Mesterházy Attila bedarálta elődje levelét

Miután Gyurcsány Ferenc egy lezárt borítékban átadta Mesterházy Attilának azok nevét, akik szerinte felelőssé tehetők az őszödi beszéd kiszivárogtatásáért, az MSZP elnöke a sajtó előtt megsemmisítette az iratot. A szocialisták szerint a Belügyminisztériumnak kellene megoldania belső vitáikat a titkosszolgálat őszödi jelentésének nyilvánosságra hozatalával. A szaktárca ezt nem teszi meg.

Török László
2011. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van miről tárgyalni. A hivatalos közlések szerint az MSZP jövője lesz a párt mai kongresszusának témája. A tanácskozáson az elnökség javaslata alapján az MSZP jellegéről, kívánatos szövetségi politikájáról és szervezetéről mondhatják el véleményüket a küldöttek. Mesterházy Attila pártelnök a belharcok lezárását várja a kongresszustól. Komoly vitát vetít előre ugyanakkor, hogy Gyurcsány Ferenc szerint az elnökség kérdései pontatlanok, manipulatívak, szándékosan félreértelmezik az általa vezetett Demokratikus Koalíció platfrom (DK) céljait, így nem visznek közelebb a helyes válaszokhoz. A tanácskozást az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról folyó üzengetés is beárnyékolhatja, de napirenden lehet a Gyurcsány tudtával megalakult Demokrata Párt is, illetve a DK pártszavazási kezdeményezése. (MN)


Egy dél-amerikai szappanoperához kezd hasonlítani az, ami az MSZP-ben Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédének kiszivárogtatása kapcsán történik. Miután ugyanis a volt miniszterelnök egy lezárt borítékban megküldte Mesterházy Attila pártelnöknek, hogy szerinte mely szocialista politikusok, köztük pártvezetők adták át a sajtónak a hanganyagot, Mesterházy fogta a levelet, és olvasatlanul megsemmisítette azt. A frakcióvezető erre egy iratmegsemmisítőt használt fel.
Az MSZP elnöke tette indokaként elmondta, ha Gyurcsány Ferenc nem érzi megdönthetetlennek, és ezért nem hozza nyilvánosságra információit, akkor ő sem vállalja ennek felelősségét, tehát nem várható el tőle, hogy a volt miniszterelnök helyett közölje a neveket. Mesterházy elfogadhatatlannak nevezte, hogy ezt a felelősséget a nyakába akarják varrni, noha – mint mondta – ennek az ügynek a volt kormányfővel ellentétben nem érintettje. A politikus Antall József volt kormányfő 1992-es politikai akciójához hasonlította Gyurcsány borítékküldését. Akkor a néhai miniszterelnök a kisgazdafrakció minden tagjának átadott egy lezárt borítékot, amelyben állambiztonsági átvilágításuk eredménye volt benne (akkor egyébként még nem készült el az ügynöktörvény, így nem lehet tudni, milyen elvek mentén készült a jelentés). Egyedül Torgyán József nem volt hajlandó kinyitni a levelet.
Mesterházy felidézte, mivel Gyurcsány Ferenc több fórumon azt sejttette, hogy a beszéd kiszivárogtatásával valaki elárulta őt, az MSZP-frakció egy hónappal ezelőtti, mintegy kilenc órán át tartó frakcióülésén a képviselőcsoport tagjai „kérték, sőt, követelték” a volt kormányfőtől, nevezze meg, kire gondol. Tóbiás József a frakcióülés legvégén azt mondta, „nem hagyja el a termet”, amíg nem kap választ erre. Gyurcsány Ferenc ezután közölte, hogy a neveket zárt borítékban átadja a pártelnöknek.
Gyurcsány egyébként Facebook-oldalán ennek az ellenkezőjét állította, vagyis azt, hogy a frakció felajánlása ellenére sem volt kíváncsi arra, kit tart felelősnek a kiszivárogtatásért. – A legutóbbi olyan frakcióülésen, ahol előkerült Őszöd ügye, kérésre újra elmondtam, amit akkor tudtam, azt kérdeztem a jelenlévőktől, kívánják-e, hogy kimondjam az érintett(ek) nevét?… A frakció nem válaszolt kérdésemre – írta Gyurcsány. A Blikknek nyilatkozó Ivancsik Imre volt szocialista titkosszolgálati államtitkár szintén megcáfolta Gyurcsányt, kijelentette: „többen követeltük tőle, árulja el, kire gyanakszik, ne éltesse a legendát, hogy őt elárulták”.
Mesterházy Attila szerint Pintér Sándor belügyminiszternek kellene tisztáznia a szocialisták közötti perpatvart, méghozzá úgy, hogy intézkednie kellene az őszödi beszéd kiszivárogtatása miatt, még a Gyurcsány-kormány idején lefolytatott nemzetbiztonsági vizsgálat nyilvánosságra hozataláról. – Szeretnénk, ha mindenki világosan láthatná, meddig jutottak a titkosszolgálatok, a nyomozást folytató szervek – jelentette ki a pártelnök. Hozzátette, talán még a Fidesznek is érdeke, hogy kiderüljön, „ki volt az a személy, amennyiben a jelentésekből ez kiolvasható, melyik szocialista politikus lehetett”, aki kiszivárogtatta az őszödi beszédet. Bejelentette azt is: vizsgálatra kéri az MSZP-frakció etikai bizottságát, mivel az ügy kapcsán megfogalmazott találgatások, legendák a képviselőcsoportot sározzák be.
Szili Katalin még az MSZP tagjaként a 2010-es választások előtt tett egy hasonló kezdeményezést. A volt házelnök éppen Mesterházytól kérte tavaly februárban, hogy a helyzet tisztázása érdekében tegyen lépéseket, és kezdeményezze a titkosszolgálati anyag nyilvánosságra hozatalát. Szerinte ugyanis frakcióvezetőként Mesterházy a titokgazdája a képviselőcsoport zárt ülésén elhangzottaknak.
Gyurcsány Ferenc „bölcs dolognak tartja és támogatja” Mesterházy kezdeményezését az őszödi beszéddel kapcsolatos titkosszolgálati információk nyilvánosságra hozataláról. Levele megsemmisítésére nem reagált, mint mondta: „gondolkozom rajta, hogy mit gondolok róla”. Gyurcsány szerint az egész kiszivárogtatás „kollektív ügy”, és sajnálja, hogy vannak, akik nem ezt gondolják.
A Belügyminisztérium (BM) egyébként jelezte, hogy „nem hajlandó részt venni egyetlen párt belső harcában sem”. Hangsúlyozzák: a BM-et a kormány és a törvények irányítják, a 2010-es választásokkal véget ért az a korszak, „amikor a titkosszolgálatokat politikai célokra lehetett felhasználni”. – A szocialisták kíméljék meg az országot a múlt vitáitól – reagált a szaktárca.
Márpedig a szocialistákat is nagyon érdekli ez a téma, a múlt vitái. Az MSZP pécsi alapszervezetének volt titkára, Komáromi István szerint nem a volt miniszterelnök szivárogtatta ki a balatonőszödi beszédet. A politikus – aki magát nem tartja Gyurcsány hívének – lapunknak elmondta, 2008. április 8-án ő adott át Szilvásy György volt titkosszolgálati miniszternek egy CD-t. Az adathordozón található hangfelvételen Komáromi azzal a személylyel beszélget, akit ő a kiszivárogtatás főszereplőjének tart. – Felmerül a kérdés, hogy vajon mi történt ezzel az anyaggal – mondta Komáromi István, aki hajlandó lenne Mesterházy Attila pártelnökkel és az érintettel hatszemközt megbeszélni az ügyet. – Baranyai szocialista politikusról van szó, aki ma is a „Mesterházy-istállóban lovászkodik”, azaz az illető az MSZP vezetésének a tagja – mondta Komáromi, aki a férfi nevét nem árulta el. Utalt azonban arra, hogy a politikus csak az utóbbi időben szólalt meg társadalompolitikai kérdésekben.
Az őszödi beszéd kiszivárogtatása a múlt hét végén került ismét napirendre az MSZP-ben, amikor Szanyi Tibor kifejtette, hogy maga Gyurcsány és közeli munkatársai voltak a kiszivárogtatók. Ezt a volt miniszterelnök többször is visszautasította, közölte, a „fél karját” is feltenné arra, hogy nem a környezetében kell keresni a tettest.


Játszma nélkül. Az őszödi beszéd 2006 májusában hangzott el az MSZP frakcióülésén. A miniszterelnöki szék ismételt várományosaként Gyurcsány Ferenc arról szónokolt: kormánya az ellenkezőjét teszi annak, amit a kampányban ígért. Már-már látnoki módon felvázolta annak lehetőségét is, hogy felfogása szembekerülhet a párt elképzeléseivel. Azt ígérte párttársainak: ha nézeteltéréseik lesznek, semmilyen játszmát nem játszik. Az alábbiakban a beszédből idézünk.

– Amit meg lehetett csinálni az elmúlt egy hónapban [a 2006-os választás után], azt megtettük. Amit az azt megelőző hónapokban [a kampány időszakában] titokban meg lehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk, azt megtettük.

– Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkú…k. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a MSZP és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit.

– Gyorsan eljött az igazság pillanata. Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége meg trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni, segítette, hogy ezt túléljük. Nincsen tovább. Nincsen.

– Reform vagy bukás. Nincs más. És amikor azt mondom, hogy bukás, akkor beszélek Magyarországról, beszélek a baloldalról, és nagyon őszintén mondom nektek, beszélek magamról is.

– Fantasztikus dolog politikát csinálni. Fantasztikus. Fantasztikus egy országot vezetni. Az utolsó másfél évet azért tudtam én személy szerint csinálni, mert egy dolog ambicionált és egy dolog fűtött: visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a k…va országban. Hogy nem kell besz…ni Orbán Viktortól meg a jobboldaltól.

– Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna. Ehelyett hazudtunk reggel, éjjel meg este.

– Azt gondolom, hogy lesznek konfliktusok, gyerekek, igen, lesznek. Lesznek tüntetések, lesznek. Lehet tüntetni a Parlament előtt. Előbb-utóbb megunják, hazamennek.

– Az a személyes sztorim, hogy változtassuk meg ezt a k…va országot, mert ki fogja megváltoztatni? Orbán Viktor fogja megváltoztatni a csapatával? Vagy C változat: nem történik semmi.

– Mi lenne, ha nem az egymás közötti fa…dás miatt veszítenénk el a népszerűségünket?

– Csak azt tudom mondani, nem fogok játszani semmilyen játszmát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.