Ki jegelte Jozef Rohác DNS-mintáit?

Személyi felelőse lehet annak a vizsgálatnak, amely Jozef Rohác két évre eltűnt genetikai mintáinak sorsát hivatott felfedni.

Csibra Tibor
2011. 06. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezárult, de az eredménye még nem nyilvános annak a vizsgálatnak, amely azt hivatott tisztázni, miképp akadhattak el évekre a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetben (BSZKI) a Fenyő János médiavállalkozó tizenhárom évvel ezelőtti meggyilkolásával gyanúsított Jozef Rohác genetikai mintái – tudta meg lapunk rendőrségi forrásból. Értesüléseink szerint a hatóságok napokon belül felfedhetik, hogy a Rohác elleni, a Fenyő-ügyben egyetlen bizonyítékról valamilyen technikai hiba vagy mulasztás miatt nem értesítették korábban a nyomozókat. Úgy tudjuk, a vizsgálat személyi felelősséget állapított meg a DNS-bizonyítékok időleges eltűnésének ügyében, s ennek több érintettje is lehet a kutatóintézetben. A BSZKI az FBI részére kifejlesztett digitális rendszerben tárolja és hasonlítja össze a rendelkezésére álló DNS-profilokat, a számítógép pedig automatikusan jelzi a találatokat az egyezésekről. Ilyen esetekben az intézetnek kötelessége jelezni ezt az ügygazdának, amely jelen esetben az NNI, ám a nyomozók mégis csak két év múlva értesültek Rohác érintettségéről a Fenyő-gyilkosságban.
Ismert, a BSZKI február 7-én értesítette a Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI) arról, hogy a merénylet helyszínén az elkövető által hátrahagyott ruhákban talált és a Jozef Roháctól két éve, egy másik ügyben elrendelt letartóztatása alatt vett DNS-minták megegyeznek. Rohác a fenti időben a Seres Zoltán elleni 1997-es gyilkossági kísérlet miatt volt előzetesben, majd a Fővárosi Bíróság egy éve felmentette, mert a nyomozó hatóságok olyan hanyagul kezelték az ügyben rendelkezésre álló egyetlen tárgyi bizonyítékot, hogy annak alapján nem lehetett elítélni a szlovák férfit. A BSZKI értesítése után az NNI haladéktalanul kiadta a nemzetközi elfogatóparancsot Rohác ellen, a szlovák hatóságok lakhelyén, a felvidéki Léván vették őrizetbe a gyanúsítottat, majd kiadták hazánknak.
A BSZKI-nál történtek miatt az NNI, majd az ORFK is vizsgálatot indított. Lapunk érdeklődésére a Legfőbb Ügyészség nem kívánt nyilatkozni, az NNI-től pedig még nem érkeztek meg az adatok a vádhatósághoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.