Olcsóbb is lehetne az élelmiszer

A hazai élelmiszerek kétharmadát drágábban kínálják a boltokban, mint amekkora ár e termékekért indokolt volna – derült ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet felméréséből és számításaiból. A szakmai vizsgálatok azt is megállapították, hogy a kenyér árának emelését egy ideig nagyban segítette az is, hogy a lakosság már számított a drágulásra.

Dénes Zoltán
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Támogatás a cukorrépa-termelőknek. A tavalyival azonos mértékű nemzeti támogatást kapnak az idén is a cukorrépa-termesztők. A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint a termelők összesen 1,98 milliárd forinthoz juthatnak hozzá. Az egyetlen megmaradt hazai cukorgyár, a kaposvári évi 105 ezer tonnás termelése csak a hazai fogyasztás egyharmadát fedezi. Importfüggőségünk miatt az utóbbi fél évben jelentősen megugrott a cukor ára. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter már bejelentette, hogy a magas cukorárak letörése érdekében a kormány kétezer tonna cukrot értékesít az állami tartalékból. Úgy tudjuk, az eladásról még folynak a tárgyalások.


Tapasztalataink szerint az élelmiszerek bolti ára többnyire magasabb annál, mint ami az adott élelmiszerek előállítási költségéből és egy méltányosnak nevezhető nyereségszintből következne – mondta lapunk megkeresésére Kertész Róbert, az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) ágazati ökonómiai osztályának vezetője. A szakember kitért arra: bár jellemzően igaz lehet, hogy a kereskedelem rakja zsebre a legtöbb profitot, ez azonban nem minden esetben igaz. A kutatóintézet mintegy 14 éve vizsgálja azt a hazai termelésű alapvető élelmiszerek esetében, hogy e termékeknek egy adott időszakban mennyibe kellene kerülniük a boltokban. Számításaikhoz figyelembe veszik az előállítás összes fázisában jellemző költségeket és a termékpálya minden szereplője – termelő, feldolgozó és kereskedő – számára egyaránt elfogadható nyereséget. Ezt a szaknyelven eszmei fogyasztói árcentrumnak nevezett összeget pedig negyedévente összevetik a Központi Statisztikai Hivatal által kimutatott valós bolti árakkal. Az elemzési modellben a méltányos nyereség mértékét úgy alakítják ki, hogy az úgynevezett átlagos kamatpreferenciával – ami a mezőgazdaságban körülbelül 40 százalék – csökkentik a jegybanki alapkamat mértékét. Ebből következően például az idei első negyedévre 3,56 százalékban határozták meg a minimálisan elvárható nyereséget.
S ha már ezt az időszakot nézzük, Kertész Róbert szerint az idei első negyedévben tovább folytatódott az alapanyagok és a szolgáltatások 2010 második felében elkezdődött drágulása. A vizsgálatba vont termékek között mindöszsze a költségemelkedés mértékében mutatkozott eltérés. A tejnél, a tejtermékeknél, továbbá a marhahúsoknál január és március között teljes egészében a drága takarmányok miatt ugrottak meg – 2,5 illetve 10 százalékkal – a költségek. A kenyérnél, a lisztnél, a sertés- és csirkehúsoknál pedig ez a folyamat már korábban lejátszódott, és idén ehhez mérten már szerényebb, 1-2 százalékos növekedést lehetett tapasztalni. A vizsgált időszakban az egymást követő hónapok között is jelentős különbségek alakultak ki az alapvető élelmiszerek bolti árainál. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a tejtermékek ára 1,5 százalékkal nőtt, a marhahús 4 százalékkal, a kenyérfélék 2,5 százalékkal drágultak, míg legjelentősebb mértékben, 17 százalékkal a liszt ára ugrott meg. Ezzel szemben az előző év azonos időszakához képest a sertéshúsoknál és a bontott csirkénél 1-3 százalék közötti fogyasztói árcsökkenés következett be.
Az idei év első három hónapját nézve az élelmiszerek kétharmadánál volt megállapítható az, hogy a bolti árak magasabbak voltak annál a mértéknél, mint amit a költségek, illetve az elfogadható nyereség indokolt volna – derült ki Béládi Katalin, az AKI munkatársa és Kertész Róbert által végzett friss kutatásból. A tejtermékek közül a tejnél és a trappista sajtnál csak néhány százalékos, de a tejfölnél már 16 százalékot meghaladó indokolatlan többlet figyelhető meg a bolti árakban. Kertész Róbert szerint a tejfölnél ez a tendencia szinte állandónak tekinthető, mivel e termék esetében gyakorlatilag nincs konkurens import árucikk. A kenyér átlagos fogyasztói ára közel 10 százalékkal, míg a liszté 30 százalékkal haladta meg a költségek alapján számolt árcentrumot. A szakértő szerint ez szokatlanul magas eltérés, de mint mondta, árnyalta a helyzetet az a tény, hogy az előző vizsgált időszakban lényegesen kisebb mértékben ugyan, de fordított volt a helyzet. Akkor az indokolt ár három százalékkal haladta meg az átlagos bolti árat, vagyis a rendszerben valaki veszteséget könyvelt el.
A szakértő kitért arra is, hogy a világpiacon kialakult gabonahiány, és erre épülő spekulációk következtében a búza ára már a 2010-es aratást megelőző időszaktól egészen napjainkig folyamatosan emelkedett. Idén január és március között pedig átlagosan meghaladta a tonnánkénti 70 ezer forintot. Ezt is figyelembe véve a szakértők az idei első negyedéves lisztárakra vonatkozóan külön számítást végeztek. Ekkor az eredmények a tonnánkénti 70 ezer forintos búzaár mellett azt mutatták, hogy az így számított liszt indokolt ára gyakorlatilag fillérre megegyezik a tényleges bolti árakkal, míg a kenyéré 2-3 forinttal magasabb is lehetett volna. Vagyis feltételezhető, hogy a sütőipar vagy a pékségek termékeiket értékesítő kereskedők – kihasználva a lakosság áremelkedési várakozásait – egy ideig az elvárhatónál magasabb áron értékesítették a kenyeret, ám végül az alapanyagok drágulása miatt ez az extraprofit lassan kiesett a rendszerből.
Az idei év első három hónapjában egyébként a marhafelsál kevesebb mint négy, a rostélyos viszont 14 százalékkal drágábban került a fogyasztókhoz, mint ahogy az a költségek alapján elvárható lett volna. Ugyanakkor valamennyi megfigyelt sertéshúsnál az átlagos fogyasztói ár 3-5 százalékkal elmaradt az indokolttól, sőt, a sertéscombnál a bolti ár még a költségek fedezésére sem volt elegendő. Ez jellemzően amiatt van, mert a hazai előállítású alapanyag áránál 5-10 százalékkal olcsóbban elérhető import folyamatosan jelen van a magyar piacon – mutatott rá Kertész Róbert. A kutató úgy vélte, hogy a második negyedévben az alapvető élelmiszerek árának az eddigieknél szerényebb változása várható. Egyrészt jelenleg semmi sem indokolja a további drasztikus költségemelkedést, másrészt pedig a szokatlanul drága élelmiszerek a fogyasztás visszafogására késztetik a vásárlókat. Ennek jelei a tejnél, a sajtoknál és a húsfogyasztásnál már megfigyelhetők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.