Külföldön írják Görögország sorsát

A bizalom visszaállítására tett kísérletként tegnap Athénban kormányalakítást jelentettek be, miközben a leginkább érintett hitelezők – Franciaország és Németország – vezetői a pénzügyi mentőakció folytatása mellett szálltak síkra. Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök az eddigi védelmi minisztert, Evangélosz Venizeloszt nevezte ki pénzügyminiszterré.

Hírösszefoglaló
2011. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Venizelosz kinevezése kompromisszum, mert a kormányfő mindenekelőtt szakembert, Lukasz Papademoszt, az Európai Központi Bank egykori alelnökét akarta volna a posztra, ám az elutasította a felkérést. Ehelyett a megvalósult személycsere remélt hatásmechanizmusa a következő: a szocialista párt egyik erős emberének, Papandreu nagy riválisának számító Venizelosz majd segít meggyőzni a kormányzó politikai formációt és a parlamenti többséget arról, hogy elfogadják a Görögországra kívülről – az IMF és az Európai Unió által – rákényszerített adóemeléseket és megszorítócsomagot. Új a külügyminiszter is, a posztra egy EP-képviselőt, Sztávrosz Lambrinidiszt hívott haza Papandreu.
A fejleményeket árgus szemekkel figyelik az EU-ból. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke gyors kormányalakítást sürgetett: „Felszólítom az összes politikai erőt, minden energiáját szentelje annak, hogy biztosított legyen a széles körű politikai támogatás a gazdasági reformhoz!”
Görögország sorsát azonban ma már elsősorban nem Athénban írják. Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár tegnapi berlini találkozójukon a görög válság gyors megoldása, az újabb mentőcsomag megalkotása mellett érveltek, és egyetértettek abban, hogy a magánbefektetőket kizárólag „önkéntes” alapon lehet bevonni a görög törlesztési terhek enyhítésébe. Hogy ez mit jelent, nem részletezték.
Jelentősen erősödtek a görög banki részvények a kormányátalakítás hírére az athéni értéktőzsdén, a banki részvények összetett mutatója négy százalékkal emelkedett. Délelőtt tovább estek, később megkapaszkodtak az irányadó nyugat-európai tőzsdeindexek. Az euró ugyanakkor erősödésnek indult a főbb devizákkal szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.