Hidegfront esetén ott a moziterem

Délszláv emberi sorsdrámák, valamint skandináv humor és melankólia jellemezte eddig a Festroia nemzetközi filmfesztivál versenyprogramját. A váratlan hideg lecsapott a portugál nyárra, ami nemcsak az idelátogatókat, de a helyieket is alaposan meglepte.

Kárpáti György
2011. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar filmek Sanghajban.
Magyar filmes blokk is szerepel a holnap kezdődő 14. Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál programjában. Kocsis Ágnes, Pálfi György, Goda Krisztina alkotásait is vetítik Kínában. A szombattól kilenc napon át tartó, A kategóriás sanghaji nemzetközi filmfesztivál rangos mezőnyét 102 ország 1519 nevezettjéből válogatták ki. A hivatalos programban 27 ország 50 filmje verseng kilenc díjért. A világpremierben vetített játékfilmek mellett számos mozgóképes fórum és panelprogram várja az érdeklődőket. A Globális falu elnevezésű program kilenc különböző ország filmiparára és -kultúrájára koncentrál. India, Japán, Thaiföld, Kanada, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Németország mellett magyar filmek is bemutatkoznak. A rövidfilmek közül Mészáros Péter cannes-i Arany Pálma-díjas Eső után című munkáját, Szirmai Márton Szalontüdő című kisfilmjét, valamint Cakó Ferenc rövid animációját, A róka és a hollót vetítik. A játékfilmek között helyet kapott többek között Janisch Attila Másnap, Vranik Roland Fekete kefe, Kocsis Ágnes Friss levegő, Pálfi György Hukkle, Bollók Csaba Iszka utazása, Antal Nimród Kontroll, Goda Krisztina Csak szex és más semmi című alkotása, de játsszák Enyedi Ildikó, Herendi Gábor, Gárdos Péter és Miklauzic Bence egy-egy filmjét is.


Szombaton még verőfényes napsütés és forróság űzte az embereket árnyékba a sziesztaidőben, szerdán pedig már mindenki a másiktól igyekezett kabátot vagy bármilyen meleg holmit kérni. A gomolygó felhők és a kellemetlen szél tavasziasra hűtötte az időt, amivel különösen az ettől elszokott portugálok nem tudnak mit kezdeni: délután hagyományosan sziesztázni kellene, ám még utána sem telnek meg a teraszok. Még szerencse, hogy a vendéglátók és a halászok nem rettennek vissza a baljós időtől, így mindenhol friss a setúbali choco frito, a mennyei, olajban sült tintahal és sosem fogyhat el a jó bacalhoai Moscatel de Setúbal.
Mozizás szempontjából is kedvező a hűvösebb idő: az ember még véletlenül sem csábul ki a moziteremből, pedig a versenyprogram meglehetősen nyomasztó, egy-egy film nagyon elüt a mediterrán életkedvtől. A török Haj (Sac) című film, Tayfun Pirselimoglu trilógiájának záródarabja például egy parókakészítőről szól, aki rákos és Isztambul prostituáltakkal tarkított, nem éppen turisztikai negyedében éli magányos és nyomorúságos életét. Nem túl vidáman kezdődik a szerb A törött orrú nő (Zena sa slomljenim nosem) sem, amelyben egy bevert orrú nő váratlanul kiugrik a híd közepén a dugóban veszteglő taxiból és aláveti magát a hídról – hátrahagyva egy csecsemőt a kocsiban. Utóbbiban legalább a taxis nevelgeti a gyereket, és utóbb előkerül az anya is, de az életéről kiderül, hogy teljesen kilátástalan. A délszláv filmek egyébként sem kitörő optimizmusukról híresek, a versenyprogramban szereplő alkotásokban is sodródó, peremhelyzetbe került emberek vergődnek céltalanul, gyakran minden erőfeszítésük ellenére bukásra vannak ítélve. A szerb koprodukcióban készült Fehér, fehér világ (Beli beli svet) főhőse is a mának él, nem foglalkozik a következményekkel, s reménytelenségében csupán motorkerékpárja vigasztalja. Amikor mentorának feleségével kezd viszonyt, tettének következménye csak gyilkosság lehet.
A skandináv emberek hétköznapjai is gyakran reménytelenek, a sötét téli éjszakák pedig depresszióra alkalmasak, az itt készült filmek azonban meglehetős iróniával szemlélik a sajátos élethelyzetet. A már nálunk is bemutatott Északi karácsonyban túlteng az ünnepi giccs, a különböző családok élete erőltetetten a boldogsággal kerül párhuzamba és ütköztetésre, ahogy egy jó karácsonyi családi filmtől elvárja az ember, de szokatlan egy skandináv mozitól. A Lappföldi Odüsszeia (Lapland Odyssey) ezzel ellentétben a svéd fekete komédiák hangulatát idéző finn vígjáték, amelyben egy háromfős baráti társaság éppen a Mikulás városába, Rovaniemibe tartva éli át élete kalandjait, hogy megmentse egyikük kapcsolatát.
A holnapi díjátadón kiderül, hogy a zsűri a derűt vagy a borút választja inkább esztétikai összevetésben és a felhős Setúbalban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.