Vladimir csapata), a Brescia (Vass Ádám) és a Bari (Rudolf Gergely) a három kieső. Egyénileg Koman csalódott a legnagyobbat, kiszorult a Sampdoriából, ezért nemcsak a klubnak, hanem Olaszországnak is búcsút intene – miközben a télen igazolt Laczkó bejátszotta magát a csapatba.
Vadócz Krisztián ebben az idényben is fejlődött, csak győzzük kivárni, s játszik még a Real Madridban. Persze már az is komoly siker, hogy harmincszor pályára lépett az Osasunában, amely a hét végén kiharcolta a bennmaradást. Ugyanez Pintér Ádámnak és a Zaragozának is sikerült.
Nem vitás, Dzsudzsák Balázs nemcsak a Hollandiában szereplők között, hanem a teljes légiót tekintve a legjobb idényt hagyja maga mögött. Bár a céljait csak részben sikerült elérnie, hiszen a PSV nem tudta megnyerni a bajnokságot, s még a BL-selejtezőt jelentő második helyről is lemaradt. Dzsudzsák a télen ugyan meghoszszabbította a szerződését, de valószínű, hogy távozik. Az orosz Mahacskalával hozták hírbe, de a sorsa még nem dőlt el. Hollandiai társai közül, bármily meglepő, a nyáron hazatérő, szeptemberben 36 éves Fehér Csaba teljesített a legjobban. Simon Krisztián sajnos nem tudott gyökeret ereszteni a Feyenoordnál. A szomszédos Belgiumban Juhász Roland továbbra is alapember az Anderlechtben, ám Tőzsér Dániel sikeresebb idényt futott. Kihagyhatatlan volt a Genkből, s nyolc góllal segítette aranyéremhez az együttesét.
Keserűen állapítjuk meg, hogy az elmúlt öt év legnagyobb tehetségének kikiáltott Németh Krisztián továbbra sem találja a helyét, Görögországban az AEK Athén után az Olympiakosztól is elküldték, a Voloszban – többnyire csereként szóhoz jutva – fejezte be az idényt; ugyanitt viszont Szélesi Zoltán rendszeresen játszott.
Huszti Szabolcs továbbra sem felelhet egyértelmű igennel arra a kérdésre, hogy megérte-e Oroszországba, a Zenithez igazolnia. Szabics Imre viszont magára talált Ausztriában, Vanczák Vilmos pályafutása egyik legjobb idényén van túl a Svájcban bronzérmesnek befutott Sionnál.

Név Csapat Meccsek száma (ebből csereként) Gólok száma
Bogdán Ádám Bolton 4 (1) –
Gera Zoltán Fulham 27 (17) 1
Gulácsi Péter Liverpool – –
Kádár Tamás Newcastle – –
Buzsáky Ákos QPR 19 (10) –
Fülöp Márton Ipswich 35 (0) –
Priskin Tamás Ipswich/Swansea 36 (18) 5
Gyepes Gábor Cardiff 21 (5) 1
Hajnal Tamás Stuttgart 12 (1) 3
Szalai Ádám Mainz 20 (6) 4
Király Gábor 1860 München 33 (0) –
Torghelle Sándor Düsseldorf 17 (13) 1
Stieber Zoltán Aachen 34 (3) 10
Laczkó Zsolt Sampdoria 8 (2) –
Koman Vladimir Sampdoria 24 (10) –
Vass Ádám Brescia 20 (5) –
Rudolf Gergely Genoa/Bari 25 (11) 3
Név Csapat Meccsek száma Gólok
(ebből csereként) száma
Vadócz Krisztián Osasuna 31 (19) 3
Pintér Ádám Zaragoza 9 (5) –
Huszti Szabolcs Zenit 8 (4) –
Dzsudzsák Balázs PSV Eindhoven 33 (0) 16
Bodor Boldizsár Roda/Tomszk 26 (15) 2
Horváth Gábor NAC Breda 19 (0) 0
Fehér Csaba NAC Breda 25 (3) 2
Tóth Balázs Venlo 29 (1) 2
Simon Krisztián Feyenoord 8 (4) –
Juhász Roland Anderlecht 35 (0) 5
Tőzsér Dániel Genk 39 (0) 8
Vanczák Vilmos Sion 31 (1) 5
Szélesi Zoltán Volosz 27 (0) –
Németh Krisztián Olimpiakosz/Volosz 12 (9) 1
Szabics Imre Sturm Graz 32 (1) 9
Bodnár László Salzburg 8 (2) –
Korcsmár Zsolt Brann Bergen 8 (0) 1

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.