Örök nyugalomra helyezték Mádl Ferencet

Katonai tiszteletadás mellett, a római katolikus egyház szertartása szerint helyezték végső nyughelyére Mádl Ferencet tegnap a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. A nyolcvanéves korában elhunyt volt köztársasági elnököt Schmitt Pál államfő beszéddel búcsúztatta, a temetésen részt vettek a közjogi méltóságok és a szomszédos országok egykori államfői. A politikusok és közéleti személyiségek mellett több százan rótták le kegyeletüket, este a Szent István-bazilikában engesztelő szentmisét tartottak.

Munkatársunktól
2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mádl Ferenc azok közé tartozott, akik a saját sorsukon túl egy nemzetnek adnak belső tartást, jövőt remélő szilárdságot – mondta Schmitt Pál köztársasági elnök elődje, Mádl Ferenc temetésén. Az életének 81. évében, május 29-én elhunyt akadémikus 2000 és 2005 között volt Magyarország államfője. – Erős jellemű ember volt, aki műveltségével, erkölcsi nagyságával, szolgálatkész életével állandóságot tudott teremteni maga körül: az értékek bizonyosságát. Úgy vált vezető egyéniséggé, hogy nem magát helyezte erre a posztra, hanem mások kérésére fogadta el, szolgálatként élte meg, és mélységes humanizmussal vitte végbe a közösség és a sors által rátestált feladatokat. Nem csak a pulpitusról hirdette, naponta kipróbálta, hogy két ember között a legrövidebb út tényleg egy mosoly – idézte fel a jó kedélyét jogtudós professzorként és államelnökként is megőrző államférfi emlékét Schmitt Pál. A köztársasági elnök emlékeztetett arra, hogy Mádl Ferenc elnöki mandátumának befejezése után is közösséget épített. – Bizonyára örömmel telt meg a szíve, amikor az alaptörvény nemzeti hitvallásában viszontláthatta saját krédóját: „valljuk, hogy együttélésünk legfontosabb keretei a család, a nemzet, összetartozásunk alapvető értékei a hűség, a hit és a szeretet. Valljuk, hogy a közösség erejének és minden ember becsületének alapja a munka, az emberi szellem teljesítménye” – emelte ki. Felidézte, hogy amikor Mádl Ferencet köztársasági elnökké választották, azt mondta: „még sok dolgunk van”. – Bizony még sok dolgunk van, mélyen tisztelt elnök úr, egyre több. Elvégeznünk szent kötelesség. Közös dolgaink közül már megcselekedtük az egyik legfontosabbat: még életében, nemcsak lélekben, de törvény által is létrejött a magyar nemzet újraegyesítése, összetartozásunk megvallása – tette hozzá Schmitt Pál, aki végül a nemzet nevében búcsúzott elődjétől.
Granasztói György történész, aki a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnökeként volt Mádl Ferenc utódja a civil szervezet élén, kijelentette: a volt államfőt a hitén is alapuló jósága és erkölcsisége, nagy tudása, kritikus intelligenciája tette tekintéllyé, igazodási ponttá.
Király Miklós, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának dékánja azt mondta: Mádl Ferenc a szelíd erő politikusa volt, az átfogó műveltségből, felelős mérlegelésből, a hivatás iránti alázatból, évtizedes külföldi és hazai tapasztalatokból, jóakaratból és szeretetből építkező szelíd erőé. Ezért is tudta államfőként egész nemzetét hitelesen képviselni – tette hozzá.
Mádl Ferencet a sírkert 28-as számú parcellája első sorának 40. sírhelyén temették el, amelyet a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság múlt szerdai ülésén nyilvánított a Nemzeti Sírkert részévé. A volt államfőt katonai tiszteletadás mellett helyezték végső nyugalomra, a római katolikus szertartást Korzenszky Richárd, a Tihanyi Bencés Apátság perjele, Frajka Félix ferences és Jelenits István piarista szerzetesek vezették. A temetésen – több száz gyászló mellett – részt vett többek között Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök, egykori államfők: Sólyom László és Göncz Árpád mellett a szlovák Rudof Schuster, a román Emil Constantinescu, a lengyel Aleksander Kwasniewski és a horvát Stipe Mesic.
Tegnap este, a Szent István-bazilikában engesztelő szentmisét celebrált Erdő Péter. A bíboros arra emlékeztetett, hogy Mádl Ferenc „ott volt, ha népünket baj érte vagy katasztrófa sújtotta. Dalma asszonnyal együtt részt vett a legfontosabb jótékonysági akciókban, személyes figyelemmel volt a rászoruló emberek iránt”. Életének legfőbb értékeként ismerte el Istent – mondta Erdő Péter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.