Még egy új elem az áramszámlában

Dékány Lóránt
2011. 06. 16. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy kilowattóránként 1,2 forint befizetésével járó új elem épül be valamennyi fogyasztó villanyszámlájába – többek közt ezt rögzíti az a módosító indítvány, amelyet tegnap nyújtott be Balsai István, az alkotmányügyi bizottság fideszes elnöke zárószavazás előtt – némiképp meglepő módon – az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvényhez. A módosítás technikai jellegű, célja a távfűtés díjának csökkentése.
Ez a tétel a „kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díj” nevet kapja, célja pedig az lesz, hogy biztosítsa a támogatást a kapcsolt, tehát a vegyesen hőt és áramot előállító erőművek számára. Ez a kör ugyanis július 1-jétől kiesik a kötelező áramátvételen alapuló kompenzációs rendszerből – amelynek anyagi hátterét szintén a villanyszámlán keresztül biztosították a felhasználók. Így ezentúl nem az áram-, hanem a hőtermelést támogatják majd az áramfogyasztók, a pénzt pedig nem a hőt előállító, hanem a hőszolgáltató társaságok kapják. Ugyanakkor ez várhatóan nem jelent valódi változást a számlákban, mivel a kötelező átvételre fizetett rész kisebb lesz, hiszen abból kikerülnek az újfajta támogatáshoz jutó kapcsolt erőművek, és csak a megújuló forrásokat használó termelők maradnak a körben.
Az 50 megawatt alatt termelő kapcsolt blokkoktól a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító (Mavir) továbbra is kötelező jelleggel átveszi a megtermelt áramot, de már nem a támogatott, hanem a piaci áron. Ez úgy alakul ki, hogy a Mavir az áramtőzsdére köteles vinni az így beszerzett villamos energiát, s ezután a parketten kialakult árfolyam alapján számol el. A rendszer 2012. június 30-án szűnik meg.
A benyújtott javaslat emellett kitér a gáztőzsde kérdésére is, amit a Magyar Villamos Művek tulajdonában álló Mavir leánycégének, azaz a HUPX-nek kell létrehoznia legkésőbb 2013. január 1-jéig. Ez a cég működteti lassan egy éve a hazai áramtőzsdét is. Ha elindul a szervezett gázpiac, azzal egyben megszűnik a jelenleg működő – a fűtőanyagbörze előszobájának számító – napi földgáz- és kapacitáskereskedelmi piac, amit a Mol kezében lévő FGSZ Földgázszállító üzemeltet. Amennyiben ez bekövetkezik, a nagynyomású gázvezetékeket felügyelő vállalat 10 százaléknyi részesedést szerezhet a gáztőzsdében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.