Irányvesztés a Felvidéken

Pataky István
2011. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakértők szerint nem kérdés, hogy a fejlődő gyereknek szüksége van egy nyelvre, amelyben magabiztosan mozog, amelyet bármilyen helyzetben képes használni, s az anyanyelv az, amelyen az iskolai feladatok megoldása közben gondolkodik


Félig üres, vagy félig tele a pohár Szlovákiában? A tavaly nyári pozsonyi kormányváltás hajszálon múlt ugyan, az új koalíció pártjainak sokat hangoztatott Fico-ellenessége mégis radikális váltást ígért minden olyan kérdésben, amelyet a magyarellenes szélsőjobboldal és a nacionalista baloldal egyvelege képviselt négy éven át. A felvidéki magyarokhoz való viszonyulást illetően mindenképpen nagy előrelépés, hogy eltűnt a soviniszta lemez a kabinet repertoárjából, az egyes nyilatkozatokkal a magyar kormányt célzó bírálatok pedig apró csipkelődésekként értékelhetők az előző esztendők gyűlölettirádái után. Robert Fico két hírhedt – az állampolgárságról és az államnyelvet „védő” – törvénye viszont részben, illetve teljes egészében magán viseli az előző vezetés ideológiáját. A jobbközép kormánykoalíció pártjai nem tudtak megegyezni az állampolgársági törvény módosításának mikéntjéről, az egyeztetést időlegesen fel is függesztették, így előreláthatólag őszig az a Fico-féle jogszabály marad érvényben, amely alapján megfosztják szlovák állampolgárságától azt, aki bármilyen más állampolgárságot szerez. Módosították a hírhedt államnyelvtörvényt, aminek eredményeként a parlament ötezerről kétezer-ötszáz euróra csökkentette a kiszabható pénzbüntetés felső határát, és szankciókat a jövőben csak állami és önkormányzati szervek kaphatnak, olyan esetben, ha közigazgatási információkat, valamint az állampolgár biztonságát, egészségét, vagyonát veszélyeztető információt nem közölnek államnyelven. A büntetés kiszabása nem kötelező ugyan, de a szankció, mint elrettentő elem továbbra is része a törvénynek.
A most lassan enyhülő sovinizmus ugyanakkor csak részben okolható a felvidéki magyarság immár évek óta létező legnagyobb problémájáért, a magyar iskolák elnéptelenedéséért. Míg 1996 előtt évfolyamonként mintegy ötezer tanuló látogatta az anyanyelven tanító intézményeket, idén csak 3559 gyerek iratkozott be magyarul oktató iskolába. A statisztikai kimutatások szerint az utóbbi években a felvidéki magyarok gyermekeinek nagyjából egyharmada jár szlovák iskolába. Szlovákiában a magyarság részaránya nagyjából tíz százalék, ám a beiratkozási statisztikák sokkal rosszabbak, és az utóbbi években a gyermekek 7-7,5 százalékát íratják be magyar intézménybe. Az okok sokrétűek. Továbbra is tartja magát az a tévhit, miszerint a szlovák iskolába íratott gyerekek könnyebben érvényesülnek a társadalomban. Aztán ott van a demográfiai hullámvölgy, az elöregedés, az asszimilációs hatások különböző fokú megnyilvánulásai, a kivándorlás, a vegyes házasságok. Szakértők szerint nem kérdés, hogy a fejlődő gyereknek szüksége van egy nyelvre, amelyben magabiztosan mozog, amelyet bármilyen helyzetben képes használni, s az anyanyelv az, amelyen az iskolai feladatok megoldása közben gondolkodik. Ha ennek a nyelvnek a szerepébe két nyelv kerül, az nyelvi bizonytalanságot okozhat. Szociológiai felmérések azt mutatják, hogy a szlovák iskolába járó magyar diákok egyharmada élete későbbi szakaszában szlováknak vallja magát.
Bár jelszavaiban a magyar–szlovák együttműködést hirdeti, a pozsonyi kormánykoalícióban tevékenykedő Most – Híd párt már létével is az asszimilációs folyamatokat legitimizálja. Jóindulatú megközelítéssel nem feltételezhető, hogy Bugár Béláék a magyarok elszlovákosodását segítik elő, de megalakulásukkor azokra a szavazókra mindenképpen tudatosan építettek, akik érzelmi vagy nyelvi szempontból már ráléptek a többségi nemzettel való azonosulás útjára. Mindeközben a Most – Híd politikai szinten sem tudott igazi áttörést elérni, az eddigi lassú pozsonyi elmozdulás a Fico-féle nyílt magyarellenességtől valószínűleg a vegyes párt nélkül is megtörtént volna. Az összmagyar együttműködésnek ugyanakkor kifejezetten ártanak azok a nyilatkozatok, amelyek főgonoszként igyekeznek beállítani a Fideszt és az Orbán-kormányt csak azért, mert az nem enged elvi álláspontjából, miszerint nemzetpolitikai ügyekben stratégiai egyeztetéseket kizárólag magyar pártokkal folytat, így a Most – Híddal nem. Bugár Béla nemrég már olyan vádakat fogalmazott meg Orbán Viktor ellen, amelyeket korábban Ficótól is hallottunk: Magyarország miniszterelnöke beavatkozik a szlovák parlament munkájába. „Most, amikor a kisebbségek nyelvéről tárgyalunk, ami úgy gondolom, fontosabb, mint a választási törvény vagy bármi más Magyarországon, mert a Szlovák Köztársaság állampolgárait érinti, mit tesz Orbán Viktor? Kijelenti, hogy választójogot adunk. Mintha ily módon be akarna avatkozni a parlamenti vitába. És be is avatkozott, mert abban a pillanatban, amikor ezt kimondta, minden ellenzéki felszólaló ezt vágta az arcunkba, mintha erről mi tehetnénk” – fejtegette néhány héttel ezelőtt a TA3 pozsonyi hírtelevízió vitaműsorában a Most – Híd párt elnöke, „problematikusnak” minősítve a kettős állampolgárságú külhoni magyarok választójogát. „A magam részéről nem kívánom, hogy Orbán Viktor ily módon beavatkozzon akár a mi (Most – Híd – a szerk.), akár a parlament törvényalkotói kezdeményezéseibe” – mondta Bugár, aki egyetértett a Fico vezette szociáldemokratákat képviselő vitapartnerével, Pavol Paskával abban, hogy a kettős állampolgárság és a választójog kérdését európai szinten kellene rendezni.
A Most – Híd eredménytelensége és a pártvezetés nyílt Orbán-ellenessége már önmagában elég lehet a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) a szavazók visszaszerzéséhez. Az MKP jól szerepelt a tavaly novemberi önkormányzati választáson, vagyis a magyar párt kiheverte a pozsonyi parlamentből való kibukás sokkját. Az áprilisi kongresszuson Berényi Józsefet megerősítették elnöki posztján, várhatóan ő próbálja majd visszavezetni az MKP-t a törvényhozásba. Elemzői vélemények szerint addig a pártnak sok mindenben erősíteni kell, a kisebbségi kérdések mellett például eredeti és érthető üzeneteket kell megfogalmaznia a szlovákiai lakosság egészét érintő szakpolitikai területeken, az egészségügytől egészen a mezőgazdaságig.
Az mindenképpen jó hír, hogy a Most – Híd és az MKP egyaránt az identitás, anyanyelv felvállalására buzdítják a felvidéki magyarokat a most zajló népszámláláson. Ugyancsak a nemzetiség vállalására szólított fel Rudolf Chmel kisebbségi miniszterelnök-helyettes, igaz, eközben Ján Slota ellenzékben lévő Szlovák Nemzeti Pártja magyarellenes kampányt folytat országszerte. A népszámlálás adatainak feldolgozására érdemes alaposan odafigyelni minden arra illetékesnek, de főleg a kormánykoalícióban szerepet vállaló Most – Hídnak. Északi szomszédunknál ma sem riadnak vissza a kisstílű módszerektől, ha a magyarok bosszantásáról van szó. Pitiáner ügy, mégis üzenetértékű, hogy az eurovíziós dalfesztivált követő szavazáson a Magyarországot képviselő Wolf Katira leadott SMS-eket felvidékiek tájékoztatása szerint az alábbi szlovák nyelvű hibaüzenettel dobta vissza a rendszer: „tisztelt ügyfél, a választott számról ilyen tartalmú szöveg küldése önnek nincs megengedve”. Szakértők a magyarok számának csökkenését valószínűsítik abban az esetben is, ha a népszámlálás rendben zajlik le. Mintegy negyvenezer fős fogyásra lehet számítani, ami viszont azt jelenti, hogy a továbbiakban már nem beszélhetnénk félmilliós magyar közösségről Szlovákiában. Természetesen szempont lesz az is, arányaiban csökken-e a magyarok létszáma, hiszen a szlovákok demográfiai mutatói sem túl biztatók. Bármi legyen is a népszámlálás végeredménye, azzal mindenkinek tisztában kell lennie, hogy a jövőt nem az önsajnálatra, hanem a világos, biztató stratégiákra kell építeni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.