Kerekezés Wachau történelmi tájain

A nyári vakáció közeledtével többen kerékpárral készülnek kisebb-nagyobb utakra a szomszédos országokba is – gyerekeknek és idősebbeknek egyaránt ajánlható egy Duna melletti túra. A Bécstől nyugatra fekvő wachaui tájon igazi örömbiciklizéssel haladhatunk, és megismerhetünk egy idillikus történelmi vidéket.

Végh Tibor
2011. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hajnalban rézfúvós zene hangjaira ébredtünk Spitzben, ahol az Úr napját köszöntötték. Elegáns népviseletbe öltözött hölgyekkel és urakkal találkoztunk, panziónk háziasszonya is ünnepi ruhában szolgálta fel a bőséges reggelit. A meredek szőlőhegyek tövében, Bécstől 90 kilométerre nyugatra, a Duna melletti wachaui kisváros kitűnő kiindulópont csillagtúrázásra hajóval, autóval, vonattal, gyalog, vagy ahogyan mi tettük, kerékpárral. Jól kiépített bicikliúton biztonságosan lehet közlekedni a Duna mindkét partján mindkét irányban.
Már a kisvárosban is sok látnivaló akad. A XV. századi, késő gótikus plébániatemplom és a régi polgárházak mellett érdemes ellátogatni az erlahofi barokk kastélyban lévő Hajózástörténeti Múzeumba. Korhű, életnagyságú lovas bábukkal mutatják be, hogyan történt a hajóvontatás a Dunán a sodrás irányában és ellenkezőleg. A vezető lovas ügyességén múlt, hogy a süppedő parti talajon úgy vezesse a lovakat, hogy a hajó elkerülje a zátonyokat, a zúgókat. Spitztől nyugatra Strudengau vagy Örvényvidék volt a hajósok rémálma a folyó szabályozása előtt. Már a rómaiak is hajóztak a Dunán, főleg katonai célú szállításokat végeztek. Később Ulm és Bécs között működött heti rendszerességgel a személyszállítás sok bizonytalansággal és késéssel. A XIX. századi gőzhajózás kiszorította az addigi fahajókat és evezős gályákat. Mária Terézia idején kezdődött meg a folyamszabályozás – az első világháború idején már biztonságosan hajózható volt a Duna ezen a szakaszon is.
Spitz szomszédságában találjuk Willendorf falut, ahol 1908-ban a vasútépítésnél egy 11 centiméteres szobrocskára leltek. A terrakotta mészkőből készült, nagy mellű, széles csípőjű, modern frizurájú „gömböc” világhírűvé tette a helyiséget; a lelet huszonötezer éves, és a kőkorszaki Európa egyik legjelentősebb lelete, amelyet willendorfi Vénusznak neveztek el. Az eredeti szobor a bécsi Naturhistorisches Museum féltett kincse, s büszkeség a tudat, hogy egy magyar nevű régész, Josef Szombathy volt az ásatások vezetője.
A Duna ellenkező oldalán, Willendorffal szemben, egy sziklacsúcs tetején találjuk Aggstein vár romjait. A XII. században épült várhoz sok monda fűződik, főként a Kuenringekkel kapcsolatban, akik láncot feszítettek ki a két part között, és így sarcolták az arra járó hajókat. Nem messze tőle nyugatra igazi fotótéma a schönbüheli várkastély a szervita kolostorral a folyó egyik szűkebb szakaszán.
Wachau-vidék legjelentősebb látnivalója a melki apátság, de ez már külön beszámoló témája lehetne. Spitztől keletre, azaz Bécs felé Dürnstein vára eredetileg szintén a Kuenringeké volt; Oroszlánszívű Richárd itt raboskodott. Gazdag mondavilág kötődik a helyhez, többek között Mátyás király is ostromolta, és később el is foglalta a várat. A vidéken virágzó sárgabarackfákból egész ligeteket látni, a Marillen-ünnepet július közepén tartják. A gyümölcsből sok finomság készül, likőr,
snapsz, desszert, testápoló, olaj, vitaminkészítmények s persze sárgabaracklekvár is. A kalandozó magyarok a Duna mentén egészen az Enns folyóig jutottak el, a monda szerint ezen túl, illetve az „Óperencián”, azaz Ober-Enns vidékre már nem szívesen mentek.

Mankó. Jó, ha a kalandozó biciklisták, akik már most tervezik a Duna menti túrájukat, a wachaui szakaszra elegendő időt szentelnek. A kastélyok, várromok közül csak néhányat említettünk, számtalan templom, értékes oltárkép, festmény is rejtőzködik ezen a vidéken, s a műélvezet közben ízletes helyi borokat is kóstolgathatunk. Nem túl drága parasztházakban vagy panziókban jó szállásra is könnyen lehet akadni a www.spitz-wachau.at oldalon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.