Kivonul térségünkből az EBRD

Csécsi László
2011. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan Egyiptomban és Marokkóban is megkezdi működését az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) – hangzott el a londoni székhelyű pénzintézet Kazahsztánban megrendezett éves közgyűlésén. Az EBRD, amely húsz éve a kommunizmus alól felszabadult országok támogatására jött létre, és amely 61 részvényes ország mellett az Európai Unió és az Európai Fejlesztési Bank tulajdonában áll, jelenleg Közép-Európa és Közép-Ázsia 29 országában van jelen, és e területeken a legjelentősebb befektetők között tartják számon. Thomas Mirow, az EBRD elnöke közölte: leghamarabb jövő tavasszal indulhatnak el a programok az észak-afrikai országokban. A pénzintézet munkatársai e térségben is fel tudják használni korábbi tapasztalataikat, mivel sok hasonló vonást találni a húsz évvel ezelőtti közép-európai és a jelenlegi észak-afrikai országok állapota között.
Nem került napirendre a közgyűlésen az a kérdés, hogy Kína csatlakozhat-e a fejlesztési bankhoz, holott az ázsiai ország már többször jelezte, hogy szívesen részt venne a programokban. Egy magas rangú kínai pénzügyi vezető az Emerging Markets című lapnak azt nyilatkozta, hogy azok a részvényesek, akikkel felvették a kapcsolatot, biztosították őket a támogatásukról. Emellett azt is kedvező jelnek tartotta, hogy az idén kínai szakembereket is meghívtak az EBRD éves közgyűlésére.
Mindeközben arról is szó esett, hogy a bank 2015-ben kivonul a közép-európai térségből, mivel az elnök szavaival élve: ezek az országok már kinőtték az EBRD kereteit. Legutóbbi negyedéves jelentésében az EBRD a régiónk országainak idei növekedési kilátásait a januári várakozásoknál jobbnak találta, ezért a korábbi 3,2 százalékos várakozásait 3,5 százalékra módosította. Hazánk 2010-es gazdasági növekedését szintén kedvező irányba változtatták a bank munkatársai: a januári kétszázalékos GDP-növekedés helyett ma már 2,7 százalékos gyarapodást tartanak valószínűnek.

Lassan indul be a hitelezés. A talpra állás jeleit mutatták 2010-ben a közép- és kelet-európai gazdaságok – áll az UniCredit Bank régiós jelentésében. A lakosság a helyzet javulása ellenére még óvatos, az emberek visszafogják a fogyasztásukat, inkább igyekeznek minél több pénzt félretenni. A háztartások pénzügyi helyzete 2011 elején javult, de a pénzintézet munkatársai szerint komolyabb kihívásokkal is számolni kell. Ezek egyike az élelmiszer- és energiaárakban bekövetkezett emelkedés. A magyarok jövedelmének jelenleg 32 százaléka megy el élelmiszerre, valamint villany- és fűtésszámlákra. Ugyanez az arány Lengyelországban 34, Szlovákiában 37, Csehországban pedig 30 százalék. – A munkaerőpiac fokozatos javulása és a jövedelmek stabilabb növekedése fokozhatja az emberek hitelfelvételi kedvét, a növekedés üteme azonban a válság előtti szint alatt marad – állapította meg az EBRD közgyűlésén tartott tájékoztatóján Gianni Franco Papa, az UniCredit kelet-közép-európai régiójának vezetője. A pénzintézet szerint a nem teljesítő lakossági hitelek aránya néhány országban, például Törökországban és Észtországban már nem nő tovább, míg a régió többi részén várhatóan 2011 első fél éve és az év vége között tetőzik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.