Kísérteties csönd

Sebeők János
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hír látszik a világon. Az összeesküvés-elméletről tudnak. A hírhez nem kell jól értesültnek lenni, az öszszeesküvés-elmélet viszont eleve beavattatás. Az összeesküvés-elméletért kissé meg kell dolgozni, a hír viszont adja magát. Az összeesküvés: tuti tipp, a hír viszont: bingó. Oszama bin Laden halott. 2011. május 2-án ez volt mindenhol a vezető hír. A terroristavezér váratlanul kilépett az összeesküvés-elméletek homályából, és belépett a történelembe. Nélkülem. Mert – Murphy törvényének engedelmeskedve – aznap nem néztem tévéhíradót.
Összeesküvés-elméletekben persze eddig sem volt hiány. Annyi jól tájékozott ember annyi mindent vélt tudni tíz év alatt… Jómagam is olykor eltöprengtem a kóbor évek alatt, hogy hol is rejtőzhet Bin Laden. Mi lehet vele? Kísértett a bölcsesség, míg május másodikán meg nem talált a hír. És akkor átéreztem, hogy mennyire más az összeesküvés-elmélet, és mennyire más a hír.
Ma már akkor sem biztos egy hír persze, ha közzéteszik. Nincs akkora bizonyosság, amely gátat szabna az újabb és újabb összeesküvés-elméleteknek. A terroristavezér halálát is sokan kétségbe vonják. Nem is ő halt meg, csak egy hasonmása. Barack Obama újraválasztásához kellett a sztori. Jól értesült portálok, tuti tippek. Aki ragaszkodik az összeesküvés-elméletekhez, aki a hírek ellenében szeret jól tájékozott lenni, imigyen a megvezetettek, félretájékozottak fölé kerekedni, az változatlanul tobzódhat a jobbnál jobb verziókban. Én még mindig inkább a híreknek hiszek. A hírekben hiszek. Zorán módjára hiszek a lézersugárban. Hiszek abban, hogy Oszama bin Ladent megölték, és abban is hiszek, hogy Oszama bin Ladent ölték meg, nem valaki mást helyette. A holdra szállásban is hiszek. Hiszem, hogy nem egy stúdióban forgatták le az egészet.
A hír látszik, az összeesküvés tudott. Nos, ami Katynt illeti, az ottani tömeggyilkossággal kapcsolatosan évtizedeken keresztül az volt a látható hír, hogy a németek tették. Ez volt a hivatalos verzió, ugye. Összeesküvés-elméletnek, ellenzéki porhintésnek minősült az ellenkezője. Úgy tudni, hogy a szovjetek tették. Ma már közhely, hogy az összeesküvés-elmélet volt az igaz. Nemzedékemet és az előzőt, azt a híradófüggő és újságolvasó nemzedéket, amelyiknek még tényleg szent volt a hír, sokszor vezették félre tudatosan. Kolbászból kerítés, hazugságból vár épült évtizedeken át. Ilyen előzmények után igencsak nehéz megőrizni a hírekbe vetett hitet.
Szép az, ami érdek nélkül tetszik. Hír az, ami látszik a világon. És akkor most következzék egy kérdés. Mikor fog látszani a világon a földön kívüli civilizáció jelenléte úgy, mint ahogy látszott a világon Oszama bin Laden halálhíre? Azt, hogy kis szürkék márpedig vitathatatlanul vannak, mikor mondja be az RTL-híradóban Erős Antónia? Mikor értesülök arról a híradó összefoglalójából, hogy boszorkányok márpedig nincsenek, ufók márpedig vannak? A rendszerváltás idején – akárcsak boldog emlékezetű Déri Jánost – engem is foglalkoztatott az ufókérdés. Úgy gondoltam, az ufókérdés, akárcsak a paranormális fizika, el van nyomva. Ellenzéki. Nagy-nagy titok. Kozmikus, globális nagy-nagy Katyn. Eddig rejtegették, de most felszínre kerülhet végre. Roswell és Katyn, így egymás mellé rendelve? Miért is ne?
Ma, húsz év múltával nemiképp szkeptikusabb vagyok. Most már a megerősítést várnám. A hírt, igen. És a hír késik az éji homályban. A hír a világűr sötétjében rekedt. Ott vesztegel. Hiába nyílnak meg újabb és újabb dossziék, X-, Y- és Z-akták, Rajkin szállóigéje nem avult el: „Válámi van, de nem az igázi.” Ez még nem az. Nagyon nem az. Valami valószínűleg van, Shakespeare szavatossága sem járt le: „Több dolgok vannak földön és egen” – de úgy tűnik, az ismeretlenség nem egy földön kívüli civilizációt jelent köreinkben, hanem valami mást. A fura fények és az értelmezhetetlen élmények ellenére is meglehet, egyedül vagyunk.
Paul Davies könyve, A kísérteties csönd most jelent meg magyarul. Paul Davies a SETI Felfedezés Utáni Teendők Munkacsoportjának elnöke, amúgy elismert fizikus, kozmológus, asztrobiológus és tömérdek magasröptű ismeretterjesztő munka szerzője. Egyébiránt, miheztartás végett, aki nem tudná, SETI az a hivatalos társkereső program, amely rádiótávcsövekkel a világmindenség sugárzását fürkészi, a mondhatatlan adathalmazban az értelem jelére várva. Eddig nem akadt ilyen jel. Olyan jel, amelyből hír válhatott volna. Melynek nyomán életbe léphettek volna a felfedezés utáni teendők. Egyelőre a felfedezés előtt vagyunk, és az sem kitárt, hogy ez így is marad. Hogy sohasem fogjuk felfedezni, lévén, hogy nincs mit. Paul Davies szerint elképzelhető, hogy azért oly kísérteties a csönd, mert az egész világon, világban tényleg senki sincs rajtunk kívül. A sok nyitott kérdés mellett most az is kérdés, hogy egyáltalán lesz-e módunk, lehetőségünk belátható időn belül a válaszra, mivel az amerikai kormányzat felfüggesztette a SETI támogatását. Ha egyéb szponzor nem akad, akkor a tudományosan is elfogadott társkeresés leáll. Mindez beleillik a hidegháború utáni, földközelbe szűkült űrkutatás világába, hol a műholdak a földi kommunikáció segédeszközei és nem a földön kívüli világ előhírnökei.
Az evangélium szó szerinti fordításban jó hír, örömhír. Nem tudom, jó hír lesz-e majd egy nap arra ébrednünk, hogy többé nem kell sem bátornak, sem jól tájékozottnak lenni az idegenek elfogadásához. Ha egy szép napon az ufókérdés, a földön kívüli értelem ügye kitör az összeesküvés-elméletek és az áltudomány önmagát jól tájékozottnak feltüntető félhomályából. A nem emberi értelem bizonyossága ugyanis azt jelentené, hogy a történelem egyszer s mindenkorra kikerült a kizárólagos emberi felségjog, fennhatóság alól. Ez amennyire fölemelő, olyannyira riasztó perspektíva. Fenyeget-e vagy sem? Paul Davies szerint jobb őszintén bevallani: fogalmunk sincs jelenleg. A helyzet az, hogy nem tudjuk. Jobb híján tehát maradnak az összeesküvés-elméletek. Marad az ember. Jobb híján. Más hír nincs. Mi újság? Semmi. Ha csak az nem újság, hogy a legújabb sláger most a Mizu-mizu. Így értelmezve Fluor Tomi a mi kis házi ufónk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.