Marcipán kecskeköröm

Megteltek a balatoni szállók a hosszú hétvégére, véget ért az iskola is, megkezdődött a szezon. A víz tiszta, a part rendezett, és uniós támogatással hamarosan a visszhang is a régi lesz. Úgy tűnik tehát, hogy minden rendben van a Balatonnal, a reklámok mégis Horvátországba csábítják a magyarokat. Tósoki Imre tihanyi polgármesternek szerencséje, hogy fölülről is szemlélheti a gyönyörű tavat.

Hanthy Kinga
2011. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mikor fürdött utoljára a Balatonban?
– Az utóbbi három-négy évben ritkábban.
– Cholnoky Jenő írta: a balatoni ember csak akkor kerül a vízbe, ha beleesik. Igaz ez?
– Van benne valami. Édesapám tősgyökeres tihanyi, de harmincöt éve nem fürdött a Balatonban.
– Tehát akkor: Horvátország vagy Balaton?
– Tengerből elég három-négy nap évente. Bár a kilencvenes évek óta jóval kevesebb a vendég, a Balatonon nagyon sokat fejlődtek a szolgáltatások az utóbbi években, jobb lett a minőség, és összességében olcsóbb, mint a horvát tengerpart. Tehát nem kérdés, hogy a Balatonra szavazok. Csakhogy Horvátországnak sokkal jobb a píárja, még a közszolgálati televízió is azt reklámozza. Ön szerint a horvát közszolgálati televízióban megy Balaton-reklám?
– Ez nem hiba, inkább követendő példa. Miért nem fognak össze a balatoni települések, és kezdenek hasonló intenzív kampányba? Nem lehet örökké a pénztelenségre hivatkozni. Külön-külön nyilván nem megy, de együtt sikerülhet.
– Valóban szükség lenne átfogó marketingstratégiára, ehhez viszont arra, hogy ha nem is önálló régióként, de valahogy együtt legyenek a települések. Amíg mindenki csak a saját kis büdzséjéből próbálja kigazdálkodni a reklámköltséget, nem lesz látható eredmény.
– Ha nincs is Balaton régió, van Balatoni Fejlesztési Tanács és Magyar Turizmus Zrt., amelyek összehangolhatnák a kezdeményezéseket. De mindez nem látszik. Úgy tűnik, hogy a parti települések kiskirályságok, amelyek azt tesznek, amit akarnak. Mire valaki észbe kap, már eladták az egész Balatont, nem marad közkézen semmi. Ha átnéz a túlsó partra, akkor ott barátokat lát vagy idegeneket?
– Mindenképpen barátokat, de kétségkívül nincs meg még az összhang a turisztika területén. Összefogás csak a kisebb térségekben van. Tihanynak például Balatonfüreddel született megállapodása, hogy összehangoljuk kulturális rendezvényeinket. Füred megkötötte ezt a megállapodást Paloznakkal is. Közös érdek. Ha itt a vendég, akkor még rossz idő esetén sem szabad úgy éreznie, hogy nincs mit csinálnia. Itt kell tartani legalább egy-másfél hétig.
– Tihanynak nem nagyon lehet oka panaszra, hiszen a Balaton egyik legfrekventáltabb helye.
– Csakhogy nekünk az az érdekünk, hogy ne három-négy órára jöjjenek ide a turisták, hanem időzzenek is. Egyenek, igyanak, lakjanak. Ehhez viszont nincs elég színvonalas szálláshelyünk, pontosabban nincs olyan vállalkozó, aki ilyet építene. Hitelt ugyanis ma nem ad bank szállodafejlesztésre, a zsebében pedig senkinek sincs négy-öt milliárd forint. És nemcsak szálláshely kellene, hanem abban megfelelő szolgáltatás: egészségturizmus, konferenciaturizmus, de nehezen tudunk ebben előrejutni. Most azonban másfél milliárdos uniós támogatású fejlesztésünk van folyamatban. A vállalkozók tehát látják, hogy van mihez csatlakozniuk. A Tihanyi Legenda programban új főteret alakítunk ki díszburkolattal, teraszokkal, körutak épülnek, amelyek elvezetik a látogatókat a nevezetességeinkhez, megerősítjük a Pisky sétányon a támfalat, és díszburkolatot kap több utca is a műemléki területen, valamint ismét megerősödik a visszhang.
– Ehhez házakat is el kell bontani?
– Nem kell bontani, csak növényzetet irtani. A visszhangot ugyanis nem az épületek, hanem az időközben ültetett és elszaporodott növények halkították el.
– Már látjuk magunk előtt a megszépült Tihanyt, de azt is látjuk, hogy a sétáló turisták egyenkínálattal találkoznak: pirospaprikával, paprikafüzérrel, fütyülős barackkal, műanyag flakonos édes borral. Ettől lehetnének épp Makón vagy a Hortobágyon is. Miért nincs jellegzetes tihanyi kínálatuk?
– Mivel Tihany nemcsak nyaraló-, hanem kirándulóhely is, a tömeginvázió igényeinek kielégítésére törekednek a helyi kereskedők. Tehát javarészt olcsó terméket árulnak. Valóban ez a jellemző kínálat, amely mellett elvész a sajátos tihanyi elem. Két esztendeje a helyi turisztikai szervezet helyi vállalkozókkal kialakított egy Tihanyhoz köthető termékskálát – kecskeköröm, hal, bor, szőlő, mandula, levendula –, amelynek igyekszünk hangsúlyt adni. Szeretnénk további 50-60 hektáron levendulát és gyógynövényt ültetni, továbbá egy lepárlót építeni. És már készül a marcipán kecskeköröm. Csak idő kell, hogy elinduljunk ezen az úton. A Belső-tónál most átadott, a nemzeti park által üzemeltetett Levendula fogadóközpont máris egy lépés. A látogató interaktív ismerkedést végezhet a félszigettel. Megtudhatja például, hogy vulkáni maradvány, amelynek két krátere volt: a Belső- és a Külső-tó helyén. Megismerheti az állatvilágot, a történelmi és természeti nevezetességeket, ezt követően kerékpáron körül is járhatja, mert Tihany kerékpárbarát település.
– Milyen a viszony a nemzeti park és a település között? Nem csapnak össze túl gyakran az ellentétes érdekek?
– Akadnak vitás pontok. Mi nem akarjuk beépíteni benzinkutakkal és logisztikai központokkal a félszigetet, ugyanakkor szeretnénk fejleszteni a meglévőt, és ebben a kérdésben nehezen tudunk előrejutni. Döntően a belterületbe vonásokról, az új lakóterületek kijelöléséről van szó. Tihany elöregedő település, és nincsenek új építési telkek, ezért a fiatalok elköltöznek. Régen 320 gyerek volt az iskolában, ma van 132. Az ingatlanlobbit, az üdülőépítő befektetőket el tudtuk hárítani, és rendeletet alkottunk, hogy új építési telkek kijelölése esetén a helyi fiatalok jelentős kedvezményt kapnak.
– Nemcsak a természetvédelmi terület nagyságát, hanem az összképet is őrizni kellene. Tihanyban mindig nagyon szigorúak voltak az építési előírások, nem lehetett tájidegen anyagból építkezni, de tudható, hogy az érdek rendre felülírja a szabályt. Tud és akar-e tenni az ilyen esetek ellen?
– A tihanyi rendezési terv az egyik legszigorúbb Magyarországon, a műemlék- és környezetvédelem, továbbá a nemzeti park engedélye is kell egy-egy új építkezéshez. A probléma nem ott szokott lenni, hogy mire kap engedélyt, hanem hogy ennek birtokában mit épít. Bontattunk már le pincére húzott felépítményt és engedély nélküli szaletlit is. A polgár persze minden alkalommal bíróságra megy, nekünk pedig nincs mérlegelési jogunk a már jogerős ítélettel szemben.
– Milyen szezonra számít?
– Évek óta érzékeljük, hogy a balatoni szezon egyre hosszabb, a tavaszi hosszú hétvégeken, ünnepeken megkezdődik. Ez nyilván az üdülési csekknek is köszönhető. Az is látható, hogy egyre kevesebb a külföldi turista, aminek nem örülünk. A tendencia megfordult, márpedig csak magyar vendégekből nem tud megélni a Balaton. A komp évente egymillió autót visz és hoz, ennek csupán 35 százaléka marad, a többi átmegy Tihanyon. A statisztikák szerint folyamatosan csökken a vendégéjszakák száma is, 2000-ben 200 ezer, tavaly már csak 135 ezer volt. Tehát azt szeretnénk elérni, hogy a vendégek maradjanak, ezért kell mindent megtennünk. A cél a minőségi turizmus, vagyis hogy prémium kategóriás vendégek érkezzenek ide, ehhez azonban prémium kategóriás szolgáltatások is kellenek.
– Például zárt üdülőparkok?
– Nem hiszem, hogy zárt luxus üdülőparkok. Abból kellene több, ami van.
– Nem nagyon van polgármester Magyarországon, akinek ennyi természeti és történeti kincset kell gondoznia, miközben valójában egy kis község élén áll.
– Tihanynak mindössze 1400 állandó lakosa van, ugyanakkor a közigazgatási területe óriási, az egész félsziget üdülőterületekkel, műemlékekkel, védett természeti értékekkel, tavakkal, és ekkora lakosságszám mellett valóban komoly feladat mindezt karbantartani. Szezonban ugyanis további négy-öt ezer embert kell folyamatosan és magas színvonalon kiszolgálnunk.
– Rosszabb esetben akár a Tihanyi-félsziget is lehetne nem egy, hanem több kézben, mint most a Balaton. Nem lenne már ideje, hogy akár a szakma, akár a politika kitalálja, hogy milyennek is szeretné látni a Balatont? Mert van ugyan Balaton-törvény, de az annyit ér, amennyit be tudnak tartatni belőle. Végül is ön szerint politikai vagy szakmai döntésnek kellene születnie a tó jövőjéről?
– Nyilván szakmai döntésnek, amelyet politikai lobbival kell megtámogatni. Vannak a térségnek erős polgármesterei, akik sokat tesznek a Balatonért, bár nagyon elfoglaltak.
– Amikor lenéz az apátság mellől, milyen Balatont szeretne látni?
– Nyitott, megközelíthető tavat. Szerencsére ebben mi jó pozícióban vagyunk. A tihanyi part alig van beépítve. És remélem, így is marad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.