Kondás marad a szamárlétra tetején

Amilyen messziről igazolt edzőt a Videoton, olyan közelről a DVSC: Kondás Elemér a neki rendelt hét mérkőzés után két újabb évet kapott. A futballklubot működtető zrt. igazgatótanácsa úgy döntött, hogy szerződést hosszabbít a tavaszi hajrára beugrott trénerrel, aki Debrecenben a szamárlétra minden fokát megjárta. Játékos-pályafutása után dolgozott a „Loki” juniorjaival, aztán az „egynél” Szentes Lázár segítőjeként, majd irányította az NB III-as Létavértest, ugyanebben az osztályban vette át a DVSC-DEAC-ot, amelyet felvitt a másodvonalba, és ott két ezüstérmet nyert vele. Összességében tehát többféleképpen jellemezhető Kondás NB I-es szerepvállalása, csak úgy nem: könnyen jött, könnyen ment.

Ballai Attila
2011. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindvégig ügyelt arra, hogy hangsúlyozza, felkérése csak hét mérkőzésre szólt. Azért legalább legbelül berzenkedett volna, ha a hét meccs után azt mondják önnek, köszönjük, tényleg ennyi volt, mehetsz vissza a másodosztályba? – kérdeztük bevezetésként Kondás Elemért.
– A vezetőedző kiválasztása, kinevezése a klubvezetőség dolga. Ettől még természetesen bizakodtam, mert a játékosokkal korábban is egy folyosón, együtt éltünk, ismertük egymást, tudtam, milyen labdarúgók. Nem is csalódtam, jó teljesítményt nyújtott a csapat, bár akadtak gátló tényezők.
– Árnyaltan fogalmaz; vétettek két kapitális öngólt.
– Hát igen. Ha nem tesszük, legyőzzük a Zalaegerszeget és a Ferencvárost. A Haladás elleni meccs már nem is számított volna, harmadikok vagyunk, és most mindenki azt mondaná, jó, jó, bukdácsolt a Debrecen, de végül csak odaért a dobogóra. Az öngóllal együtt kell élni, a nagy igyekezet ellenére, vagy éppen amiatt, előfordul, a Twente is így veszítette el a holland bajnokságot. Az edző mégsem figyelmeztetheti arra a játékosokat, hogy igyekezzenek ne öngólt fejelni.
– Valóban, a DVSC simán lehetett volna harmadik. De nemhogy első, még második sem, mert az ezüstérmet elvitte a kizárólag környékbeli labdarúgókra építő Paks. A lényegesen nagyobb hagyományokkal és vonzáskörzettel rendelkező Debrecen számára nem ez lenne inkább a járható út? Mert ebben a bajnokságban bronzot hajdúsági srácokra épülő kerettel is lehetne talán nyerni.
– Természetesen szükség van hazai kötődésű játékosokra, de ha az utánpótlás egy-egy évjárata nem megfelelő, ha bizonyos posztokon hiány alakul ki, akkor pótlásra van szükség, itthonról vagy külföldről. Mert aki a BL-be vagy az Európa-ligába vágyik, annak onnan is igazolnia kell.
– Edzőt is? Amikor Herczeg András helyére a cseh Zdenek Scasnyt szerződtették, megfordult a fejében: miért nem én?
– Szerintem normális dolog, ha ilyenkor felmerül az emberben, hogy ha már itt dolgozik, akár ő is következhet. De ugyanilyen normális, hogy elfogadja a vezetőség döntését, és semmiféle csalódást nem érez.
– Bizonyos edzőtípust inkább a feladat izgat, másokat annál is jobban az azzal járó rang, presztízs, ismertség. Ön hogy áll az utóbbiakkal? Hidegen hagyják, vagy az elmúlt évtizedben visszafogta magát?
– Engem leginkább a munka érdekel, játékosként is ez jellemzett. Szerettem első lenni futásnál, edzőként is azt várom, hogy ha tíz fekvőtámaszt kell csinálni, az inkább legyen tizenegy, mint kilenc.
– Engedjen meg egy gonoszkodó kérdést: mit szól ahhoz a vélekedéshez, hogy sztáredzőt nem is hívhatnak Kondásnak, a vezetéknevével önnek és a csapatának is meggyűlhet még a baja az idegenbeli meccseken?
– Nem foglalkoztat különösebben. Korábban, amikor fiatalabb, vehemensebb voltam, előfordult, hogy zavart, de most, amikor a Vasasnál és a Ferencvárosnál is megtaláltak ezzel, már nem. Így hívták az őseimet, így ismertek meg játékosként, csak azért, hogy ne szórakozhassanak velem, biztosan nem fogok nevet változtatni.
– Kétéves szerződést kötött, mire mehet ezalatt a DVSC-vel? Viszszaelőzhetik a Videotont? Esetleg álmodik a BL-főtábláról is, vagy az magyar csapattól messze erőn felüli teljesítmény, örüljünk neki, hogy egyszer-egyszer sikerült a Ferencvárosnak és a Debrecennek is, és eszünkbe se jusson számon kérni az ismétlést?
– A Videoton hátterével, anyagi lehetőségeivel nem versenyezhetünk. De a csapatot a pályán még legyőzhetjük, ez a szép a futballban, mi is erre készülünk. A BL-főtábla elérése magyar klub számára óriási bravúr, éppen ezért szerintem nem várható el évente. De a DVSC-nek egyszer már sikerült, ez önmagában is arra ösztönöz, hogy még egyszer sikerüljön.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.