Morális bukás

Lóránt Károly
2011. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dominique Strauss-Kahn szexbotránya rávilágít az egész intézmény immoralitására, paradox módon azonban éppen Strauss-Kahn volt az, aki az IMF erkölcsi hitelét – legalábbis az intézmény pénzügyi politikája terén – növelni akarta. A világ túlontúl sokat hallott már vezető férfijainak a nők iránti erőteljes vonzalmáról, kezdve mondjuk Salamon királytól a Kennedy fiúkig, vagy legújabban Silvio Berlusconi szerelmi történeteiig, de nevüket általában nem nőügyeik miatt őrizte meg a történelem. Strauss-Kahn botránya esetében is (akár beigazolódnak a vádak, akár nem) fontosabb a Nemzetközi Valutaalap várható politikája a Strauss-Kahn utáni időkben.
Az intézmény vezetésére jelentkezőkből nincs hiány, és most az egykori „harmadik világ” sem hagyja magát. A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap vezetésén mindig Európa és Amerika osztozott azon a címen, hogy ők azok, akik az intézmények költségvetéséhez a legnagyobb mértékben járulnak hozzá. Törökország uniós nagykövete, Selim Kuneralp az EUobservernek azt nyilatkozta, hogy a vezető uniós tagországoknak tiszteletben kell tartaniuk a G20-ak 2009. évi londoni konferenciáján elfogadott azon irányelvet, miszerint a Nemzetközi Valutaalap vezetőjét az egyéni rátermettség alapján kell kiválasztani. Ő maga Kemal Dervis török közgazdászt, volt török pénzügyminisztert javasolta. A brazil pénzügyminiszter levélben figyelmeztette a G20-akat, hogy túl vagyunk már azokon az időkön, amikor az IMF vezető pozícióját európaiaknak lehetett fenntartani, és Kína is azt hangsúlyozza, hogy az IMF vezetésének jobban kell tükröznie a világgazdaságban végbement változásokat. India, amely csak „figyeli” az eseményeket, jelezte, hogy a posztra legalkalmasabbnak az indiai tervhivatal elnökhelyettesét tartaná. Angela Merkel német kancellár szerint mivel az IMF túlságosan is belebonyolódott az eladósodott európai gazdaságok finanszírozásába, vezetőjének európainak kell lennie. Válaszul a török uniós nagykövet megjegyezte: Merkel logikája szerint az eddigi vezetőknek a fejlődő országokból kellett volna kikerülniük.
Jelenleg legfeljebb fogadásokat lehet arra kötni, hogy a mintegy 16 jelölt és önjelölt közül végül ki kerül ki győztesen, de a személynél fontosabb, hogy végül is változik-e az IMF neoliberális politikája, amelynek nyilvánvaló kudarcát az elmúlt két évtized visszatérő és egyre erőteljesebb pénzügyi válságai már kétséget kizáróan bebizonyították. Joseph Stiglitz, az ismert Nobel-díjas közgazdász, a Világbank valamikori fő közgazdásza A globalizáció és visszásságai című könyvében már rég megfogalmazta, hogy az IMF nem felel meg az intézményt létrehozó eredeti céloknak, sőt az IMF szabad tőkeáramlást, a pénzügyi liberalizálást, a költségvetési kiadások lefaragását, a „rugalmas” munkaerőpiacokat erőltető politikája a legfőbb oka a nemzetközi pénzügyi egyensúlytalanságoknak és válságoknak.
Dominique Strauss-Kahn lényegében ugyanezt az elvet vallotta. Április 13-án ki is hangsúlyozta, hogy a sok országban jelentkező szociális válság legalább olyan súlyos, mint a pénzügyi válság, és hogy a piacgazdaság szülte jövedelemegyenlőtlenségeket csak erős szociális hálóval és progresszív adóztatással lehet enyhíteni. Kérdés, hasonlóképp gondolkodik-e a nőcsábász francia közgazdász utódja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.