Izlandi repüléstilalom vulkánkitörés miatt

Győr Ágnes
2011. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vulkánkitörés miatt átmenetileg lezárták tegnap Izland legnagyobb nemzetközi repülőterét (Keflavík), és 220 kilométer sugarú repüléstilalmi övezetet létesítettek a Grimsvötn tűzhányó körül – közölte az Iceland Review internetes hírportál. A sziget délkeleti részén, a Vatnajökull gleccser alatt található Grimsvötn felett – a távirati iroda jelentése szerint – szombaton húsz kilométer magas, sűrű füstoszlop jelent meg. Legutóbb 2004-ben mutatott aktivitást a vulkán, az akkori kitörés erőssége azonban a mostaninak csupán a tizede volt.
Hjordis Gudmundsdottir, az izlandi repülőtereket igazgató hivatal (Isavia) szóvivője azt nyilatkozta, hogy a hamufelhő ugyan beterítette Izalndot, de a légtérbe került szennyeződés nem Európa felé, hanem nyugati irányba, Grönlandra tart. Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa lapunknak megerősítette, hogy nem Magyarországhoz közeledik a hamufelhő. A vulkánkitörés lehetséges következményeinek felmérése még folyamatban van – tette hozzá a szakember. A tudósok szerint valószínűleg a mostani kitörés nyomán nem alakul ki olyan légiforgalmi káosz, mint amilyet az Eyjafjallajökull vulkán okozott tavaly. A mostani vulkánkitörés ugyan erősebb, mint a tavalyi, a Grimsvötnből kikerült hamu azonban durvább szemcsékből áll, mint az a vulkáni szennyeződés, amely az Eyjafjallajökullból került a légtérbe. Így várhatóan kevesebb időbe telik majd, mire leülepszik.
Emlékezetes, tavaly az európai hatóságok öt napra lezárták a légteret, mert attól tartottak, hogy a vulkáni hamu megrongálhatja a sugárhajtású repülőgépek motorjait. Az intézkedések körülbelül tízmillió utast érintettek, és egyes számítások szerint körülbelül két és fél milliárd eurónyi veszteséget okoztak. Noha sokan a légi forgalom felfüggesztését túlzott biztonsági intézkedésnek vélték, az utóbbi hónapokban a koppenhágai és az izlandi egyetem kutatócsoportjai megerősítették, sokak életét menthette meg a légi hatóságok döntése – olvasható a BBC korábbi jelentésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.