Módosították a szlovák nyelvtörvényt

Tegnap este, kétnapos heves vita után elfogadta a szlovák parlament a kisebbségi nyelvek használatáról szóló jogszabály módosítását. Az eredeti beterjesztéssel szemben a szlovák képviselők kezdeményezésére Rudolf Chmel emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes, a Híd magyar– szlovák párt alelnöke által beterjesztett módosítás azonban messze elmarad az EBESZ és az Európa Tanács ajánlásaitól, s döntő többségében a megítélt jogokat az állam sem anyagi támogatással, sem büntetőjogi szankciókkal nem garantálja.

Neszméri Sándor
2011. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elutasított kereset. Nem kell bocsánatot kérnie Csáky Pálnak, a Magyar Koalíció Pártja volt elnökének Bugár Bélától, a Most – Híd vegyes párt elnökétől, amiért 2010-ben a választások előtt azt nyilatkozta, „Bugár Béla pártja a Smer – Szociáldemokrácia kezdeményezésére és támogatására jött létre az egységes magyar politizálás meggyöngítése céljával”. Bugár a kijelentésért még háromezer eurós bírság kirovását is javasolta, a pozsonyi egyes számú járásbíróság azonban elutasította keresetét, leszögezve, hogy Csáky a „szólás- és véleményszabadság szellemében járt el, és semmilyen törvényt nem sértett”. (N. S.)


A kisebbségi nyelvhasználat küszöbét a törvény ugyan húszról tizenöt százalékra csökkentette, de a kereszténydemokraták és a liberálisok javaslata alapján csak akkor lép érvénybe, ha egy-egy településen két egymást követő népszámlálás mutatja ki a kisebbségek ilyen részarányát, azaz a jogszabálynak ez a kitétele legfeljebb 2022. január elsején valósulhat meg. A közigazgatási szerveknek addig csak azokon a településeken kell biztosítaniuk a kétnyelvűséget, ahol az arány eléri a húsz százalékot.
*
A hatóságoknak ráadásul ezt is csak abban az esetben kell biztosítaniuk, ha ehhez megvannak a feltételek, tehát a hivatalban kommunikál valaki a kisebbség nyelvén. Ha nem, a kisebbségekhez tartozó polgár tolmács segítségével intézheti ügyeit, a fordítói szolgáltatást viszont magának kell megfizetnie. A községeknek az eredeti javaslattól eltérően tehát nem kell kötelezően alkalmazniuk senkit, aki kommunikál a kisebbségek nyelvén, helyette meghatározott órákban foglalkozhatnak a velük a hivatalos nyelvtől eltérő módon beszélni szándékozó panaszosokkal.
Jelentős előrelépés, hogy a kisebbséghez tartozó polgár az idei népszámlálási adatok ismeretében – a törvény szerint 2012. június 30-tól – igényelheti, hogy születési kivonatát, házasságlevelét vagy a hozzátartozó halotti bizonyítványát kétnyelvűen állítsa ki a hivatal – szemben az eddigi gyakorlattal, amely szerint ezeket a dokumentumokat akkor is szlovákul kellett kiadni, ha eredetileg magyarul, tehát 1918 előtt készültek. A kisebbségi nyelvek használatát kötelező érvénnyel még olyan intézményekben sem írja elő a törvény, mint a kórházak, a nyugdíjasotthonok vagy a gyermekgondozó intézetek.
Fogatlan törvény született, amely érvényesítéséhez az állami és önkormányzati szervek nagyfokú empátiájára lenne szükség, ami Szlovákiában a leginkább hiányzik – közölte Berényi József, a parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártja elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.