(hogyan kell változtatni )

Kristóf Attila
2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Én nem tudom, hogy midőn a választópolgárok egy pártot vagy pártszövetséget hatalomra juttatnak, az ártatlanság vélelmében élnek-e. Ám bizonyos idő elteltével, amikor a hatalomra került párt és kormánya dönteni és cselekedni kezd, s ezzel míg némelyeknek kedvez, másoknak viszont szükségszerűen érdeksérelmet és kellemetlenségeket okoz, a kedvező vélekedés megváltozik. Így, az egyébként is szorult helyzetben, minden intézkedés gyanakvást kelt, s az ártatlanság vélelme tovatűnik. Ezért a bevett és megszokott dolgokon változtatni csak bizonyos következményekkel számolva lehet.
Vannak olyan országok, ahol az élet rendjét hosszú idő érlelte a többség számára elfogadhatóvá: működnek az intézmények, és az egyén nem kényszerül rá, hogy cserélgesse létmódját és szokásait. Vegyük példaként Svájcot. Ez a felettébb stabil, önmaga rendjéhez ragaszkodó kis ország, amely mentesnek látszik a belpolitikai viszályoktól, s nem mindig veti alá magát az európai trendnek, kevéssé ismert arról, hogy reformot reformra halmoz, s az sem jellemző rá, hogy IMF-segítségre szorul. Különleges helyzetének alapvető oka valószínűleg a szorgalom, a munka, a tisztesség és a rend. Mindezt nem zseniális politikusainak köszönheti, hanem hagyományainak. Nővérem, az ott élő Ágota mesélte, miszerint svájci anyósa a második világháború legnagyobb traumájaként élte át, hogy időnként nem lehetett borjúhúst kapni. Persze nem mindenki szereti a svájciakat, de nem sok jele látszik annak, hogy szokásrendjük megváltoztatására törekednének.
Természetesen nekünk is megvan a magunk szokásrendje, sőt, mondhatni, a legkülönbözőbb néprétegeknek vannak sajátos, valamikor megszerzett vagy adományozott, sztereotippá vált tradíciói, melyeket előjogoknak is nevezhetnénk. Ezeknek jó része nem ezredéves államiságunkból, hanem a szocializmus fénykorából származik. Ezekkel a „kedvezésekkel” a pártállam szolgált nekünk, vívmányoknak is nevezték őket, köztük említhetnénk a szinte ingyenes gyógyszerellátást, az adómentességet, az ingyenes oktatást, a nyugállományba vonulás kedvező, bizonyos esetekben speciális feltételeit. A sok vívmány azonban eladósodáshoz, bukáshoz, majd rendszerváltozáshoz vezetett, s maga a rendszerváltozás, miként most már biztosan tudjuk, korántsem fenékig tejfel. Nem lettünk Svájc. Nem a borjúhús a tét. Hanem, ahogy a valóságshow-kban mondják: maga a lét. Közben maga, a tiszteletre és követésre méltó Európa is súlyos bajba került, az euró helyett a svájci frank kezdett száguldani, ezzel a száguldással egyébként is rémes gondjainkat tetézve.
Egyre inkább bizonyossá vált, hogy szokásrendünk rossz és elavult, ahhoz, hogy az új körülmények között élni tudjunk, szinte a Kádár-korszak valamennyi jellemzőjét, látsszon bár jónak vagy rossznak, el kell töröli, egész létmódunkon változtatni kell. Sok szó esett az úgynevezett sokkterápiáról, de sem a sokkot, sem a terápiát nem vállalta fel egyetlen eddigi magyar kormányzat sem. Az ország érdeke nem került az egyéni vagy csoportérdekek elé. Ugyanis ehhez nagyfokú emberi és politikai bátorság kell. Továbbá erős felhatalmazás.
A megszokott „vívmányok” elvesztésének veszélye természetszerűen dacot és ellenkezést szül, még akkor is, ha tudjuk, hogy a nemzet érdeke mindennél fontosabb. A kormánynak tehát tudnia kell, hol a határ, amely szolidaritással, empátiával és jó kommunikációval tágítható ugyan, de erőszakkal aligha. Hogy ezzel tisztában vannak-e a döntéshozók, én nem tudom…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.