Hétfőn ismét egyeztetnek Orbánnal

Várhatóan hétfőn újra fogadja a rendvédelmi érdekképviseleteket Orbán Viktor, miután tegnap lezárultak a belügyminiszterrel folytatott tárgyalások a nyugdíjkedvezmények átalakításáról. A tárca szerint több szakszervezeti javaslatot is elfogadtak, a legfrissebb koncepciót testületeik előtt ismertetik az érdekvédők. A vegyipari szakszervezet eközben bejelentette, június 16-án forgalomlassítással akarja megbénítani az országot.

Bákonyi Ádám
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkerülhetetlen lépés? Szlovéniában vasárnap népszavazást rendeznek a nyugdíjkorhatár 65 évre emeléséről. Jelenleg a nők 57, a férfiak 58 évesen mehetnek nyugdíjba. Felmérések szerint a szlovénok fele várhatóan a tervezet ellen szavaz. A szlovén korhatár jelentős emelése mellett érvelt tegnap Szlovéniában Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke. – Ez elkerülhetetlen lépés, még ha eleinte fájdalmas is – szögezte le Rompuy, miután tárgyalt a szlovén kormányfővel. Szerinte nem lehet fenntartani a rendszert a népesség öregedése miatt. – Ha a népszavazáson elutasítják a korhatáremelést, a kormány adóemelésre, a kiadások lefaragására kényszerül, és előbb-utóbb ismét napirendre kerül a nyugdíjreform – érvelt az Európai Tanács elnöke. Kiderült az is, ha nem sikerül végrehajtani a nyugdíjreformot, s az állam további hitelek felvételére kényszerül, akkor Szlovénia hasonló helyzetbe kerülhet, mint az adósságválsággal küszködő Görögország, Írország vagy Portugália. – A szlovéniai nyugdíjkorhatár emelése „bölcs lépés lenne a társadalombiztosítás tartós finanszírozásának a fenntartása érdekében” – hangoztatta Berlinben a német kormány szóvivője is. (MTI)


Házkutatás. Ügyészségi nyomozók és rendőrök szállták meg tegnap reggel a Tettrekész rendőrszakszervezet főtitkárának, Szima Juditnak a szekszárdi lakását, amely az érdekvédő szervezet székhelye is – értesült lapunk. A délutánig tartó házkutatás során a nyomozók letöltötték 16 számítógép és szerver adatállományát. Horváth Szilárd Somogy megyei főügyész közleményben jelezte: hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt indult nyomozás a Tettrekész működése kapcsán ismeretlen tettes ellen. A büntetőeljárást a Kaposvári Nyomozó Ügyészség „konkrét adatokkal alátámasztott feljelentés alapján rendelte el”. Részleteket nem árult el. Szima Judit lapunknak megdöbbentőnek, jogszerűtlennek, diktatórikusnak minősítette az eljárást, amelynek szerinte az a célja, hogy lejárassák, ellehetetlenítsék őket az elmúlt hetek tüntetéssorozata miatt. Rámutatott: célhoz kötöttség nélkül töltötték le adatállományukat. Szima felidézte az MSZP-rezsim idején bujtogatás miatt indítottak ellene koholt eljárást, most a Fidesz-kormány próbálja elhallgattatni, de nem fogják feladni követeléseiket. (P. T.)


Egyelőre nincs megállapodás a kormány és a szakszervezetek között a korengedményes nyugdíjazás feltételeiről. Az egyeztetést tegnap Pintér Sándor belügyminiszter folytatta a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetekkel, ám a tárgyalások után – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – egyik fél sem beszélt a részletekről. A tárca ugyanakkor aktívnak és tartalmasnak minősítette a találkozót, amelyen több szakszervezeti javaslatot is figyelembe vettek. Bár Orbán Viktor kormányfő legkésőbb a hét végéig kérte az egyeztetések lezárását Pintér Sándortól, a miniszter közlése szerint a belügyi tárca ennek tegnap eleget tett, így a miniszteriális szintű tárgyalások befejeződtek.
Powell Pál, a Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fóruma munkavállalói oldalának megbízott elnöke a találkozó után azt közölte: a legfrissebb koncepciót a sztrájkbizottságot alkotó valamennyi szakszervezet testületei elé viszi. Powell az egyik eredménynek nevezte, hogy a tárgyalásról készült jegyzőkönyvbe bekerült a közös megegyezéses nyugdíjba menetel lehetősége is betöltött 52 év és 25 év tényleges szolgálati idő után, miniszteri engedéllyel. Az érdekvédő elmondta, Pintér Sándor arról tájékoztatta őket, hogy a miniszterelnöktől időpontot kér, amikor fogadná a szakszervezeti vezetőket. A találkozóra várhatóan hétfőn kerül sor, a szakszervezetek addig nem szerveznek tiltakozó akciókat. A rendvédelmisek egyébként immár harmadik sztrájkbizottsági elnöküket „fogyasztják”, Kónya Péter, Árok Kornél után jelenleg Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke tölti be a posztot, amit ő is csak hétfőig vállalt.
Árok Kornél, a rendvédelmi sztrájkbizottság lemondott vezetője, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete elnöke tegnap arról beszélt, egyeztetésükön Orbán Viktor kijelentette: a nyugállományú rendvédelmisek nyugdíjának megadóztatása csak az első lépés, az intézkedés idővel az egész társadalmat érinti. Megkeresésünkre Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közölte, a nyugdíjrendszer átalakításának koncepciójáról már kétszer tárgyalt a kormány, és még legalább ennyiszer fog is, mielőtt döntések születnek. Ráadásul a döntések meghozatala csak a szociális konzultáció eredményének ismeretében lehetséges.
Árok szerint értelmetlen folytatni a tárgyalásokat a kormánnyal, ha nem közelednek az álláspontok.
Mindeközben a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete bejelentette, június 16-án egyszerre több helyszínen, több óráig tartó forgalomlassítással blokkolják az ország, a megyeszékhelyek és a városok legfontosabb főútvonalait, a ki- és bevezető utakat. Ezzel terveik szerint gyakorlatilag megbénítják az egész ország közlekedését. A szervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy egyeztetés nélkül, egyéni indítványok alapján kerülnek a parlament elé olyan fontos kérdések, mint például a kedvezményes nyugdíjak végleges eltörlése, sőt annak visszamenőleges megvonása.
Harangozó Tamás, az MSZP elnökségi tagja szerint a kabinet el fogja törölni a szolgálati nyugdíj rendszerét, és visszamenőleg minden ilyen juttatást elvesz az érintettektől. A párt szerint a rendvédelmi szakszervezeteknek ezért nem szabadna aláírniuk a létrejött megállapodástervezetet.
További tiltakozásra készül a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete is, amely hétfőn a fővárosi Kossuth téren demonstráló rendvédelmisekkel együtt szavazta meg, hogy egy későbbi időpontban Orbán Viktor lakhelyénél tüntessenek. Tegnap az a hír látott napvilágot, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) lezárta a miniszterelnök fővárosi, a XII. kerületben lévő házának környékét, ám ezt rövidesen cáfolták. A TEK közölte, csak személy- és létesítménybiztosítási intézkedést hoztak, azaz az épületet őrzik megelőző célzattal. A Police.hu-n azt írták, az intézkedés a szükséges ideig, de legfeljebb július 2-án este 10 óráig lesz érvényben. – Indokolt esetben ideiglenes forgalomkorlátozási, közrendvédelmi és bűnmegelőzési intézkedésekkel egészíthető ki a terület lezárása – tette hozzá a rendőrség.

Munkaügyi módosítások. Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a munkaügyi módosító csomagot, amely több ponton is megváltoztatja a munka törvénykönyvét (Mt.), így például a heti munkaidőt, a próbaidőt, a szabadság kiadását. Véglegesítenék azt a szabályt, amely szerint a rendes munkaidő átmeneti csökkentése miatt fel nem használt munkaórák hosszabb időre átcsoportosíthatók úgy, hogy később a munkavállalók heti 44 órát is dolgozhatnak heti 40 órára járó bérért, de legfeljebb egy évig. A kormány tervei szerint a próbaidő tartama alapértelmezésben harminc nap, meghosszabbítása tilos. A Mt.-t érintő módosítások július elsején lépnének hatályba. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.