Magyar vezetők Ausztriában

Ausztriában nem kell nagyítóval keresni a turizmusban és vendéglátóiparban dolgozó magyar munkaerőt. Az azonban kevésbé ismert, hogy a szomszédos ország idegenforgalmának irányításában is sok magyar szakember közreműködik. Olyanok, akik akár a hazai turizmus fellendítését is segíthetnék.

Szabó Emese
2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.


Az Österreich Werbungnál, azaz a Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviseletnél több magyar szakember is dolgozik. Van köztük olyan, aki már saját marketingcéggel is rendelkezik – mondta lapunknak Pataki Éva, Kelet-Stájerország turisztikai régiójának vezetője, aki már jó ideje áttelepült a szomszédos Ausztriába. A szakembertől megtudtuk, korábban egy balatoni hotel vezetőjeként dolgozott, a határ másik oldalára egyrészt magánéleti okok miatt költözött át, másrészt pedig azért, mert egy osztrák cégtől olyan ajánlatot kapott, amit nem akart kihagyni.
Pataki Éva lapunknak leginkább azt hangsúlyozta: ahhoz, hogy az osztrák turizmus területén a külföldiek magasabb pozíciót is elérjenek, először is bizonyítaniuk kell szakmai rátermettségüket. Erre azért van szükség, mert Ausztria védi annyira saját munkaerőpiacát, hogy magasabb pozíciókba inkább a saját embereit teszi. Ezt emelte ki lapunknak Koroknai Tamás, az innsbrucki Grauer Hotel igazgatója is. – Ausztria vendéglátóipara és turizmusa sok munkaerőt fel tud venni, a szállodák és vendéglátóhelyek azonban elsősorban alapszemélyzetet, azaz jó szakácsot, felszolgálót és recepcióst keresnek. A vezető pozíciókat ugyanakkor már nehezebben töltik be külföldiek, egyszerűen azért, mert a kisebb és közepes szállodákat általában tulajdonosaik üzemeltetik, a vezetőséget pedig ők adják. Korábban Budapesten is idegenforgalommal foglalkoztam, magyarországi kötődésem pedig a mai napig megmaradt. Ahhoz sem kellene sok, hogy hazamenjek, mindössze egy ugyanolyan lehetőség, mint ami itt eleve adott. És itt elsősorban nem az anyagiakra gondolok, hanem olyan lehetőségekre, amelyek megmozgatnák a fantáziámat, és amelyek lehetővé tennék, hogy Magyarországon hasznosíthassam a tudásomat és tapasztalatomat.

Más kint a rendszer. Az osztrák idegenforgalmi hivatal a magyarhoz hasonlóan állami irányítású, tevékenységét pedig állami pénzből végzi. A tartományok idegenformai hivatalait ugyancsak az állam tartja fenn. A kisebb turisztikai érdek-képviseleti szervek költségvetése teljesen más nagyságrendű, mint a magyar: a Kelet-Stájerország turizmusával foglalkozó iroda éves kerete például 400 ezer euró, a tartományi hivatalok büdzséje pedig ennél is jóval nagyobb, rendszerint több millió eurós. Különbség az is, hogy az osztrák rendszer szervezeti felépítése egészen más, mint a hazai, hiszen nem fentről, hanem alulról szerveződik. Ez teszi lehetővé, hogy a turisztikai vállalkozások a magukénak tekintsék a velük együtt dolgozó szövetségeket. Különbség az is, hogy Ausztriában a turisztikai cégek biztosak lehetnek abban, hogy az általuk fizetett idegenforgalmi adót valóban idegenforgalmi marketingre fordítják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.