(okos-e a telefon )

Kristóf Attila
2011. 06. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Én nem tudom, hogy az én mobiljaim miért járnak egymás után szerencsétlenül. A legelsőt még megértem. Félkilós, öreg, fekete készülék volt; az ő esetében okosságról aligha beszélhetünk, inkább talán Alzheimer-kórról és ízületi gyulladásról. Így történhetett meg, hogy egyszer a mélyhűtőben felejtette magát, és valószínűleg halálra fagyott. Feleségem állítása szerint én felejtettem ott, mint egy másik alkalommal a szemüvegemet. A szemüvegnek semmi baja nem lett, szegény öreg mobil viszont ahelyett, hogy segítségért kiáltott vagy csöngetett volna, kilehelte a lelkét. Az is lehet, hogy a fagyasztott csirke nyomta agyon.
A második készülékem balsorsát szinte restellem elbeszélni, bár elmúlása egész különleges, mintha a Guinness-rekordok közé kívánkozna. Nem kertelek: a melegítőm zsebéből fejest ugrott a WC-kagylóba, s én valami furcsa reflexnek engedelmeskedve ahelyett, hogy kimentettem volna, ráeresztettem a vizet. Ezzel bekerült a csatornarendszerbe, s attól kezdve minden hívásra úgy felelt, hogy pillanatnyilag nem elérhető. Most is SIM-kártyástól hajókázik valahol, s a „pillanatnyit” véglegesnek tekinthetjük.
A harmadik hősi véget ért. Éppen egy hívást fogadtam a csónakomban horgászás közben, a csopaki nádas közepén, amikor életem első nagy harcsája rákapott a csalira, s vonszolni kezdte a ladikot Paloznak felé. A hívás megszakadt, valószínűleg valahová letettem a telefont, s másfél órás küzdelem után, amikor a harcsa partra került és én a nagy hírrel fel akartam hívni a lányomat, a mobilt nem találtam sehol. Sötét volt, ha idejében villogni vagy vinnyogni kezd, talán mégis meg tudtam volna menteni, mivel másnap, napfénynél kiderült, hogy beesett a csónak padlata alá, s ott belefulladt az ötcentis fenékvízbe. Szárítgattam, törölgettem, de következetesen azt felelte, hogy pillanatnyilag nem elérhető.
Ezután megvettem a negyedik mobilomat, egy Nokiát. Szerencsére a SIM-kártyám megúszta a fürdőzést, így a számom nem változott, s a memóriában megmaradt az összes fontos név és telefonszám. Ezt a kártyát használtam az új készülékben is. Nem volt vele gond négy évig. Egyre több számot kellett megjegyeznie, bár néhány időközben felesleges lett, mivel a tulajdonosukkal való kapcsolattartás ilyen vagy olyan okból lehetetlenné vált. A túlvilágon a legjobb mobil sem használható. Az én készülékem azonban kegyelettel őrizte eme számokat és neveket is.
Most jön a java. Csopakra utaztam egy szombati napon, indulásom előtt Ambruska unokámmal játszottunk akadályversenyt, így a gépkocsiba pakolást sebtében intéztem el. Hátulra bedobtam a dzsekimet, zsebében a pénztárcámmal, irataimmal és a mobillal. Hazavittem Ambruskát, és a csúcsforgalomban elindultam az M7-es felé. A BAH csomópont előtt kétség fogott el, hogy valóban ott van-e hátul a dzseki zsebben a telefon. Mivel éppen nagy torlódás volt, egy piros lámpánál, baleset miatt, kiugrottam a kocsiból és a hátsó ülésről előrehoztam a dzsekit. Majd félreálltam egy mellékutcába. A mobil nem volt sehol. Mindent átkutattam, aztán indultam vissza, hátha otthon felejtette magát. Ám ott sem volt. A hívásomra a rémes választ adta, hogy pillanatnyilag nem elérhető. Végiggondoltam mindent, s arra jutottam, hogy a piros lámpás torlódásnál, amikor hátulról előre akartam hozni, nyilván öngyilkossági szándékkal kiugrott a dzseki zsebéből. S minő szerencse: megtaláltam szegényt az örvénylő forgalomban az út szélén, hat darabban. És csodák csodája, a lelke, a SIM-kártya épségben maradt, csak új testet kellett vásárolnom neki. Hogy minden okos telefon ilyen ügyes-e, én nem tudom…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.