Lebukás a világhálón

Komolyan megingatta a bizalmat az eddig szinte biztos forrásnak vélt blogokban az az edinburghi férfi, aki vasárnap bevallotta, ő áll az internetes hírességgé vált damaszkuszi leszbikus lány, Amina Arraf figurája mögött. Szíriai aktivisták a nyugati média általános bizalomvesztéséért aggódnak azon szíriai blogközösséggel szemben, amely jelenleg is a helyszíni beszámolók szinte egyetlen forrása – tekintve, hogy külföldi újságírókat továbbra sem engednek be az országba.

Karczag Eszter
2011. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tüntetés Bassár El-Aszad mellett. Tegnap többezres tüntetést tartottak a szíriai fővárosban, Damaszkuszban Bassár el-Aszad elnök támogatói – az állami televízió kétmillió résztvevőről számolt be. Közben felszólították a Törökországba menekült mintegy kilencezer szíriait, hogy mielőbb térjenek haza újfent biztonságossá vált lakhelyeikre.


Sokkolta az internetes közeget annak a negyvenéves, Skóciában élő amerikai férfinak vallomása, aki február óta egy fiatal damaszkuszi leszbikus lánynak adta ki magát, mindennapjairól – a hónapok óta tartó felkelésekben való részvételéről és magánéletéről – számolva be a blogját követő ezreknek. Az internetes naplóban található információkat megalapozott értesülésként adták tovább internetes hírportálok, köztük a nagy tiszteletnek örvendő, liberális brit napilap, a The Guardian is. Az Edinburghban élő férfi bocsánatot kért olvasóitól, de továbbra is hangoztatja, a történet sokakra igaz lehetne, ezért nem lehet csalással vádolni.
Az „igazi” leszbikus közösségek támadják a férfit, amiért több, nevét először felvállaló szíriai leszbikus lány életét sodorta veszélybe, végezetül pedig megingatta az internetes közösségekbe vetett hitet. Mások szerint inkább az az aggasztó, hogy – noha az internet köztudottan az átverések melegágya – a nemzetközi média mégis gondolkodás nélkül átvesz információkat, hiteles értesülésként adva tovább őket. A külpolitikai beszámolók világában az utóbbi évtized során egyre inkább elterjedtek azon bennfentesnek tűnő „riporterek”, akik beszámolóit kérdés nélkül elfogadja a közösség, Amina Arraf története azonban ezek közül is kiemelkedik.
Az olvasók azután fogtak gyanút, hogy a Guardian is hírül adta: mindenki Amináját fegyveresek elhurcolták, és ismeretlen helyen tartják fogva. A vasárnapi vallomásig tízezren csatlakoztak a „Szabadítsák ki Aminát” facebookos oldalhoz. Amina első írásai egy olyan amerikai leszbikusoldalon jelentek meg, amelynek tulajdonosáról hétfőn derült ki, hogy igazából egy ohiói, nyugdíjas építőmunkás férfi, az amerikai légierő volt tisztje.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.