Kinek jelenthetett a vádlott?

Súlyos ellentmondásba keveredett tegnap a bíróságon az a tanú, aki – állítása szerint – fogadta a feltételezett elkövető, Kun Tamás telefonhívását a csepeli kettős gyilkosság időpontjában. Az egykori tanulók pedig nem emlékeztek arra, hogy az MSZP-s Deme Gábor vádlott verte volna őket.

Csibra Tibor
2011. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyszínelő nyomozók, tanárok és diákok meghallgatásával folytatódott tegnap a két évvel ezelőtti csepeli kettős gyilkosság büntetőpere a Fővárosi Bíróságon. A Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában történt emberölésekkel Kun Tamás korábbi gondnokot vádolják, feltételezett társa a helyi MSZP egykori tagja, Deme Gábor. Az egyik tanú az intézmény volt igazgatóhelyettese, a szintén MSZP-s Avarkeszi Dezső felesége elmondta, Demét a pártból ismerte, amikor a másodrendű vádlott Avarkeszi 2006-os kampánystábjának tagja volt. Úgy nyilatkozott, nem érezte előnyét annak, hogy politikus felesége, s megerősítette azokat a korábbi, szintén pedagógusoktól származó vallomásokat, amelyek szerint Deme vezetése alatt rossz hangulat volt az iskolában, mert az igyekezett egymás ellen kijátszani beosztottait. Meghallgatták azokat a diákokat is, akiket Deme – a pedagógusok korábbi beszámolói szerint – rendszeresen bántalmazott az iskolában. Az egykori tanulók viszont tegnap már nem emlékeztek a történtekre, holott a bíróság által ismertetett nyomozati vallomásukban részletesen beszámoltak a verésekről.
A Fővárosi Főügyészség Kun Tamást előre kitervelten, aljas indokból, több emberen elkövetett emberöléssel vádolja, a vádiratban Deme Gábor bűnsegédként szerepel. Utóbbi számláján – akárcsak a harmadrendű terheltén, Deme egykori élettársáén – több millió forintos sikkasztás vádja is szerepel, a nő az iskola gazdasági ügyintézője volt. A vádhatóság szerint a kettős gyilkosság indítéka lehetett, hogy Deme csalásaira rájött az iskolát felügyelő alapítvány vezetője, Takács József, s kezdeményezte, hogy Demét távolítsák el beosztásából. A javarészt MSZP-s kötődésű alapítvány, illetve kuratórium tagjai közül Takács többekkel is beszélt a sikkasztásokról, s voltak, akik úgy gondolták, Demének a politikában sem lenne helye.
Továbbra is tisztázatlan, hogy a Deme ellen összegyűjtött bizonyítékok ellenére Takács miért nem tett feljelentést, holott értesüléseivel épp a gyilkosság napján kereste fel Császár Mihály akkori csepeli rendőrkapitányt. A volt főrendőrt rendre beidézik tanúként, de eddig nem sikerült tisztázni, valóban őt akarta-e felhívni percekkel a gyilkosságok után Kun Tamás, s ezzel mi volt a célja. A Császár elmondásait alátámasztani kívánó újabb tanú tegnap súlyos ellentmondásokba keveredett, s többször figyelmeztették a hamis tanúzás következményeire. A tanú Császár régi barátjaként jellemezte magát, s állítása szerint az egykori rendőrkapitánynyal közösen használtak egy telefont, amelyre a hívás érkezett. Ezután Császár a gyilkosságok helyszínére sietett. A tanú nem tudta megmondani, ő miért ment utána, majd miért várt rá órákig, amíg az intézkedett. Nyilatkozatában ugyanis azt állította, nem tudta, kitől érkezett a titokzatos hívás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.