Megfáradt majális érdekességek nélkül

Lehet, hogy a téves szemlélet, lehet, hogy csak a forráshiány az oka, látszatra azonban a múzeumok úgy gondolják, akkor is akad elég érdeklődő megmutatkozásuk iránt, ha nem tesznek erőfeszítést a látogatók magukhoz csábításáért. A múzeumok hét végi majálisa azt sugallta, sok intézmény az utolsó pillanatban eszmélt, és kapkodva állított össze valami „jobb híján” programot.<br />

R. Kiss Kornélia
2011. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Díjazott közgyűjtemények. Idén is kiosztották Az év múzeuma díjakat: a megtisztelő cím egyik birtokosa a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum lett komplex, közönségbarát intézményi fejlesztéséért. Az utóbbi években nem csak a múzeumpedagógiai foglalkoztatást javította a múzeum – történelemtanároknak is kínál továbbképzést. A kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum hosszú távú fejlesztési programjáért, a Petőfi-kultusz ápolásában betöltött szerepéért részesült ugyanebben az elismerésben. Úgy látszik, Petőfi lesz a múzeumi slágertéma 2011-ben: a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának magyar bizottsága és a Pulszky Társaság összevont különdíját is egy Petőfi-emlékhely, a szalkszentmártoni Petőfi Sándor Emlékmúzeum érdemelte ki. Az év kiállítása 2010 díjat a zsűri a rohamléptekkel fejlődő Szabadtéri Néprajzi Múzeum Észak-magyarországi tájegységének ítélte. Az European Museum Forum is odaítélte éves díját: tizenöt ország harmincnégy intézménye közül szombaton a belgiumi Gall–római Múzeum kapta Az év európai múzeuma címet.


Mintha látogató is kevesebb lett volna a tavalyinál, pedig akkor a körülmények sem kedveztek: végig szakadt az eső. Most a hőséggel kellett versenyezni, érdekessé tenni, amit főleg a huszonéves korosztály számára eleve nehéz: a múzeumok kínálatát. Az első látogatók, akikkel találkoztam, egy mozgássérült csoport volt. Velük együtt vártam, hogy a múzeumok majálisán valami láthatatlan erő meggyőz: érdemes volt a strand helyett kultúrprogramot választani. A kínálat alapján csalódnom kellett: a múzeumok közönségvadászatából velem együtt egy egész generáció kimaradt. Felmérések igazolják, hogy a negyven feletti korosztály eleve szívesen látogatja a közgyűjteményeket, a múzeumpedagógia pedig szép sikereket ér el a gyerekek megszólításában. Csak a kettő közötti korcsoport sikkad el valahogy. Az évről évre egyre sikeresebb Múzeumok éjszakáján kívül mintha senki nem is törekedne arra, hogy a huszon-, harmincévesek is elcsábuljanak egy-egy múzeumba. Itt van persze az örök ördög; egy idő után a leglelkesebb kezdeményezés is kifullad. Így a tizenötödik majálison nyilván eleve meg kellett küzdeni a megszokással, s talán nem ártott volna, ha a szervezők ki tudnak találni valamit „idén először” kategóriában.
Az egyik múzeum sátránál totót tolnak elém, amint kész, kijavítják gyorsan. Cserébe a kezembe nyomnak egy képeslapot. Műveltségi teszttel szinte minden standnál lehet találkozni, más ötlettel alig. A kedvesség is hiányzik, kevés a maradásra késztető érdekesség – miközben persze akad kivétel is. A Kovács Margit Múzeum új busszal érkezett a Múzeumkertbe, elhoztak egy kisebb összeállítást, portréfilmet vetítettek, a Nemzeti Múzeumban is próbálták jelmezes tárlatvezetéssel érdekessé tenni a húszas évek Magyarországáról szóló kiállításrészt, és azt is megtudhatta a látogató, hogy Zengővárkonyon egy igazi különlegesség, szalmamúzeum is működik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.